«Οι συνάδελφοί μου στο πανεπιστήμιο Πατρών μου επιφυλάσσουν μια εξαιρετική τιμή, την οποία αποδέχομαι με πραγματική συγκίνηση», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, αμέσως μετά την τελετή αναγόρευσης του σε επίτιμο διδάκτορα της σχολής οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πατρών.
«Θέλω», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος, να ευχαριστήσω θερμώς τη σχολή οργάνωσης και διοίκησης του πανεπιστημίου για τον τίτλο που μου απονέμει. Οι ευχαριστίες μου είναι τόσο μεγαλύτερες, όσο με φέρνουν πίσω και με συνδέουν με τον φυσικό χώρο από τον οποίο ξεκίνησα, πριν ασχοληθώ με την πολιτική, πριν φθάσω στην Προεδρία της Δημοκρατίας». «Μου θυμίζετε, σήμερα, πού οφείλω στην πραγματικότητα την όλη λοιπή σταδιοδρομία μου», είπε, απευθυνόμενος στα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, προσθέτοντας πως «η βάση της ζωής μου υπήρξε πάντα η ακαδημαϊκή σταδιοδρομία. Η πολιτική θα μπορούσε να πει κανείς πως προέκυψε από μία τύχη. Και ευχαριστώ τον Θεό, γιατί έτσι προέκυψε η πολιτική».
Με αφορμή τις αναφορές περί αριστείας πριν από την τελετή αναγόρευσης του σε επίτιμο διδάκτορα, ο κ.Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι «πίστευα και πιστεύω πάντοτε ότι και στην πολιτική, κατ΄ εξοχήν, ισχύει η αριστεία», διευκρινίζοντας ότι για να μπορέσει κανείς να διεκδικήσει την πολιτική του ανάδειξη, θα πρέπει προηγουμένως να έχει καταξιωθεί στον κοινωνικό στίβο, με το λειτούργημα ή το επάγγελμα που έχει επιλέξει. «Πάντα με φόβιζε το φαινόμενο μιας αμιγούς πολιτικής σταδιοδρομίας, μιας σταδιοδρομίας που σημαίνει ότι ο πολιτικός δεν γνωρίζει τίποτε άλλο, εκτός από το να διοικεί. Γιατί ισχύει πολύ περισσότερο και στον χώρο της πολιτικής αυτό το οποίο γνωρίζουμε: «άρχεσθαι μαθών, άρχειν επιστήσει», είπε χαρακτηστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Πάτρα, λέγοντας ότι «η μοίρα με έχει δέσει με την πόλη με ένα παράξενο τρόπο. Eίμαι υπερήφανος για την πελοποννησιακή καταγωγή μου, είμαι υπερήφανος που γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Καλαμάτα. Όμως, πριν πάω στην Αθήνα ως φοιτητής, τις πανελλήνιες εξετάσεις το Σεπτέμβριο του 1968 τις έδωσα εδώ, στην Πάτρα. Κατά κάποιο τρόπο η Πάτρα υπήρξε η γέφυρα που με συνέδεσε από την γενέτειρα μου την Καλαμάτα ως την νομική σχολή του πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι μια μνήμη που θα με ακολουθεί».
Νωρίτερα, η πρύτανις του πανεπιστημίου Πατρών, Βενετσάνα Κυριαζοπούλου,αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την αποδοχή της πρόσκλησης να παραστεί στη σημερινή εκδήλωση, σημείωσε ότι «η ακαδημαϊκή κοινότητα είναι ιδιαιτέρως υπερήφανη που μέλος της υπηρετεί το ύπατο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, στο πρόσωπο του οποίου συγκεντρώνονται θεσμικά οι αξίες που διέπουν την δημοκρατία μας». «Το έργο σας», είπε, «αποτελεί έναν κεντρικό άξονα πολιτικής, κοινωνικής εκπαίδευσης και πολιτισμού, ανάδειξης και βελτιστοποίησης των δυνατοτήτων και ικανοτήτων του ελληνισμού εντός και εκτός συνόρων».
Χαιρετισμούς απηύθυναν, επίσης, ο κοσμήτορος της σχολής οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων, καθηγητής Δημήτρης Σκούρας, και η πρόεδρος του τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών, αναπληρώτρια καθηγήτρια Θεοδώρα Μονιούδη – Γαβαλά. Για το έργο του κ. Προκόπη Παυλόπουλου μίλησε ο αναπληρωτής καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος Φιλοσοφίας, Δρ. Νομικής, Μιχαήλ Παρούσης, ενώ στην τελετή παρέστησαν μεταξύ άλλων ο μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος, ο υφυπουργός πάρα τω Πρωθυπουργώ, Τέρενς Κουίκ, τοπικοί βουλευτές, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας, καθηγητές του πανεπιστημίου, εκπρόσωποι αρχών και φορέων.
Σημειώνεται ότι στις έξι σήμερα το απόγευμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραστεί στην εκδήλωση, που οργανώνει στο συνεδριακό κέντρο του πανεπιστημίου, η ημερήσια εφημερίδα της Πάτρας «Πελοπόννησος», με αφορμή την συμπλήρωση 130 χρόνων από την έκδοσή της.