Μιλώντας για τις τηλεοπτικές άδειες, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως «το “τέσσερις άδειες” προέκυψε από την προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα υγιές περιβάλλον. Είπαμε ότι η διαφημιστική πίτα είναι περίπου 200 εκ. ευρώ ετησίως. Ένα κανάλι για να μπορέσει να λειτουργεί και με τον αριθμό των εργαζομένων, κοστίζει γύρω στα 150 εκατομμύρια. Από εκεί βγήκε το “τέσσερα”», ενώ έκανε λόγο για έναν διαγωνισμό-πρότυπο για το δημόσιο που θα διεξαχθεί στις αρχές Αυγούστου.

«Ένα μεγάλο κανάλι έχει μετόχους που δεν μπορούν να βάλουν ούτε ένα ευρώ και δεν φταίει η αδειοδότηση που κλείνει. Είτε είχαν πάρει δάνεια που δεν μπορούσαν να αποπληρώσουν, είτε είχαν φτιάξει ένα μη βιώσιμο business plan. Μακριά από μας η κατηγορία ότι θέλουμε να φιμώσουμε ή να ελέγξουμε.

«Τις άδειες θα τις πάρουν αυτοί που θα πληρώσουν περισσότερο, αρκεί να έχουν φορολογική και τραπεζική ενημερότητα και να τηρούν τους νόμους. Επιδιώκουμε να μην υπόκειται η άδεια ενός καναλιού στην διαπλοκή του με την εξουσία. Όλοι σήμερα είναι παράνομοι και δεν είναι βιώσιμα τα σχήματα. Σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες πλην Ιταλίας λόγω Μπερλουσκονισμού, είναι περιορισμένος ο αριθμός πανεθνικής εμβέλειας», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, ενώ πρόσθεσε πως «εάν αύριο αυξηθεί η διαφημιστική πίτα, ίσως να έχουμε περισσότερες άδειες».

Μιλώντας για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «πέρυσι δεν φθάσαμε κοντά σε νέα Ίμια, ήταν σοβαρό το γεγονός, αλλά δεν φθάσαμε κοντά σε νέο επεισόδιο, ήταν κάποιοι πρόσφυγες που έφθασαν σε νησί και εκατέρωθεν υπήρχαν σκάφη της ακτοφυλακής, ελληνικά και τουρκικά. Τελικά έπεσαν στην θάλασσα προς την ελληνική πλευρά και τους περισυλλέξαμε. Ήταν οι ώρες που ψηφίζαμε στην Βουλή την συμφωνία και νομίζοντας ότι θα υπήρχαν λίγες ώρες ανάπαυσης και σε μερικές ώρες ήμασταν πάλι στο πόδι.

Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ο κ. Τσίπρας εκτίμησε πως «καλά κάναμε και ζητήσαμε την συνδρομή του ΝΑΤΟ, στις δύσκολες στιγμές για την χώρα αφήνεις στην άκρη τις όποιες ιδεοληψίες σου. Με την παρουσία του ΝΑΤΟ περιορίστηκαν οι προσφυγικές ροές, και υπάρχουν ζητήματα στην άλλη πλευρά.

Ερωτώμενος, τέλος, για τη σχέση του με τον κόσμο, ιδιαίτερα από τότε που ανέλαβε την εξουσία, ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Η επαφή μου με τον κόσμο δεν έχει αλλάξει. Βεβαίως δεν είναι η “ερωτική σχέση” που είχαμε όταν ήμασταν στην αντιπολίτευση, αλλά η σχέση υπάρχει, δεν έχουμε χωρίσει. Θα κερδίσουμε ξανά αυτόν τον κόσμο με τα αποτελέσματα. Μόλις περάσαμε έναν δύσκολο κάβο και θα συγκρίνουμε».

«Ο κόσμος καταλαβαίνει ότι η χώρα περνάει δύσκολα, θα υποστούμε και θυσίες, αλλά αυτό που δεν μπορεί να δεχτεί είναι η μεγάλη αδικία. Κάποιοι τα κάνουν πλακάκια για να αναβάλλονται οι δίκες. Κάποιοι πρέπει να πουν την γλώσσα της αλήθειας και να λειτουργήσουν με λογική αυτοκάθαρσης. Η SIEMENS παντού διέφθειρε, κάποιο όμως μπήκαν στην φυλακή. Εκτός από την Ελλάδα. Κάποιοι τα έκαναν πλακάκια για να μην τιμωρηθούμε. Σεβόμαστε το θεσμό της δικαιοσύνης, όχι τους επίορκους δικαστές όμως», κατέληξε ο πρωθυπουργός.