«Η πολιτική παρουσία δεν μετριέται με όρους τηλεθέασης ή εφήμερης δημοσιότητας» τονίζει η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, ερωτηθείσα από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων για το γεγονός ότι αν και στέλεχος πρώτης γραμμής του ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία της στην προεκλογική εκστρατεία.
«Το γεγονός ότι δεν επιλέγω τη συμμετοχή σε κάποια τηλεοπτικά στούντιο δεν συνεπάγεται αδιαφορία ή απόσυρση. Ούτε βέβαια η δουλειά που κάνουμε στην Περιφέρεια σηματοδοτεί κάποιου είδους αναχωρητισμό. Αντιθέτως σηματοδοτεί μια διαφορετική πολιτική στάση, μια στάση ευθύνης με την παραγωγή καθημερινά έργου. Και αναφέρομαι στα έργα υποδομής, την υλοποίηση προγραμμάτων σχετικά με το νέο μοντέλο ανάπτυξης της Περιφέρειας, τη στήριξη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τη νεανική επιχειρηματικότητα, σε συνεργασία με τους παραγωγικούς φορείς. Γιατί οι πολίτες δεν μας εξέλεξαν για… καλλιστεία δημοσιότητας με έπαθλο τη μεγαλύτερη αυτοπροβολή. Μας εκλέγουν για να προσφέρουμε συγκεκριμένο έργο στην κοινωνία» σημειώνει η κ. Δούρου.
Σχετικά με το ότι η κυβέρνηση Τσίπρα δεν τήρησε τις προγραμματικές της δηλώσεις, η Ρένα Δούρου σημειώνει: «Η κυβέρνηση, μέσα στο ασφυκτικό πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, κατάφερε αρκετά. Πήρε μέτρα κοινωνικής ευαισθησίας και ανακούφισης των ασθενέστερων. Παράλληλα έβαλε και τις βάσεις για μελλοντικές πολιτικές, με στόχο αυτές να ελαφρύνουν το βαρύ φορτίο που συνεπάγεται για τους πολίτες, η συμφωνία της 12ης Ιουλίου. Από κει και πέρα το ζητούμενο παραμένει: η αντιμετώπιση των χρόνιων παθογενειών της χώρας – ακριβώς αυτών που την έφεραν στη δίνη της κρίσης. Αυτή η κατάσταση δεν δημιουργήθηκε μεν χθες, πρέπει όμως να αντιμετωπιστεί άμεσα, με την προώθηση όλων εκείνων των πολιτικών που θα δημιουργήσουν νέα προοπτική για τη χώρα».
Στην ερώτηση «Ποιο πιστεύετε ότι ήταν το μεγαλύτερο λάθος του πρωθυπουργού», η Ρένα Δούρου τονίζει: «Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, με ειλικρίνεια, παραδέχθηκε αστοχίες και ανέλαβε την ευθύνη σε σχέση με την επιλογή προσώπων. Θα έλεγα μάλιστα ότι ανέλαβε κι ευθύνες πέραν εκείνων που του αναλογούν. Πρόκειται για μια άσκηση αυτοκριτικής στην οποία δεν μας είχαν συνηθίσει άλλοι πρωθυπουργοί στο παρελθόν. Άλλωστε ουδέποτε ο Αλέξης Τσίπρας διεκδίκησε ρόλο αλάθητου ή αιώνιου. Αυτά είναι πεπερασμένα σχήματα…
Ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο ενός μεγάλου συνασπισμού ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, η κα Δούρου υποστηρίζει ότι «δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι οι πολίτες με ευκολία επιλέγουν την εκδοχή ενός “μεγάλου συνασπισμού”. Εκείνο που φαίνεται ότι επιζητούν είναι μια κυβέρνηση σταθερότητας, απαραίτητης προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις υπέρβασης της κρίσης στη βάση ενός νέου προτύπου ανάπτυξης, που θα δημιουργήσει προοπτική εξόδου από την κρίση. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει».
Αναφορικά με τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και αν θα μπορούσε να αποφευχθεί, η Ρένα Δούρου σημειώνει: «Κάθε διάσπαση αποτελεί δοκιμασία για την Αριστερά – τούτη τη φορά πήρε και διεθνείς διαστάσεις. Το θέμα όμως δεν είναι να μπούμε σε ένα είδος “blame game”. Το ζήτημα αφορά στην ανάληψη της ευθύνης της διακυβέρνησης υπό δύσκολες συνθήκες. Δεν μπορεί η Αριστερά να αναμένει ούριο άνεμο για να αναλάβει τα ηνία της χώρας. Η κυβέρνηση έκανε μια δύσκολη επιλογή, και ζητά να κριθεί για αυτή. Όπως θα κριθούν και οι σύντροφοί μας για τη δική τους επιλογή, εκείνη του εθνικού νομίσματος».
Η περιφερειάρχης Αττικής υπογραμμίζει ότι «οι πολίτες την ερχόμενη Κυριακή οφείλουν να κάνουν την επιλογή τους, η οποία θα είναι κυρίαρχη και την οποία τα κόμματα θα κληθούν να υπηρετήσουν. Ο στόχος είναι η δημιουργία εκείνου του κλίματος σταθερότητας κι εμπιστοσύνης που θα λειτουργήσει καταλυτικά προκειμένου να ανακάμψει η οικονομία και να σταθεί ο τόπος στα πόδια του. Ωστόσο τα κόμματα δεν είναι ίδια μεταξύ τους. Η συμφωνία της 12ης Ιουλίου είναι ένα έργο “υπό κατασκευή”. Με την έννοια ότι θα γίνουν περαιτέρω διαπραγματεύσεις για σειρά κρίσιμων θεμάτων, με τους δανειστές. Στο σημείο αυτό βρίσκεται και η ειδοποιός διαφορά: ο τόπος έχει ανάγκη μια κυβέρνηση που θα οικοδομήσει εκείνο το περιβάλλον μέσα στο οποίο η συμφωνία θα εφαρμοστεί με κοινωνικά ηπιότερο τρόπο και με οικονομικά πιο αποδοτικό. Μια κυβέρνηση αξιόπιστη πρώτα και κύρια απέναντι στους πολίτες».