Το θέμα του χρέους θέτει ως προτεραιότητα ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Il Manifesto, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη στήριξης των ασθενέστερων οικονομικά τάξεων και την καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής. Στη συνέντευξή του ο στενός συνεργάτης του ΑΛέξη Τσίπρα αναγνωρίζει πως «φαίνεται να οριστικοποιείται ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ για την αποτροπή του οποίου «θα δουλέψουμε μέχρι τελευταία στιγμή», όπως χαρακτηριστικά λέει.
Σε σχέση με τις άμεσες προτεραιότητες κοινωνικής πολιτικής μετά την ψήφιση της συμφωνίας, ο υπουργός Επικρατείας τονίζει:
«Θα δώσουμε, πρώτα από όλα, μάχη ώστε τα χρηματοδοτικά προγράμματα της ανάπτυξης να γίνουν εμπροσθοβαρή, να πέσουν νωρίς σε σχέση με το εφαρμοζόμενο πρόγραμμα, ει δυνατόν από τους πρώτους μήνες, και το δεύτερο είναι να διοχετευθούν κυρίως σε τομείς, δράσεις και κοινωνικές τάξεις και ομάδες οι οποίες θα υποστούν αρνητικές συνέπειες από την απότομη εφαρμογή των ρυθμίσεων του προγράμματος, παραδείγματος χάρη στους αγρότες. Χρειάζεται μια ειδική μέριμνα και πολιτική. Η αύξηση της εισφοράς και το γεγονός ότι φεύγει η επιδότηση του πετρελαίου, δημιουργεί ένα αρνητικό περιβάλλον. Εκεί χρειάζεται μια θετική, δημόσια παρέμβαση, για να επιβιώσει ο κλάδος, να μείνουν οι άνθρωποι στο επάγγελμα και να μην ρημάξουν τα χωράφια».
Ερωτηθείς αν το τριετές αυτό πρόγραμμα μπορεί να εξασφαλίσει όντως μεγαλύτερη σταθερότητα στην οικονομία, ο Νίκος Παππάς απαντά:
«Αυτό θα συμβεί υπό την προϋπόθεση της ομαλής χρηματοδότησης και της οριστικής διευθέτησης του θέματος του χρέους. Η οποία, πλέον, είναι και δέσμευση των εταίρων και θα σηματοδοτήσει το κατά πόσον τόσο οι εγχώριοι καταναλωτές όσο και οι διεθνείς επενδυτές θα διαμορφώσουν μια εικόνα για την ελληνική οικονομία γύρω από την οποία δεν υπάρχει καμία πιθανότητα για Grexit. Υπάρχει όλο το υπόβαθρο και οι δυνατότητες για αναπτυξιακά βήματα. Αυτές οι προϋποθέσεις είναι πάρα πολύ σημαντικές και κρίσιμες».
«Για το θέμα του χρέους η Ελλάδα συνεχίζει να ζητά περικοπή, ελάφρυνση, ή μια διευθέτηση που να το κάνει βιώσιμο και να δίνει την δυνατότητα πληρωμής κάθε χρόνο;» ρωτά η «Ιλ Μανιφέστο και ο υπουργός Επικρατείας απαντά:
«Μπορούμε να συζητήσουμε πλείστες όσες λύσεις, οι οποίες, όμως, μας οδηγούν στο ένα και στο αυτό αποτέλεσμα. Να αφήσουμε έναν όγκο χρέους και μια σειρά ετήσεων υποχρεώσεων, οι οποίες και να είναι βιώσιμες και εξυπηρετήσιμες, και, κυρίως, να μην αποτελούν τροχοπέδη, στην όποια αναπτυξιακή προσπάθεια. Να μην καταπίνουν μεγάλα πλεονάσματα, τα οποία θα βγαίνουν από το υστέρημα της ελληνικής οικονομίας και να μην υποσκάπτουν διαρκώς τόσο την δυνατότητά μας να αποπληρώσουμε, όσο και ευρύτερα, την θέση της Ελλάδας στο κοινό νόμισμα».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την εσωτερική κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ και την πιθανότητα διάσπασης, ο υπουργός Επικρατείας τονίζει:
«Δυστυχώς φαίνεται να οριστικοποιείται ένα ρήγμα το οποίο εμείς θα δουλέψουμε μέχρι τελευταία στιγμή για να το αποτρέψουμε. Σε κάθε περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται ως ο πόλος της πολιτικής σταθερότητας στην ελληνική πολιτική σκηνή και θα πρέπει να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες ούτως ώστε τον ρόλο αυτό που του αναγνώρισε ο ελληνικός λαός, να μπορέσει να τον φέρει εις πέρας. Και να τελεσφορήσει και η γραμμή και ο σκοπός του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είναι και να έχει παρεμβάσεις στο δημοσιονομικό επίπεδο, οι οποίες να είναι αναδιανεμητικές υπέρ των στρωμάτων που πλήττονται, αλλά να κάνει και πάρα πολύ καίριες παρεμβάσεις στο επίπεδο της δημόσιας διοίκησης, στα θέματα της διαφθοράς, της διαπλοκής και της συνολικής λειτουργίας του κράτους. Επειδή είμαστε μια καινούρια πολιτική δύναμη, και δεν έχουμε τις δεσμεύσεις των παλιών, είμαστε η μόνη δύναμη που μπορεί να το κάνει».
