«Υπάρχει πιθανότητα, και όχι βεβαιότητα συμφωνίας» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής βάζοντας χαμηλά τον πήχη για τις διαπραγματεύσεις και συμπλήρωσε με νόημα πως  «θέλουμε να αποτρέψουμε ένα πολιτικό Grexit με οικονομική πρόφαση» ενώ παράλληλα, παραδέχθηκε ότι «οι προαπαιτούμενες δράσεις απέχουν πολύ από τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις».

Τα σημαντικότερα από τα σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού έχουν ως εξής:

«Είναι μια κρίσιμη στιγμή. Θα μου επιτρέψετε έναν προσωπικό τόνο: από την πρώτη στιγμή που βρέθηκα στη θέση του πρωθυπουργού κινήθηκα με μοναδικό γνώμονα την συνείδηση μου προκειμένου να διεκδικήσω το δίκαιο του λαού μας και να προασπίσω τα εθνικά μας συμφέροντα. Έξι μήνες σε αυτή την κατεύθυνση έχω πράξει ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν πολλές φορές  μέσα σε κλίμα απειλών και εκβιασμών. Σε αυτές τι δύσκολες στιγμές ανέλαβα ρίσκα , δεν το έβαλα κάτω, δεν συμφιλιώθηκα με την ιδέα των εύκολων συμβιβασμών προκειμένου να εξασφαλίσω την εύκολη παραμονή μου στην εξουσία

Πολλοί θα πουν πως έφτασαν εκεί που δεν μπορούσε να φτάσει κανείς άλλος πρωθυπουργός. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως έξι μήνες τώρα μπήκαμε σε ένα πόλεμο δώσαμε άνισες μάχες, είχαμε απώλειές αλλά κερδίσαμε και έδαφος.

Τώρα όμως φτάσαμε στην διακεκαυμένη ζώνη. Από εδώ και μπρος έχουμε μπροστά μας ναρκοπέδιο. Και αυτό ούτε να το κρύψω μπορώ ούτε να το αγνοήσω.

Κάναμε λάθη. Ουδείς αλάθητος και πρώτος εγώ. Δεν υπάρχει όμως προηγούμενο που μια χώρα να είναι στο χείλος της χρεωκοπίας και να διαπραγματεύεται με τόση αξιοπρέπεια.

Ακραίοι συντηρητικοί κύκλοι επιθυμούν και επιδιώκουν ακόμα και σήμερα την απαλλαγή τους από μια μη αρεστή κυβέρνηση και από έναν ενοχλητικό λαό που επιμένει να την στηρίζει.

Αποφασίσαμε λοιπόν με υψηλή αίσθηση της ευθύνης και γνωρίζοντας την κρισιμότητα της απόφασης αυτής να αποτρέψουμε ένα πολιτικό Grexit με οικονομική πρόφαση. Η δανειακή συμφωνία που θα τεθεί στην κρίση του Eurogroup αύριο, περιέχει δεσμεύσεις που απέχουν από τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις μας. Η σύγκριση που έχουμε να κάνουμε είναι με αυτό που πιθανόν έχουμε μπροστά μας.

Στις 25 Ιουνίου πήραμε ένα τελεσίγραφο το οποίο είχε μόνο σκληρά μέτρα χωρίς καμία ανάσα και ουδεμία αναφορά στο χρέος. Το αρνηθήκαμε. Το ίδιο θα έκανε όποιος άλλος ήταν στην θέση μας.

Δεν είχαμε την πρόθεση η πρωτοβουλία αυτή να οδηγήσει στη περιπέτεια των κλειστών τραπεζών.

Παρά τις κλειστές τράπεζες και τις δυσκολίες στον κοινωνικό ιστό ο ελληνικός λαός πήρε μια σπουδαία, γενναία και ιστορική απόφαση που εξέπληξε τους περισσότερους από εμάς

Δεν έδωσε εντολή ρήξης αλλά εντολή διαπραγμάτευσης. Δεν ζήτησα το όχι ως εντολή εξόδου αλλά ως ενίσχυση της διαπραγματευτικής μας δύναμης.

Δεσμεύτηκα να φέρω μια συμφωνία μέσα σε 48 ώρες. Δεν θα έρθω σήμερα να κάνω κάτι άλλο. Δεν εξαπάτησα τον ελληνικό λαό. Εξέλαβα το όχι ως εντολή για μια καλύτερη συμφωνία ως επιλογή αξιοπρέπειας για μεγάλη μερίδα του ελληνικού λαού χιλιάδων ανθρώπου που έχουν βιώσει την φτώχεια και την αναξιοπρέπεια.

