Η δημοσκοπική κόπωση του ΣΥΡΙΖΑ και τα στοιχεία που δείχνουν ότι διευρύνεται η διαφορά υπέρ της Νέας Δημοκρατίας προκαλούν εκνευρισμό στην κυβέρνηση.
Η δημοσκόπηση της Public Issue που είδε την περασμένη Κυριακή το φως της δημοσιότητας από την εφημερίδα«Αυγή», που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, προκάλεσε πολλές συζητήσεις, ενώ το πρωθυπουργικό γραφείο έλεγε ότι «δεν είναι δυνατόν να παρακάμπτονται σε μια συζήτηση για το πώς πρέπει να γίνεται η ανάγνωση των δημοσκοπήσεων. Πολύ περισσότερο, όταν οι δημοσκοπήσεις, έγκυρες ή μη, με επιστημονικό ή λιγότερο επιστημονικό τρόπο διαμόρφωσης ερωτημάτων και επεξεργασίας δεδομένων, χρησιμοποιούνται ως επιχείρημα, στην διαμόρφωση του πολιτικού κλίματος». Είναι χαρακτηριστικό ότι οι προτροπές για σωστή ανάγνωση των δημοσκοπήσεων απευθυνόταν προς όλους και προφανώς προς την εφημερίδα που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ.
Η άμυνα του Μεγάρου Μαξίμου μέσω non paper αναφερόταν σε παλαιότερες δημοσκοπήσεις που έπεσαν έξω, ωστόσο μια νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας που δημοσιοποίησε το βράδυ της Δευτέρας η τηλεόραση του ΣΚΑΙ έδειξε να ανοίγει η ψαλίδα της διαφοράς που χωρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ και να φθάνει στις 12,5 μονάδες από 10 που ήταν τον προηγούμενο μήνα.
Μάλιστα η έρευνα κατέγραψε, ανάμεσα στα άλλα, ότι περισσότεροι από επτά στους δέκα ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ (73,5%) είναι δυσαρεστημένοι από τις επιδόσεις της κυβέρνησης, ενώ τέσσερις στους δέκα (40,5%) απαντούν ότι δεν μπορεί πλέον να προσφέρει στη χώρα.
Πιο αναλυτικά, στην πρόθεση ψήφου, η έρευνα του ΠΑΜΑΚ κατέγραψε τη ΝΔ στο 28,5% και τον ΣΥΡΙΖΑ στο 16%, από 17,5% στην προηγούμενη. Στην τρίτη θέση με 7,5% παραμένει η Χρυσή Αυγή και ακολουθούν με 5,5% το ΚΚΕ και 4,5% η Δημοκρατική Συμπαράταξη, που συμπληρώνουν την πεντάδα των κομμάτων που περνούν το όριο του 3%.
Στο 2% βρήκε η ίδια έρευνα τέσσερα κόμματα: τους ΑΝΕΛ, την Ένωση Κεντρώων, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τη νεοσύστατη Πλεύση Ελευθερίας, ενώ από 1,5% καταγράφουν Το Ποτάμι και η ΛΑΕ, ενώ στο 6,5% φθάνουν ότι δηλώνουν προτίμηση σε άλλο κόμμα. Με δεδομένο, πάντως, ότι είναι υψηλό το ποσοστό όσων εμφανίζονται αναποφάσιστοι, αφού το 20,5% των ερωτηθέντων δηλώνει «δεν ξέρω/δεν απαντώ», δεν μπορεί να προδικαστεί πόσα και ποια κόμματα θα συμμετέχουν στην επόμενη Βουλή.
Στην παράσταση νίκης η ΝΔ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με 49 ποσοστιαίες μονάδες (62% έναντι 13%).
Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά είναι αυτά που έχουν σημάνει συναγερμό στην κυβέρνηση. Μόνο το 5,5% όσων πήραν μέρος στην έρευνα δήλωσε ικανοποίηση από τις επιδόσεις της κυβέρνησης, όταν το συντριπτικό 86,5% των ερωτηθέντων δηλώνουν δυσαρεστημένοι και 8% ούτε ικανοποιημένοι ούτε δυσαρεστημένοι.
Στην ερώτηση αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ έχει ακόμη να προσφέρει στη χώρα, επτά στους δέκα διαφωνούν (56% διαφωνούν απόλυτα, και 13,5% μάλλον διαφωνούν). Από τους υπολοίπους, ποσοστό 13% ούτε διαφωνούν ούτε συμφωνούν, 10,5% μάλλον συμφωνούν, 5% συμφωνούν και 2% δηλώνει «δεν ξέρω/ δεν απαντώ». Στην ίδια ερώτηση συνολικά 40,5% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ διαφωνούν απόλυτα (30,5%) ή μάλλον διαφωνούν (10%), ενώ 18% ούτε συμφωνούν ούτε διαφωνούν, 26,5% μάλλον συμφωνούν, 13,5% συμφωνούν απόλυτα και 1,5% δηλώνει «δεν ξέρω/ δεν απαντώ».
