Υπέρ μίας γενναίας μείωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους τάχθηκε ο Γκρέγκορ Γκίζι, πρώην πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Αριστερά (Die Linke) και μορφή της Αριστεράς στη Γερμανία, από το βήμα του 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.
«Όταν το δημόσιο χρέος της Ελλάδας είναι στο 175% του ΑΕΠ δεν μπορούμε να μη μιλάμε για μία γενναία περικοπή του και εμείς οι Γερμανοί, που μας έχει γίνει μείωση του χρέους, είμαστε οι τελευταίοι που δεν πρέπει να μην μιλάμε γι’ αυτό», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρότεινε να πραγματοποιηθεί μία διάσκεψη με τη συμμετοχή όλων των χωρών της Ευρώπης, στην οποία να συζητηθεί ποιο τμήμα του χρέους πρέπει να πληρωθεί και ποιο να διαγραφεί οριστικά.
Στον χαιρετισμό που απηύθυνε στο Συνέδριο, ο κ. Γκίζι κατηγόρησε την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, τον υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών στη γερμανική Βουλή, οι οποίοι δεν συμφωνούν με το ΔΝΤ ως προς τη μείωση του ελληνικού χρέους. «Αυτή η πλειοψηφία πρέπει να φύγει», είπε, αναφερόμενος στις εκλογές του 2017 στη Γερμανία, και εξέφρασε την εκτίμηση ότι εάν γίνει αυτό και προκύψει μία νέα κυβέρνηση με δυνατή Αριστερά, θα είναι πιο ευνοϊκό το κλίμα για τη μείωση του ελληνικού χρέους. Όπως πρόσθεσε, χρειάζεται ένα νέο Σχέδιο Μάρσαλ, όπως αυτό που εφαρμόστηκε στη Γερμανία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Επίσης, κατήγγειλε την τρόικα ότι «συνεχίζει να εκβιάζει την Ελλάδα», δεν παραδέχεται τις αποφάσεις του λαού και της κυβέρνησης και αυτό συνιστά μία μορφή «νέο-αποικίας», στην οποία πρέπει να μπει τέλος.
«Είναι λάθος να μιλάμε για κρίση δημοσίου χρέους, είναι κρίση των τραπεζών που εξελίχθηκε σε κρίση δημοσίου χρέους», παρατήρησε και τόνισε την ανάγκη να διαμορφωθεί ένα μέτωπο κατά του νεοφιλελευθερισμού και της λιτότητας σε όλη την Ευρώπη, ενάντια στις περικοπές μισθών και συντάξεων.
Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, σημείωσε ότι πρέπει να δουλέψουμε από κοινού για την αντιμετώπιση των μεγάλων προσφυγικών ροών και άσκησε κριτική στην κυβέρνηση της Γερμανίας, λέγοντας ότι κάποια στιγμή υπήρξε ρήγμα στην αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα και την Ιταλία.