«Ενάμιση χρόνο αισθάνομαι σαν τον τενίστα που έρχονται τα μπαλάκια και τα βαράω», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στον ΣΚΑΙ κι έκανε λόγο για «αυτονόητα ζητήματα» που είναι «κολλημένα χρόνια στα γρανάζια γραφειοκρατίας κι ενός εχθρικού, κρατικού μηχανισμού».

Παράλληλα, ευθύνες επέρριψε και στην αντιπολίτευση: «Έχουμε μία αντιπολίτευση που προσπαθεί να αναγάγει τη διαμαρτυρία σε κύριο χαρακτηριστικό της, αλλά το κάνει με άκομψο τρόπο. Η ΝΔ έχει μετατραπεί σε κόμμα διαμαρτυρίας. Από μια σκοπιά συνολική και χωρίς στρατηγική αντίθεσης με την κυβέρνηση σε οτιδήποτε κάνει. Αυτό θα μπορούσε να το περιμένει από ένα κόμμα του 4% ή από τον Άδωνι Γεωργιάδη που νομίζει ότι είναι ακόμη στο ΛΑΟΣ. Αλλά από ένα κόμμα που κυβέρνηση για χρόνια τον τόπο κι έχει ευθύνες, δεν μπορεί να το περιμένει κανείς. Το να ζητούν εκλογές αύριο, δεν είναι σοβαρή στρατηγική. Χρειαζόμαστε την κριτική, αλλά πρέπει να υπάρχει συναίσθηση των ευθυνών  μας. Εγώ είμαι έτοιμος να αναλάβω τις ευθύνες μου σε σχέση με το παρελθόν».

Ερωτώμενος για την αξιοκρατία διορισμού στο Δημόσιο, ο κ. Τσίπρας απέρριψε τις σχετικές αιτιάσεις, σημειώνοντας πως «οι προηγούμενοι είχαν ένα ποδοσφαιρικό σύστημα διορισμού, το 4-4-2. Προχωρήσαμε σε αξιοκρατικούς διορισμούς. Ήμασταν οι πρώτοι που κάναμε διαγωνισμό για τις θέσεις διοικητών στα νοσοκομεία. Φέραμε νόμο για τη δημόσια διοίκηση για την αξιοκρατία και το διορισμό. Θα μου πείτε για το διορισμό μετακλητών συνεργατών. Μπορεί να πάρει βουλευτής συνεργάτης που να μην είναι έμπιστός του;»

Μιλώντας για την πορεία της οικονομίας, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως «πάμε καλά στα έσοδα και «ελπίζουμε ότι στο άμεσο μέλλον θα μπορέσουμε να αφήσουμε το χαλινάρι, αλλά πρέπει να πιάσουμε τους στόχους»

Είναι «προφανές ότι οι φόροι είναι πολύ υψηλοί. Πρέπει η Ελλάδα να πιάσει τους στόχους της. Όχι για να τον διατηρήσουμε. Καμία οικονομία δεν μπορεί να έχει σταθερό 3,5% πλεόνασμα», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε πως από δω και πέρα «πρέπει να αυξηθεί η ζήτηση, να ξανακινηθεί η οικονομία αλλά και να προστατεύσουμε τους πιο αδύναμους».

Όπως εκτίμησε ο πρωθυπουργός, η Ελλάδα έχει «ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, αλλά πρέπει να δημιουργήσουμε και καινούργια. Το εργασιακό κόστος δεν είναι το πιο σημαντικό στην ανταγωνιστικότητα». Όσο για τις επενδύσεις που προσδοκά η κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε πως «στοχεύουμε σε επενδυτές που θα αφήσουν κάτι, δεν θα έρθουν για πλιάτσικο. Νέος τομέας επενδύσεων πρέπει να είναι η ερεύνα και η τεχνολογία».

Μιλώντας για ένα πιο «ευνοϊκό περιβάλλον», ο κ. Τσίπρας έθεσε ως στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς. Φέραμε νόμο με σταθερό φορολογικό συντελεστή για 12 χρόνια, υπογράμμισε ο ίδιος.

«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο πρόβλημα της Δικαιοσύνης, να απονέμεται ταχύτερα και κυρίως να απονέμεται. Οι αλλαγές πρέπει να γίνουν γρήγορα και με αποφασιστικότητα. Το μεγάλο σφάλμα που παραδέχεται και η Κριστίν Λαγκάρντ ήταν ότι η τρόικα πίεζε για δημοσιονομικά μέτρα κι όχι για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις εκεί που χρειαζόντουσαν».

«Η ελληνική οικονομία που έχει συμπιεστεί τόσα χρόνια, μπορεί να δώσει σημαντικές ευκαιρίες επενδύσεων, παρά τους μεγαλύτερους φόρους», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Μιλώντας για το νέο εκλογικό νόμο, ο κ. Τσίπρας εκτίμησε πως «δεν ευσταθεί μια κριτική ότι τον έφερα αργά τον εκλογικό νόμο. Στην πρώτη εκλογή είχα εντολή να φέρω εις πέρας μια σκληρή διαπραγμάτευση. Οι επόμενες εκλογές έγιναν με το λαό να γνωρίζει τη συμφωνία. Και μόλις τελείωσαν τα δύσκολα αρχίσαμε τη συζήτηση για τις τομές που έχει ανάγκη ο τόπος. Οι επόμενες εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019.Σε αυτές τις εκλογές πρέπει να πάμε με ένα σύστημα απλής αναλογικής. Όχι μόνο γιατί συνάδει με τις πάγιες θέσεις της αριστεράς. Επιπλέον, έχει κλείσει ο κύκλος της μεταπολίτευσης με κόμματα του 40-45%».

«Θα πρέπει να δούμε και την προοπτική της συνταγματικής αναθεώρηση», πρόσθεσε, ενώ όπως εξήγησε «δέχομαι την πρόταση του κ. Μητσοτάκη να ανοίξουμε επιπλέον άρθρα στη συνταγματική αναθεώρηση, με την προϋπόθεση της απλής αναλογικής».

«Η απλή αναλογική εντάσσεται σε ένα όραμα που έχω για τον τόπο, κι ας σημαίνει απώλειες για εμάς», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.