Έχοντας στις βαλίτσες του τα εφόδια της Ευρωμεσογειακής Συνόδου και με τον θετικό νεύμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται να αναχωρήσει το βράδυ για την άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Παρασκευής στη Μπρατισλάβα.
Του Νίκου Ανδριόπουλου
Οι προετοιμασίες στο Μέγαρο Μαξίμου είναι πυρετώδεις, ενώ τα βλέμματα όλων την Τετάρτη ήταν καρφωμένα στις προτάσεις του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Άπαντες γνωρίζουν πως οι αποφάσεις στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας θα αποτελέσουν το πρώτο κρας τεστ στις ευρωπαϊκές ισορροπίες στην μετά Ευρωμεσογειακή εποχή και στον απόηχο του Brexit. Δεν είναι λίγοι δε αυτοί, που εν μέσω αυξανόμενων φυγόκεντρων δυνάμεων στο εσωτερικό της ΕΕ κάνουν λόγο για τη σημαντικότερη Σύνοδο που θα κρίνει κατά πόσο θα συνεχίσει να υφίσταται στη σημερινή μορφή του το ευρωπαϊκό οικοδόμημα ή θα μπει ταφόπλακα στη διακήρυξη του Σουμάν που πριν από 66 χρόνια έβαλε τα θεμέλια της ΕΕ.
Συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στη Μπρατισλάβα έχοντας για πρώτη φορά αποκρυσταλλωμένες τις συμμαχίες και τους στόχους της ατζέντας, όπως αυτές αποτυπώθηκαν με τη Διακήρυξη των Αθηνών την περασμένη Παρασκευή.
Την ίδια ώρα, ιδιαίτερη ικανοποίηση επικρατεί στο Μαξίμου για τις εξαγγελίες Γιούνκερ καθώς αυτές κινήθηκαν επί της ουσίας στην ίδια κατεύθυνση με τη Διακήρυξη των επτά ηγετών της Μεσογείου. Από το πρωθυπουργικό γραφείο κάνουν ιδιαίτερη μνεία και στη φρασεολογία που επέλεξε ο επικεφαλής της Κομισιόν, κάνοντας λόγο για τρεις παράλληλες κρίσεις που μαστίζουν την Ευρώπη (οικονομική, προσφυγική – μεταναστευτική και ασφαλείας), υπενθυμίζοντας πως στο ίδιο μοτίβο κινείται και ο Αλέξης Τσίπρας.
Συγκεκριμένα, τα θέματα που έθεσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και σκόρπισαν συγκροτημένη αισιοδοξία στο Μαξίμου είναι:
– η «ευφυής ευελιξία» στην εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης,
– η δέσμευση της Επιτροπής να κάνει πρώτη προτεραιότητά της την αντιμετώπιση της φτώχειας, της ανεργίας και της φοροδιαφυγής,
– η προώθηση μίας πιο κοινωνικής ατζέντας,
– η ανακοίνωση για τον διπλασιασμού των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων και
– η ανάγκη για αλληλεγγύη και δίκαιη κατανομή των βαρών της προσφυγικής κρίσης ανάμεσα στα κράτη μέλη
Στο Μαξίμου πάντως κρατούν χαμηλά τον πήχη, καθώς εκτιμούν ότι απέναντί τους θα βρουν σκληρό μπλοκ του Βερολίνου και της Ανατολικής Ευρώπης, ιδιαίτερα για το θέμα της λιτότητας και του ισομερούς καταμερισμού των βαρών της προσφυγικής κρίσης. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως αν και αποκλείονται οβιδιακές αλλαγές, οι όποιες μετατοπίσεις καταστούν εφικτές θα γίνονται με σταδιακές μικρές νίκες, όπως η χαλάρωση του Συμφώνου για την Ιταλία και την Ισπανία που ήδη αποτελεί γεγονός.
Την ίδια ώρα πάντως μεσούσης της διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση και τα εργασιακά, η κυβέρνηση επιχειρεί να «εμπλουτίσει» την ατζέντα του πρωθυπουργού και με θέματα που άπτονται της κάθετης, όπως διαπιστώνεται μέχρι στιγμής, διαφωνίας της Αθήνας με το ΔΝΤ για ζητήματα όπως οι ομαδικές απολύσεις, ο κατώτατος μισθός και οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Στο Μαξίμου διαβλέπουν πως αν και τα προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης προχωρούν και δεν θα υπάρξει εμπλοκή, η δεύτερη αξιολόγηση «είναι ακόμα στην αρχή και έχει δρόμο», ενώ υπογραμμίζουν πως η κυβέρνηση δεν μπορεί και δεν προτίθεται να πάει πίσω από το ευρωπαϊκό κεκτημένο.