Σε ερώτηση της Il Manifesto για τα σημερινά περιθώρια εφαρμογής μιας αριστερής πολιτικής, δεδομένων των ισορροπιών στην Ευρώπη, ο Νίκος Παππάς απαντά αναλυτικά:
«Είμαι από τους ανθρώπους που πιστεύανε παραδοσιακά ότι η Ευρώπη είναι το πεδίο των ταξικών αγόνων, των πολιτικών ανταγωνισμών. Και επειδή αυτό το πίστευα σε καιρούς κατά τους οποίους οι συσχετισμοί ήταν σαφώς πιο δυσμενείς για τις αριστερές ιδέες, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην συνεχίσω να το πιστεύω και αυτή τη στιγμή. Πιστεύω ότι μπορούμε -με τις απαραίτητες κινήσεις και με μία ιδιαίτερα ενεργητική οικονομική και πολιτική διπλωματία- να αυξηθούν οι βαθμοί ελευθερίας άσκησης εθνικής πολιτικής. Βέβαια, δεν έχουμε αυταπάτη ετούτη τη στιγμή, αυτό παραμένει ζητούμενο. Παραδείγματος χάρη, αναφέρομαι στον ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η ΕΚΤ θα έπρεπε να είναι ο δανειστής της ύστατης καταφυγής. Ο μηχανισμός, δηλαδή, που εγγυάται την προσφορά χρήματος σε όλη την Ευρωζώνη. Αντιθέτως, οι πολιτικές σκοπιμότητες δεν τής επέτρεψαν να παίξει αυτό τον ρόλο, αλλά την έβαλαν σε ρόλο καταστολέα της προσφοράς χρήματος και δημιουργού προβλημάτων. Προβλήματα τα οποία, από τη φύση της, ως θεσμός, θα έπρεπε να είναι φτιαγμένη για να λύνει».
«Πώς ερμηνεύετε τη δημόσια παρέμβαση του Ρομάνο Πρόντι, με την οποία κατηγόρησε πρόσφατα τη Γερμανία του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ότι με τις θέσεις της κινδυνεύει να οδηγήσει σε αδιέξοδο την Ευρωπαϊκή Ένωση;» ρωτά, τέλος, η Il Manofesto τον υπουργό Επικρατείας και στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού, ο οποίος δηλώνει:
«Ο Ρομάνο Πρόντι έχει απόλυτο δίκιο και ευτυχώς η ιστορία του είναι τέτοια που κανένας δεν μπορεί να τον κατηγορήσει για αντιευρωπαϊκό πνεύμα, όπως κάνανε οι πολιτικοί αντίπαλοί μας, μέχρι πρότινος, για τον ΣΥΡΙΖΑ. Είμαστε αισιόδοξοι για τις πολιτικές δυναμικές που μπορεί να αναπτυχθούν και, πιστέψτε με, στις δυναμικές αυτές εμείς δεν θα είμαστε απλοί συμμέτοχοι, αλλά θα είμαστε δημιουργοί. Μια δύναμη που τις δυναμικές αυτές θα τις επιτείνει και θα δώσει τη δυνατότητα οι πολιτικές αυτές δυναμικές να διαμορφώσουν και μια πραγματικότητα που θα βοηθήσει όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση να μπει και πάλι σε δρόμο πραγματικής ανάπτυξης».