Για τον ενάμιση χρόνο που συμπληρώνει στην κυβέρνηση, μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας, δηλώνοντας πως «σε 1,5 χρόνο πέρασα συμπυκνωμένα όσα πέρασαν πρωθυπουργοί που έμειναν πολλά χρόνια στη θέση αυτή».

«Έχω μάθει ότι έχει στην πράξη μεγάλη διαφορά (το να κυβερνάς) απ’ ότι θεωρητικά μπορεί να σημαίνει αυτό. Τον 1,5 αυτό χρόνο είχα την τύχη και την ατυχία να πέρασω τις πιο δύσκολες στιγμές της νεώτερης ιστορίας ή τουλάχιστον μετά τη δικτατορία. Κρίσιμες στιγμές, μεγάλης έντασης. Αντιμετώπισα τρομακτικά προβλήματα: έλλειψη ρευστότητας, οικονομικής ασφυξίας, μια σκληρή διαπραγμάτευση. Όμως από την άλλη πέρασα και στιγμές μεγάλης ανάτασης, στιγμές λαϊκής ευφορίας», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ερωτώμενος για το κατά πόσον η εξουσία τον έχει αλλάξει, ο ίδιος απάντησε: «δεν νιώθω ότι έχω αλλάξει ως προς το αξιακό περιεχόμενο και τους στόχους μου. Είμαι αναγκασμένος κάθε φορά να επιδιώκω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Δεν μπορώ να πω ότι άλλαξα. Έχω μεγαλύτερη επίγνωση των ευρωπαϊκών και διεθνών σχηματισμών και των δυνατοτήτων της χώρας».

«Σήμερα που η ανεργία είναι 23% ο ρόλος ενός αριστερού κόμματος είναι διαφορετικός απ’ ό,τι το 2007 που η ανεργία ήταν 7%. Σήμερα αριστερό και προοδευτικό είναι ό,τι μπορεί να δώσει την προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας και δημιουργίας θέσεων εργασίας».

Εξηγώντας τι πήγε στραβά κατά τη διαπραγμάτευση, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «υπολογίσαμε διαφορετικά τη γερμανική προσέγγιση, ότι η Ευρώπη θα υπολόγιζε περισσότερο το πολιτικό κόστος από την επιβολή μιας ψυχρής λογικής που θα δημιουργούσε πολιτική ζημία στην Ευρώπη. Τελικά δεν έγινε αυτό. Οι προοδευτικές δυνάμεις δεν κατόρθωσαν να αντιμετωπίσουν τις συντηρητικές δυνάμεις».

«Η Ευρώπη είναι σαν τον υπνοβάτη που πορεύεται προς τον γκρεμό και πρέπει κάποιος να τον αφυπνίσει», εκτίμησε ο κ. Τσίπρας και εκτίμησε πως σήμερα πλέον «αφυπνίζεται από ένα σοκ από τα άκρα δεξιά».

«Σωστά εκτιμήσαμε ότι η Ευρώπη η πορεύεται λάθος, δεν εκτιμήσαμε σωστά ότι θα ήταν αρκετή η δική μας αποφασιστικότητα να διαπραγματευτούμε σκληρά ώστε να αφυπνιστεί και να αλλάξει κατεύθυνση», πρόσθεσε.

«Η κυβέρνηση Σαμαρά είχε σταματήσει κάθε επαφή με τους εταίρους 6 μήνες πριν. Η διαπραγμάτευση η σκληρή ωφέλησε τη χώρα. Μειώσαμε τα πλεονάσματα που ζητούν. Εξοικονομήσαμε πόρους 20 δισ., βάλαμε στην κουβέντα επίσημα το ζήτημα του χρέους. Υπήρξαν δύσκολοι και επώδυνοι συμβιβασμοί», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός τόνισε παράλληλα, ότι ο κ. Σαμαράς «δεν μπορούσε να φέρει εις πέρας την 5η αξιολόγηση».

«Περάσαμε το δύσκολο κάβο της αξιολόγησης, με τις λιγότερο δυνατές απώλειες και πληγές. Υπάρχουν πληγές στο κοινωνικό σώμα, πρέπει να δούμε πως θα τις επουλώσουμε. Νομίζω για πρώτη φορά μετά από 6 χρόνια υπάρχει μια προοπτική ανάκαμψης», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.