«Τέταρτο μνημόνιο δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε και δεν υπάρχει και λόγος να έχουμε» τόνισε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 FM», εκτιμώντας παράλληλα ότι «η συγκυρία επιτρέπει να έχουμε ολοκληρώσει την αξιολόγηση μέσα στην επόμενη εβδομάδα».
«Εκείνο που ενδεχομένως να χρειάζεται σε κάθε περίπτωση είναι να προσδιοριστούν κάποια σημεία, τα οποία εντοπίζουμε κι εμείς ότι χρειάζονται κάποια ειδικότερη ρύθμιση ή εξειδίκευση» είπε ο υφυπουργός, φέροντας ως παράδειγμα τις διορθωτικές κινήσεις που υπήρξαν στον Νόμο 4387/2016 για το Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλειας.
«Εισάγουμε προς ψήφιση στη Βουλή μία σειρά διατάξεις που κάνουν πιο αποτελεσματική τη λειτουργία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, διότι εν γνώση μας κάποια θέματα έμειναν για να αντιμετωπιστούν λεπτομερώς στη συνέχεια, ζητήματα εφαρμογής τα οποία συζητάμε και με τους δανειστές, καθώς […] δεν είναι εύκολα πράγματα, 80 χρόνια μετά την ίδρυση του ΙΚΑ να αλλάζεις συθέμελα το τοπίο του ασφαλιστικού χώρου και να έχεις μία νέα θεσμική δομή που προφανώς λόγω του μεγέθους της πρέπει να παρεμβαίνεις, διότι δεν τελειώνει με μιας αυτό το εγχείρημα» εξήγησε.
Σε ό,τι αφορά το ύψος των συντάξεων, ο κ. Πετρόπουλος σημείωσε ότι το 4,5% πλεόνασμα, που έπρεπε να έχει η χώρα σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της ΝΔ, θα σήμαινε δραματική περικοπή συντάξεων και μισθών. «Αλλάξαμε τελείως τα όρια αυτά, δεν δεχτήκαμε μία τέτοια δέσμευση πλεονασμάτων και γι αυτό μπορέσαμε να οργανώσουμε σε μία λογική ανταποδοτική και αναδιανεμητική το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης» ανέφερε, διευκρινίζοντας ότι «μέχρι και περίπου 10% των συνταξιούχων συνολικά είχαν μείωση στις επικουρικές».
Υπογράμμισε, δε, ότι «οι απώλειες στο σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης των κεφαλαίων ήταν τόσο μεγάλες που δεν υπήρχε η δυνατότητα να καλυφθεί αυτό το πρόβλημα αν δεν άλλαζε η δομή του συστήματος». «Αποτρέψαμε μία κατάρρευση των συντάξεων που θα ήταν πάρα πολύ μεγάλη. Τα εφάπαξ, αν τηρούνταν οι διατάξεις του νόμου Βρούτση που ήταν ανεφάρμοστες, θα ήταν πολύ μικρότερα από αυτά που χορηγούμε εμείς τώρα» είπε.
Σε ό,τι αφορά το χρονικό διάστημα που απαιτείται για τη χορήγηση των συντάξεων γνωστοποίησε ότι μέσα σε 4 μήνες χορηγήθηκαν περισσότερα από 13.000 εφάπαξ, ενώ έως τον Ιούνιο θα χορηγηθούν 102.000 κύριες συντάξεις.
Αναφορικά με το καθεστώς που διέπει τα «μπλοκάκια», ο υφυπουργός είπε: «Δεν είναι δυνατό να διατηρούμε αυτή την κακή πρακτική που νοθεύει και την αγορά εργασίας και τον ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρηματιών». Ωστόσο, «το τεχνικό πρόβλημα είναι ότι θα πρέπει ο ίδιος ο απασχολούμενος να δηλώνει ότι αυτή η σχέση είναι εξαρτημένης εργασίας για να καταβάλλει ο εργοδότης το μερίδιο το οποίο του αναλογεί».
Σε ό,τι αφορά τον Ενιαίο Δημοσιογραφικό Οργανισμό Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψης (ΕΔΟΕΑΠ) διευκρίνισε ότι «είναι ιδιωτικού δικαίου φορέας και πρέπει εργοδότες και εργαζόμενοι να συμφωνήσουν στον τρόπο καταβολής εισφορών που θα καλύπτουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες του ΕΔΟΕΑΠ, διότι ο ΕΔΟΕΑΠ δεν μπορεί να χρηματοδοτείται από κάπου αλλού και πρόσθεσε: «Είναι ένα θέμα επάρκειας κεφαλαίων, που πρέπει να διασφαλιστούν για να λειτουργεί ο ΕΔΟΕΑΠ, παρέχοντας πραγματικά ασφαλιστική κάλυψη. Περιμένω τη συμφωνία των μερών για να την επικυρώσω».