«Δεν υπήρχε συζήτηση για εμπλοκή του στρατού σε ένα Plan B», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνέντευξη του στον ΣΚΑΙ. Ερωτώμενος σχετικά, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια σύσκεψη «κατά την οποία ο υπ. Προστασίας του Πολίτη είχε φέρει σχέδιο για το πώς θα μπορούσε η χώρα να ανταπέξελθε σε περίοδο αποσταθεροποίησης και αστάθειας». Ωστόσο, όπως υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας «κακώς κάποιοι προσπαθούν να επενδύσουν πολιτικές επιδιώξεις φτιάχνοντας μυθιστόρημα που είναι ενδιαφέρον να το διαβάζεις, αλλά δεν έχει κανένα νόημα όσον αφορά την πραγματική ζωή».
Επανερχόμενος στη μέχρι τώρα διακυβέρνηση, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως «η χώρα βρέθηκε σε μια δύσκολη στιγμή που η προηγούμενη κυβέρνηση είχε σχεδιάσει μια αριστερή παρένθεση. Ο ιστορικός του μέλλοντος δεν θα απέδιδε τις μεγαλύτερες ευθύνες σε εμάς, αλλά στους προηγούμενους που άφησαν αθωράκιστη και απροετοίμαστη την επόμενη κυβέρνηση ώστε να αναγκαστεί να πέσει και να προξενήσει εκλογές. Ευθύνες υπήρχαν γιατί βρήκαμε άδεια ταμεία, γιατί προετοίμαζαν με δηλώσεις τους τη φυγή καταθέσεων».
«Εγώ δεν είπα ποτέ ότι έχω στόχο να βγάλω τη χώρα από το ευρώ. Πολλοί πείστηκαν ότι με το 62% θα οδηγούσα τη χώρα εκτός ευρώ. Στόχος ήταν να τιμήσω στο ακέραιο την εντολή που είχα λάβει από το λαό, την εντολή σκληρής διαπραγμάτευσης, αλλά να φέρω μια καλύτερη συμφωνία. Σε ένα βαθμό την έφερα, μείον 20 δισ. ευρώ ο λογαριασμός, σε μερικά όμως έκανα συμβιβασμό», τόνισε ο κ. Τσίπρας.
Όσο για την πορεία από δω και πέρα, ο πρωθυπουργός εκτίμησε πως «η μετάβαση στην κανονικότητα δεν θα είναι απότομη, θα είναι σταδιακή. Και για ένα μεγάλο τμήμα του ελληνικού λαού θα είναι και επώδυνη και γι’ αυτό θα πρέπει να δουλέψουμε όλοι».
Πρέπει «να δούμε πώς θα φτιάξουμε μια οικονομία θετική και μια κοινωνία δίκαιη. Πώς τα οποία οφέλη της ανάπτυξης που έρχεται, θα τα μοιράσουμε δίκαια στον ελληνικό λαό. Αυτός είναι ο μεγάλος εθνικός στόχος: να σταματήσει να φεύγουν οι καλά εξειδικευμένοι νέοι στο εξωτερικό», τόνισε.
«Αν δεν γινόταν δημοψήφισμα, τα πράγματα θα ήταν χειρότερα»
Ερωτώμενος, γιατί έκανε το δημοψήφισμα, ο πρωθυπουργός απάντησε πως: «Το έκανα για το λόγο για τον οποίο μίλησα από την πρώτη στιγμή. Η συμφωνία που είχα στο τραπέζι ήταν επώδυνη, χωρίς χρηματοδότηση. Ήταν φτιαγμένη για να οδηγήσει στην ανάγκη νέου δανεισμού πολύ σύντομα. Η νέα συμφωνία καλύπτει τις ανάγκες χρηματοδότησης για 3 χρόνια, είχε μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα κάτι που το παραδέχονται όλοι, όπως και ο κ. Σουρνάρας. Καταφέραμε μια σειρά από κρίσιμα θέματα να αφήσουμε ανοιχτό το περιθώριο διαπραγμάτευσης που σε πολλά πέτυχε. Πχ. οι συντάξεις, να μην εφαρμοστεί ρήτρα πρωτογενούς ελλείμματος. Για την πώληση των δανείων πρώτης κατοικίας. Είχε επώδυνους συμβιβασμούς, όπως το ΕΚΑΣ. Η συμφωνία έλεγε άμεση περικοπή. Το διατηρήσαμε για 1 χρόνο και πήγαμε σε σταδιακή περικοπή του. Με το ασφαλιστικό όμως που φέραμε έχουμε τη δυνατότητα το 2018 να μπορούμε να φτάσουμε σε αποδοχές καλύτερες για συνταξιούχους στα όρια της φτώχειας. Υπάρχουν επώδυνοι συμβιβασμοί. Όμως αν δεν υπήρχε δημοψήφισμα τα πράγματα θα ήταν χειρότερα».
Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση στην αντιπολίτευση λέγοντας: «Τι εννοούν όταν οι αντίπαλοί μας λένε όχι φόροι, αλλά περικοπές. Από πού να κόψουμε; Από Υγεία, από Παιδεία;»
«Δεν πιστεύω ότι υπάρχει σοβαρός άνθρωπος στον κόσμο που να μπορεί να μας κατηγορήσει για ανευθυνότητα. Μπορούν να μας κατηγορήσουν ότι θα φέρναμε περισσότερα. Κανείς όμως δεν μπορεί να πει ότι αν έμενε ο Σαμαράς θα είχαμε καλύτερη προοπτική, θα είχαμε σώσει συντάξεις, πρώτη κατοικία…», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.
Ερωτώμενος για την επιλογή Βαρουφάκη στο υπ. Οικονομικών κι αν θα μπορούσε να τον «διώξει» νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Ο κ. Βαρουφάκης είχε δώσει τη θέση του στη διαπραγμάτευση στον κ. Τσακαλώτο. Η επιλογή να διατηρηθεί στο υπ. Οικονομικών είχε να κάνει με το πολιτικό μήνυμα που εξέπεμπε η αποχώρηση του. Θα εξέπεμπε μήνυμα υποχώρησης, το οποίο θα ήταν επιζήμιο, θα ήταν ένας συμβιβασμός ήττας».
Όσο για τα capital controls, ο κ. Τσίπρας εκτίμησε πως «δεν ξέρω αν ήταν εύκολο να αποφευχθούν. Ο διοικητής της ΤτΕ ζητούσε capital controls από Φλεβάρη».
«Η επιλογή για το δημοψήφισμα έγινε με την υπόσχεση των εταίρων μας για παράταση μίας εβδομάδας του προγράμματος, το οποίο δεν έγινε με επιμονή του γερμανού υπ. Οικονομικών», πρόσθεσε.
«Αυτό μου είπε ο Ομπάμα κατά τη διαπραγμάτευση»
Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι κατά τις κρίσιμες στιγμές της διαπραγμάτευσης, είχε επικοινωνία με τον πρόεδρο Ομπάμα, με τον Τζακ Λιου και με τον Μπιλ Κλίντον.
«Υπήρχε έντονο ενδιαφέρον από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού που θεωρούν καταστροφική την εμμονή στη λιτότητα. Ο Ομπάμα μάλιστα πρόσφατα μου είπε ότι “8 χρόνια διαφωνώ με τον Σόιμπλε και τις επιλογές του”. Τότε ο Σόιμπλε είχε την επιλογή ενός ατιμωτικού συμβιβασμού. Η συμβολή από τον Ομπάμα ήταν ότι ‘εχεις ένα καλο νέο κι ένα κακό νέο. Το καλό είναι ότι κάνεις δεν μπορεί πια να σε αποσταθεροποιήσει, είσαι ο ισχυρός παίκτης, κέρδισες το δημοψήφισμα, το κακό νέο ότι οι εταίροι σου θα σου βάλουν πολύ δύσκολα. Να κρατήσεις την ψυχραιμία σου», δήλωσε ο πρωθυπουργός.