Το πρωθυπουργικό γραφείο έδωσε στη δημοσιότητα ενημερωτικό σημείωμα με τίτλο «Σχετικά με τις Δημοσκοπήσεις», επιχειρώντας να ανακτήσει ένα μέρος από το καταρρακωμένο ηθικό των κυβερνητικών στελεχών. Σε αυτό παρατίθετο στοιχεία από προηγούμενες έρευνες που δεν επιβεβαιώθηκαν στην κάλπη και αναφερόταν αναλυτικά τα εξής:
Α. Στις τελευταίες εκλογές, στις 20 Σεπτεμβρίου 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ νίκησε με άνετη διαφορά 7,5 ποσοστιαίων μονάδων.
Αξίζει να θυμηθούμε τι έλεγαν οι σχετικές δημοσκοπήσεις και, μάλιστα, αυτές της τελευταίας στιγμής, οι οποίες κρίνονται ως προς την εγκυρότητά τους με βάση το τελικό αποτέλεσμα:
11 Σεπτεμβρίου 2015:Δημοσκόπηση GPO (Θεοδωρικάκος/ MEGA). Εκτίμηση: Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ κατά 0,2%. Σφάλμα: 7,3%
(Ο σημερινός σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη, το βράδυ των εκλογών, εξηγούσε στο MEGA ότι «ο κόσμος, για άλλη μια φορά, αποφάσισε τι θα ψηφίσει μπροστά στην κάλπη»).
- 15 Σεπτεμβρίου 2015: Δημοσκόπηση METRON ANALYSIS. Εκτίμηση: Ισοψηφία. Σφάλμα: 7,5%
- 15 Σεπτεμβρίου 2015: Δημοσκόπηση RASS. Εκτίμηση: Προβάδισμα ΝΔ κατά 0,5%. Σφάλμα: 8%
- 16 Σεπτεμβρίου 2015: Δημοσκόπηση του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας (Μαρατζίδης/ ΣΚΑΙ). Εκτίμηση: Προβάδισμα ΝΔ κατά 0,5%. Σφάλμα: 8%.
- 18 Σεπτεμβρίου 2015: Δημοσκόπηση RASS. Εκτίμηση: Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ κατά 0,8%. Σφάλμα 6,7%
- 18 Σεπτεμβρίου 2015: Δημοσκόπηση MARC. Εκτίμηση: Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ κατά 0,8%. Σφάλμα 6,7%
Β. Σε ότι αφορά τις εκτιμήσεις δημοσκοπήσεων στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015, (νίκη του «OXI» με διαφορά 22.6 ποσοστιαίες μονάδες) οι προβλέψεις ήταν οι εξής: - 1-3 Ιουλίου 2015, δημοσκόπηση MRB: Εκτίμηση: Προβάδισμα του «ΝΑΙ» κατά 0,4%. Σφάλμα 23%.
- 1-3 Ιουλίου 2015, δημοσκόπηση GPO: Εκτίμηση: Προβάδισμα του «ΝΑΙ» κατά 0,4%. Σφάλμα 23%.
- 1-3 Ιουλίου 2015, δημοσκόπηση ALCO (protothema.gr): Εκτίμηση: Προβάδισμα του «ΝΑΙ» κατά 0,6%. Σφάλμα 23,2%.
- 1-3 Ιουλίου 2015, δημοσκόπηση Public Issue: Εκτίμηση: Προβάδισμα του «OXI» κατά 0,5%. Σφάλμα 22,1%.
- 1-3 Ιουλίου 2015, δημοσκόπηση ALCO (Έθνος): Εκτίμηση: Προβάδισμα του «ΝΑΙ» κατά 1,3%. Σφάλμα 23,9%.
Γ. Τα παραπάνω αδιαμφισβήτητα δεδομένα δεν είναι δυνατόν να παρακάμπτονται σε μια συζήτηση για το πώς πρέπει να γίνεται η ανάγνωση των δημοσκοπήσεων. Πολύ περισσότερο, όταν οι δημοσκοπήσεις, έγκυρες ή μη, με επιστημονικό ή λιγότερο επιστημονικό τρόπο διαμόρφωσης ερωτημάτων και επεξεργασίας δεδομένων, χρησιμοποιούνται ως επιχείρημα, στην διαμόρφωση του πολιτικού κλίματος».