Μια καταγραφή των δημοσκοπήσεων τόσο πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 όσο και πριν το δημοψήφισμα κάνει το Μέγαρο Μαξίμου, παρατηρώντας πως «αξίζει να θυμηθούμε τι έλεγαν οι σχετικές δημοσκοπήσεις και, μάλιστα, αυτές της τελευταίας στιγμής, οι οποίες κρίνονται ως προς την εγκυρότητά τους με βάση το τελικό αποτέλεσμα».
Κυβερνητικές πηγές θέτουν ουσιαστικά ζήτημα εγκυρότητας των ερευνών, επισημαίνοντας ότι αυτά τα «αδιαμφισβήτητα δεδομένα δεν είναι δυνατόν να παρακάμπτονται σε μια συζήτηση για το πώς πρέπει να γίνεται η ανάγνωση των δημοσκοπήσεων», πολύ περισσότερο, όπως σημειώνουν, όταν οι δημοσκοπήσεις χρησιμοποιούνται ως επιχείρημα στη διαμόρφωση πολιτικού κλίματος.
Συγκεκριμένα επισημαίνουν σχετικά με τις δημοσκοπήσεις:
Α. Στις τελευταίες εκλογές, στις 20 Σεπτεμβρίου 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ νίκησε με άνετη διαφορά 7,5 ποσοστιαίων μονάδων.
Αξίζει να θυμηθούμε τι έλεγαν οι σχετικές δημοσκοπήσεις και, μάλιστα, αυτές της τελευταίας στιγμής, οι οποίες κρίνονται ως προς την εγκυρότητά τους με βάση το τελικό αποτέλεσμα:
- 11 Σεπτεμβρίου 2015:Δημοσκόπηση GPO (Θεοδωρικάκος/ MEGA)
Εκτίμηση: Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ κατά 0,2%.
Σφάλμα: 7,3%
(Ο σημερινός σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη, το βράδυ των εκλογών, εξηγούσε στο MEGA ότι «ο κόσμος, για άλλη μια φορά, αποφάσισε τι θα ψηφίσει μπροστά στην κάλπη»)
- 15 Σεπτεμβρίου 2015: Δημοσκόπηση METRON ANALYSIS
Εκτίμηση: Ισοψηφία
Σφάλμα: 7,5% - 15 Σεπτεμβρίου 2015: Δημοσκόπηση RASS
Εκτίμηση: Προβάδισμα ΝΔ κατά 0,5%
Σφάλμα: 8% - 16 Σεπτεμβρίου 2015: Δημοσκόπηση του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας (Μαρατζίδης/ ΣΚΑΙ)
Εκτίμηση: Προβάδισμα ΝΔ κατά 0,5%
Σφάλμα: 8% - 18 Σεπτεμβρίου 2015: Δημοσκόπηση RASS
Εκτίμηση: Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ κατά 0,8%
Σφάλμα 6,7% - 18 Σεπτεμβρίου 2015: Δημοσκόπηση MARC
Εκτίμηση: Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ κατά 0,8%
Σφάλμα 6,7%
Β. Σε ότι αφορά τις εκτιμήσεις δημοσκοπήσεων στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015, (νίκη του “OXI” με διαφορά 22.6 ποσοστιαίες μονάδες) οι προβλέψεις ήταν οι εξής:
- 1-3 Ιουλίου 2015, δημοσκόπηση MRB:
Εκτίμηση: Προβάδισμα του «ΝΑΙ» κατά 0,4%
Σφάλμα 23% - 1-3 Ιουλίου 2015, δημοσκόπηση GPO:
Εκτίμηση: Προβάδισμα του «ΝΑΙ» κατά 0,4%
Σφάλμα 23% - 1-3 Ιουλίου 2015, δημοσκόπηση ALCO (protothema.gr):
Εκτίμηση: Προβάδισμα του «ΝΑΙ» κατά 0,6%
Σφάλμα 23,2% - 1-3 Ιουλίου 2015, δημοσκόπηση Public Issue:
Εκτίμηση: Προβάδισμα του «OXI» κατά 0,5%
Σφάλμα 22,1% - 1-3 Ιουλίου 2015, δημοσκόπηση ALCO (Έθνος):
Εκτίμηση: Προβάδισμα του «ΝΑΙ» κατά 1,3%
Σφάλμα 23,9%
Γ. Τα παραπάνω αδιαμφισβήτητα δεδομένα δεν είναι δυνατόν να παρακάμπτονται σε μια συζήτηση για το πώς πρέπει να γίνεται η ανάγνωση των δημοσκοπήσεων. Πολύ περισσότερο, όταν οι δημοσκοπήσεις, έγκυρες ή μη, με επιστημονικό ή λιγότερο επιστημονικό τρόπο διαμόρφωσης ερωτημάτων και επεξεργασίας δεδομένων, χρησιμοποιούνται ως επιχείρημα, στην διαμόρφωση του πολιτικού κλίματος.
«Ο πανικός του Μεγάρου Μαξίμου ξεχειλίζει»
«Ο πανικός του Μεγάρου Μαξίμου ξεχειλίζει. Είναι πλέον έτοιμοι να αμφισβητήσουν ακόμη και τη δημοσκόπηση της εφημερίδας “Αυγή”», ήταν η άμεση απάντηση που ήρθε από τη Νέα Δημοκρατία.
«Είναι προφανώς ξεκομμένοι από τον ελληνικό λαό, που βιώνει μια σκληρή πραγματικότητα υπερφορολόγησης, ανεργίας και εκτροπής. Η κοινωνία ζητά έξοδο από την κρίση. Ζητά εκλογές, για να απαλλαγεί από την πιο επικίνδυνη και ιδεοληπτική Κυβέρνηση που γνώρισε ποτέ ο τόπος».