Τώρα είναι η ώρα του απολογισμού. Έχουμε προοπτική επαρκούς χρηματοδότησης για τις ανάγκες της χώρας σε βάθος τριετίας. Έχουμε την υπόσχεση ενός ισχυρού αναπτυξιακού πακέτου και για πρώτη φορά έχουμε στα σοβαρά το τραπέζι την αναγκαία συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους. Το ομολογούν όλοι πλέον. Όχι μόνο το ΔΝΤ. Μέχρι και ο Ν. Τουσκ μίλησε για το χρέος ως αντιστάθμισα στις μεταρρυθμίσεις.

Δύσκολο το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων που μας ζητείται. Καλύτερο από το τελεσίγραφο αλλά δύσκολο. Έχουμε όμως μια πιθανότητα – όχι βεβαιότητα- μια συμφωνία που βάζει οριστικό τέλος στα σενάρια του Grexit και στέλνει σήμα στους επενδυτές να ξαναεμπιστευτούν την ελληνική οικονομία.

Επιτρέψτε μου να επιμείνω σε πέντε σημεία:

1ον) η συμφωνία αυτή θα οδηγήσει σε ένα αμιγώς ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Το ΔΝΤ δεν θα είναι αντισυμβαλλόμενους και θα έχει πιθανότητα μόνο τεχνική υποστήριξη. Αυτό είναι και το επίσημο τέλος τρόικας

2ον) τριετής η διάρκεια και παρέχει χρόνο και χώρο για να ισορροπήσει η χώρα και να φύγει εντελώς η συζήτηση από το grexit.

3ον) πρωτογενή πλεονάσματα: Ως το 2018 θα είναι χαμηλά και ανάλογα με τις δυνατότητες της οικονομίας χωρίς να πρέπει να παράγουμε πρωτογενή πλεονάσματα έξω από τις δυνατότητές μας.

4ον) Με το δάνειο από τον ESM δίνει τη δυνατότητα μετατροπής του βραχυπρόθεσμου χρέους σε μακροπρόθεσμο

5ον) Δεν θα υπάρξουν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα ως συνέπεια των επιπτώσεων από τα capital controls και τους περιορισμούς στις τραπεζικές συναλλαγές.

Θέλω να επαναλάβω ο στόχος της παρέμβασής μου σήμερα δεν είναι να ωραιοποιήσω την πραγματικότητα. Στόχος είναι μιλώντας της γλώσσα της αλήθειας, να εκθέσω με σαφήνεια τις επιλογές που έχουμε μπροστά μας

Φτάνουμε στο τέλος μιας πολύ σκληρής μάχης που σημάδεψε ήδη την μεταπολιτευτική ιστορία του ΄τόπου. Διαπραγματευτήκαμε σκληρά για την Ελλάδα αλλά και για αλλάξει την πορεία της Ευρώπης. Μπορεί αυτό να μην φαίνεται εφικτό τώρα αλλά είμαι σίγουρος πως ο σπόρος αξιοπρέπειας που ρίξαμε θα φέρει καρπούς και σε άλλους λαούς της Ευρώπης. Φέραμε το αίτημα για τον άμεσο τερματισμό της λιτότητας στο επίκεντρο των συζητήσεων.

Πυροδοτήσαμε ένα πανευρωπαϊκό κίνημα αλληλεγγύης στον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό που όμοιο τους δεν έχει υπάρξει από την δικτατορία και έπειτα,.

Αγωνιστήκαμε για τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους, για τα εργασιακά δικαιώματα, για αυτό που εμείς αντιλαμβανόμαστε ως δίκαιο του λαού. Είμαι σίγουρος που αυτός ο αγώνας δεν μπορεί και δεν θα πάει χαμένος.

Η εξουσιοδότηση στον υπ. Οικονομικών δεν αποτελεί ψήφο απλά σε ένα νομοσχέδιο αλλά είναι ψήφο με βαρύνουσα πολιτική σημασία γιατί αφορά την επόμενη ημέρα,.

Τώρα έχουμε εθνικό χρέος να κρατήσουμε ζωντανό τον λαό μας για να συνεχίσει να παλεύει για το δίκιο, την  προκοπή και την ευημερία.

Καλούμαστε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις. Θα τα καταφέρουμε. Όχι μόνο να μείνουμε στην Ευρώπη αλλά να ζήσουμε ως ισότιμος εταίρος με αξιοπρέπεια».