«Η ακυβερνησία δεν μπορεί να έχει προοπτική και λογική. Βρισκόμαστε σε μια νέα φάση του πολιτικού συστήματος. Πάγια η Αριστερά ήθελε την απλή αναλογική. Σήμερα στη Βουλή έχουμε ήδη οκτώ κόμματα. Θεωρώ πως εμείς κάνουμε το καθήκον μας. Κάνουμε αυτό που είναι συμβατό με τις αξίες μας» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Σκάι» και τον δημοσιογράφο Αλέξη Παπαχελά.

Ο πρωθυπουργός απέκρουσε αιτιάσεις ότι η κυβέρνηση φέρνει αργά τον εκλογικό νόμο, εξηγώντας ότι προηγήθηκε η περυσινή διαπραγμάτευση, οι εκλογές, η πρώτη αξιολόγηση, και πως «τώρα είναι η ώρα να κουβεντιάσουμε τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος». Σημείωσε ότι η απλή αναλογική είναι πάγια θέση της Αριστεράς και ότι έχει κλείσει ο κύκλος της Μεταπολίτευσης με κόμματα του 40%-45%.

Ανέφερε ότι τα κόμματα της κεντροαριστεράς στις εκλογές του Σεπτέμβρη έλεγαν ότι δεν μπαίνουν σε κυβέρνηση χωρίς τη ΝΔ και τους έστειλε μήνυμα ενόψει της ψήφισης του εκλογικού νόμου, τονίζοντας πως «η ψήφιση του εκλογικού νόμου είναι ιστορική πρόκληση» και ότι «σε λίγο καιρό κανείς δεν θα θυμάται τι είχε στο μυαλό της η κ. Γεννηματά, αλλά ποια είναι η τοποθέτηση της σε σχέση με όσα έλεγε λίγο καιρό πριν». Θεωρώ, συμπλήρωσε, αδικαιολόγητη μια τέτοια στάση πλήρους άρνησης.

Παράλληλα, έστειλε και μήνυμα σε ότι αφορά τις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν. «Αν δεν εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές, τότε θα μας δοθεί η ευκαιρία να ξενακερδίσουμε τις 50 έδρες γιατί πάλι εμείς θα είμαστε πρώτοι. Από την πλευρά μας δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε ένα μικρό μπόνους. Δεν κάνουμε τέτοια παιχνίδια» και συμπλήρωσε σχετικά με το όριο εισόδου στο κοινοβούλιο: «Δεν έχουμε δογματική προσέγγιση στο 3%. Πλέον δεν τίθεται θέμα πλουραλισμού στη Βουλή. Αν υπήρχε ένα αντικείμενο συζήτησης με τα υπόλοιπα κόμματα θα μπορούσαμε να το δούμε αλλά δεν το βλέπω. Δεν βλέπω διάθεση και από τα άλλα κόμματα» και κατέληξε: «Δεν συνυπολογίζουμε τους ψήφους της Χρυσής Αυγής. Δεν μπαίνουμε σε αυτή τη διαδικασία» ενώ συμπλήρωσε πως θέλει να πείσει τα κόμματα του δημοκρατικού χώρου, υπογραμμίζοντας: «Αν δεν ψηφίσουν θα είναι ιστορικός αυτοχειριασμός και δημοκρατικό ατόπημα» προσθέτοντας πως το ίδιο λάθος έκανε η αριστερά το 1989.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «ώριμη σκέψη» την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από τον λαό, ενώ σε ότι αφορά τις αρμοδιότητες του ΠτΔ επισήμανε πως αυτές πρέπει να συζητηθούν στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συντάγματος. Επιπλέον χαρακτήρισε την δυαρχία ως μη εποικοδομητική.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως η συνταγματική αναθεώρηση θα αποκαταστήσει ορισμένες διεγνωσμένες δυσλειτουργίες, όπως ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, ενώ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για την συνταγματική αναθεώρηση, υπογραμμίζοντας ότι αυτό θα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα και εν πάση περιπτώσει αφορά «δεύτερες και τρίτες σκέψεις», με δεδομένη την ύπαρξη θεσμικού πλαισίου και διαδικασιών σε ότι αφορά την αναθεώρηση του Συντάγματος.