Σε ειδική εκδήλωση, και τηρώντας ενός λεπτού σιγή, η Ολομέλεια της Βουλής, παρουσία συγγενών των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας, τίμησε σήμερα την ημέρα μνήμης των Ελλήνων Εβραίων μαρτύρων και ηρώων του Ολοκαυτώματος.
Παρόντα στην εκδήλωση ήταν όλα τα κόμματα, εκτός της Χρυσής Αυγής.
Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, έκανε λόγο για πρωτοβουλία που αποτελεί τιμή για το ελληνικό κοινοβούλιο και ανακοίνωσε ότι η Βουλή θα συμμετάσχει στην χορηγία για την δημιουργία μόνιμου μνημειακού χώρου στο ‘Αουσβιτς, για τα θύματα των Ελλήνων Εβραίων που άφησαν τη ζωή τους εκεί.
«Ο όρος Ολοκαύτωμα δηλώνει την ολική καταστροφή, τη δολοφονία σχεδόν έξι εκατομμυρίων Εβραίων της Ευρώπης από τους Ναζί. Επρόκειτο για γενοκτονία, δηλαδή για την προσχεδιασμένη προσπάθεια να αφανισθεί ένας λαός», τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης.
Παράλληλα, απευθυνόμενος στους έλληνες αντισημίτες, που δεν χάνουν ευκαιρία, όπως είπε, «να αμφισβητήσουν τον πατριωτισμό των Ελλήνων Εβραίων με κάθε είδους πιθανούς και απίθανους τρόπους», λέγοντας χαρακτηριστικά:
« Το αίμα των Ελλήνων Εβραίων χύθηκε για την ελευθερία της Ελλάδας όπως και το αίμα των υπολοίπων Ελλήνων πολιτών όποτε η πατρίδα το χρειάστηκε. Οι Έλληνες Εβραίοι όταν αναφέρονται στους ίδιους χρησιμοποιούν το επίθετο «ομόθρησκοι» και οι ίδιοι αυτοπροσδιορίζονται ως θρησκευτική μειονότητα. Και πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά όταν κατοικούν σ’ αυτά τα χώματα από την αρχαιότητα;»
Ο κ. Φίλης αναφέρθηκε σε σειρά συγκεκριμένων ενεργειών που έχει προχωρήσει το υπουργείο Παιδείας, σε συνεργασία με τους Έλληνες Εβραίους, με στόχο «να διαφυλάξει την ιστορική μας μνήμη αλλά και για να δώσει την ευκαιρία σε εκπαιδευτικούς και μαθητές να κατανοήσουν τη σημασία του Ολοκαυτώματος για την παγκόσμια και την ελληνική ιστορία».
Όπως είπε, το Ολοκαύτωμα έχει συμπεριληφθεί στα σχολικά βιβλία ενώ το Υπουργείο συνδιοργανώνει κάθε χρόνο σεμινάρια για την επιμόρφωση εκπαιδευτικών για τη διδασκαλία του, ενώ παράλληλα υποστηρίζει την ετήσια επίσκεψη μη Εβραίων μαθητών στο Μουσείο του ‘Αουσβιτς.
«Το 2015 διοργανώθηκε για πρώτη φορά με τη συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων και του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος μαθητικός διαγωνισμός δημιουργίας βίντεο με θέμα: «Το Ολοκαύτωμα και οι Έλληνες Εβραίοι». Προχωράμε και φέτος στην επανάληψή του», τόνισε και πρόσθεσε:
«Υποστηρίζονται, επίσης, πρωτοβουλίες σχολείων για την συνεργασία με σχολεία της αλλοδαπής που έχουν ως αντικείμενο το Ολοκαύτωμα και τις Γενοκτονίες. Μια τέτοια συνεργασία υλοποίησε το 6ο Λύκειο Νέας Σμύρνης με σχολείο των ΗΠΑ».
«Σήμερα, εγκαινιάζεται το Μνημείο των Ελλήνων Δικαίων των Εθνών. Το παράδειγμά αυτών των μη Εβραίων Ελλήνων μας, που μέσα στη Κατοχή διακινδύνευσαν τη ζωή τους για να σώσουν την ζωή των Εβραίων Ελλήνων, είναι ένα φως ελπίδας που δείχνει σταθερά την οδό της αρετής και της δημοκρατίας. Ας το ακολουθήσουμε», κατέληξε ο υπουργός Παιδείας.