Συνέντευξη στην αμερικανική εφημερίδα New York Times παραχώρησε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ προετοιμάζει το ταξίδι του για να συναντήσει τον Γερμανό ομόλογο του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο.

«Από τη μία κρίση στην άλλη ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών» είναι ο τίτλος του άρθρου της εφημερίδας, που κάνει λόγο για ανησυχία για το αν θα συγκεντρώσει η Ευρώπη τα χρήματα που απεγνωσμένα χρειάζεται η Ελλάδα.

Ο κύριος Βενιζέλος τόνισε ότι η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα είναι σοβαρό ζήτημα όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη, καθώς και για την παγκόσμια οικονομία.

Ακόμη, αναφέρθηκε στην πολιτική και κοινωνική αναστάτωση που επικρατεί με χιλιάδες συγκεντρωμένους να γεμίζουν σε καθημερινή βάση τις πλατείες. Ο κ. Βενιζέλος θεωρεί ότι η αγανάκτηση των πολιτών πυροδοτήθηκε από τα σκληρά μέτρα λιτότητας, αλλά δεν πρόκειται να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές, τόνισε. «Ναι, έχουμε διαμαρτυρόμενους στους δρόμους, αλλά σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η μεγάλη πλειοψηφία απορρίπτει την ιδέα των πρόωρων εκλογών», δήλωσε.

Η εφημερίδα αναφέρεται στο ζήτημα της εφαρμογής των μέτρων λιτότητας θεωρώντας τον υπουργό Οικονομικών ως τον κύριο υπεύθυνο για την εφαρμογή τους. «Το πρόβλημα δεν είναι η εφαρμογή», απαντάει ο κ. Βενιζέλος. «Το πρόβλημα είναι η χρηματοπιστωτική σταθερότητα και επίσης η συμπεριφορά των διαφορετικών διεθνών παραγόντων, καθώς δεχόμαστε ασύμμετρες απειλές», συμπλήρωσε ρίχνοντας έμμεσα αιχμές στη συμπεριφορά των οίκων αξιολόγησης.

Η New York Times κάνει αναφορά στη συνάντηση του κ. Βενιζέλου με τον κ. Σόιμπλε στο Βερολίνο. «Ο κ. Βενιζέλος θα προσπαθήσει να πείσει τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι μέσω ενός επιθετικού προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και μέσω επιπρόσθετων μεταρρυθμίσεων – όπως το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων – η Ελλάδα είναι πιθανό να επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2012.

«Εκτιμώ πάρα πολύ τη θετική στάση της γερμανικής κυβέρνησης και του υπουργού Σόιμπλε προσωπικά. Χρειαζόμαστε ένα νέο μνημόνιο, όχι μόνο για την οικονομική στήριξη, αλλά και για την ανάπτυξη», είπε ο κ. Βενιζέλος.

Στο «μενού» του σημερινού γεύματος εργασίας στο Βερολίνο θα περιλαμβάνεται και η πρόταση του γερμανού υπουργού για επενδύσεις έργων ΑΠΕ στην Ελλάδα. Ο κ. Σόιμπλε είχε δηλώσει ότι ο ελληνικός ήλιος είναι μια πηγή ενέργειας που μπορεί να είναι ευεργετική τόσο για την ελληνική όσο και τη γερμανική οικονομία.