«Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά αυτό που σε όλους τους τόνους επισημαίνει το ΚΚΕ, και άλλες δυνάμεις, ότι το Κυπριακό πρόβλημα είναι πρόβλημα κυρίως εισβολής και κατοχής και σε αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει να επιλυθεί. Ανησυχούμε για την προώθηση ουσιαστικά ενός νέου Σχεδίου Ανάν, μιας διχοτομικής λύσης, όπου δεν θα λύνει κανένα από τα κύρια ζητήματα και εκφράσαμε την απόφασή μας να συνεχίσουμε τον αγώνα, την αλληλεγγύη με τον λαό της Κύπρου για μια Κύπρο ενιαία, κυρίαρχη, ανεξάρτητη, κοινή πατρίδα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, με μια ιθαγένεια, μια προσωπικότητα, χωρίς ξένες βάσεις, χωρίς ξένα στρατεύματα που πραγματικά θα μπορεί ο λαός της να έχει την εξουσία, την ευημερία και να μπορεί να οδηγείται σε ένα καλύτερο μέλλον», δήλωσε ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μετά τη συνάντησή του με τους δημάρχους των κατεχόμενων πόλεων της Κύπρου.

«Ταυτόχρονα ανταλλάξαμε και σκέψεις για διάφορα ζητήματα της πολιτικής επικαιρότητας, ενημερώσαμε τους δημάρχους για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, την πορεία της κρίσης και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός και ποιές είναι οι θέσεις του ΚΚΕ γύρω από αυτά τα προβλήματα», κατέληξε ο κ. Κουτσούμπας.

Εκ μέρους των δημάρχων, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής των εννέα κατεχομένων δήμων της Κύπρου και δήμαρχος της κατεχόμενης Μόρφου, Χαράλαμπος Πίττας είπε ότι στη διάρκεια της συνάντησής τους με τον γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, αντάλλαξαν απόψεις για το εθνικό θέμα της Κύπρου, εξέφρασαν στον κ. Κουτσούμπα τη συμπαράστασή τους στον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό λόγω της οικονομικής κρίσης και του μεταναστευτικού και ευχήθηκαν ο ελληνικός λαός να ξεπεράσει αυτή την κρίση και να βρει ξανά τα βήματά του προς την πρόοδο και την ευημερία, «καθώς σίγουρα δεν ταιριάζει στον ελληνικό λαό μια τέτοια κρίση και μια τέτοια συμπεριφορά».

«Για το θέμα της Κύπρου είχαμε την ευκαιρία να εκφράσουμε την αγωνία μας για τη φάση που περνά σήμερα το εθνικό πρόβλημα της Κύπρου, γιατί στον διάλογο που εμείς, η ελληνοκυπριακή πλευρά, επενδύσαμε πολλές ελπίδες, πολλές προσδοκίες, με την εκλογή που είχε γίνει στα κατεχόμενα και την εκλογή του Μουσταφά Ακιντζί, φαίνεται ότι αυτός ο διάλογος είναι κάτι από τα παλιά», είπε ο κ. Πίττας.

«Η άλλη πλευρά», προσέθεσε, «συνεχίζει την ίδια συμπεριφορά, δεν συζητά τα πολύ σοβαρά θέματα, όπως είναι το εδαφικό, το περιουσιακό, το θέμα των εγγυήσεων, το θέμα των εποίκων, και όχι μόνο δεν τα συζητά, αλλά εκμεταλλεύεται τον χρόνο για να εμπεδώσει ακόμα περισσότερο την κατοχή, αλλά και το πιο άσχημο, την τουρκοποίηση της κατεχόμενης γης μας»,

«Γίνονται προσπάθειες, ακόμα και σήμερα ζητά ο Ερντογάν να γίνει πολιτικογράφηση στην Κύπρο άλλων 37.000 εποίκων. Αν γίνει κάτι τέτοιο, το είπε και ο ίδιος ο Μουσταφά Ακιντζί, είναι μια τορπίλη στον διάλογο που γίνεται μεταξύ των δύο κοινοτήτων και σίγουρα είναι μια μεγάλη οπισθοδρόμηση», επισήμανε ο κ. Πίττας.

Ο δήμαρχος της κατεχόμενης Μόρφου τόνισε ότι «πράγματι η Τουρκία εκμεταλλεύεται τον χρόνο», προσθέτοντας ότι ο κύριος λόγος της παρουσίας των δημάρχων των εννέα κατεχόμενων πόλεων στην Αθήνα είναι η παρουσίαση μιας έκθεσης στο Σπίτι της Κύπρου -η σύληση, η βεβήλωση και η καταστροφή μιας πανάρχαιης κληρονομιάς.

«Η Τουρκία συνεχίζει μέσα από την κατοχή να καταστρέφει και να εξαφανίζει καθετί το ελληνικό, καθετί το χριστιανικό. Έχει αλλάξει στην προσπάθεια αυτή τα ονόματα όλων των χωριών, έχουν δοθεί τουρκικές ονομασίες, στα διάφορα τοπωνύμια έχει γίνει αλλαγή, κυκλοφορεί επίσημους χάρτες με τούρκικες ονομασίες και είναι θέμα χρόνου να συμπληρώσει αυτόν τον εποικισμό και τον εκτουρκισμό της κατεχόμενης γης μας», είπε ο κ. Πίττας, και καταλήγοντας τόνισε: «Λέμε και το επαναλαμβάνουμε: είναι προσβολή για την πολιτισμένη ανθρωπότητα, είναι προσβολή για την Ευρώπη, γιατί στην Κύπρο δεν είναι μια νέα Παλμύρα, είναι μια χειρότερη Παλμύρα. Ο ελληνικός πολιτισμός που εξολοθρεύεται καθημερινά, ο οποίος είναι και πολιτισμός της ίδιας της Ευρώπης, δεν μπορεί να τους αφήνει αδιάφορους και απροβλημάτιστους γιατί με την σιωπή τους υπάρχει μια ανοχή. Και αυτό θέλω να το υπογραμμίσω και να το τονίσω. Πρέπει να συμπαρασταθούν στην Κύπρο, πρέπει να διασωθεί αυτός ο πανάρχαιος ελληνικός πολιτισμός που βρίσκεται στα σπλάχνα της κυπριακής γης».