Είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση μετά το δημοψήφισμα επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος από το βήμα της Βουλής, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την «Διαπραγμάτευση και Σύναψη Δανειακής Σύμβασης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)».
Όπως εκτίμησε, η λαϊκή παρέμβαση άλλαξε τα πράγματα, ενώ υπογράμμισε ότι η ελληνική πρόταση είναι καλύτερη από αυτήν που είχε καταθέσει ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ταυτόχρονα υπογράμμισε πως εκτός από την διαπραγματευτική σχέση το δημοψήφισμα έφερε «εκτός από την έκθεση του ΔΝΤ για το χρέος και πολιτικές εξελίξεις».
Συγκεκριμένα ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε πως «μια βδομάδα μετά το δημοψήφισμα είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση από ότι πριν, αυτό φαίνεται γιατί η συμφωνία που είχαμε πριν ήταν το σχέδιο Γιούνκερ και το μόνο που μπορούσαμε να βελτιώσουμε σε αυτή ήταν το ΕΚΑΣ. Η λαϊκή παρέμβαση δεν είναι το ίδιο με τον λαϊκισμό, όπως μας καταλόγισαν κάποιοι, φαίνεται πως αλλάζει τα πράγματα η λαϊκή παρέμβαση. Για παράδειγμα η έκθεση του ΔΝΤ δημοσιεύτηκε μετά το δημοψήφισμα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, συμπλήρωσε ο υπουργός Οικονομικών πως παρόλο που το ΔΝΤ προ δημοψηφίσματος υποστήριζε πως το χρέος δεν είναι βιώσιμο,έκλεινε το μάτι σε πάρα πολύ υψηλά πλεονάσματα, ενώ τώρα κρατά διαφορετική στάση».
«Επίσης το δημοψήφισμα όμως έφερε και πολιτικές εξελίξεις. Φάνηκε από την ομιλία του πρωθυπουργού το βράδυ του αποτελέσματος ότι δεν υπήρξε θριαμβολογία, από την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που συνενώθηκαν τόσες δυνάμεις πρώτη φορά για το καλό της Ελλάδας, άλλαξε την πολιτική πραγματικότητα αυτής της χώρας».
Αναλύοντας την συμφωνία αρχικά ο έλληνας υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε πως «πρέπει να κριθεί με το μεγάλο κάδρο. Η συμφωνία είναι καλύτερη από το σχέδιο του Γιούνκερ γιατί δεν μας ζητάνε περισσότερα μέτρα παρόλο που έχει χειροτερέψει η οικονομική κατάσταση της χώρας, μας ζητούν το ίδιο πλεόνασμα αλλά με διαφορετική πορεία. Η συμφωνία είναι καλύτερη από το σχέδιο του Γιούνκερ γιατί από τη μια δεν μας ζητάνε περισσότερα μέτρα παρόλο που έχει χειροτερέψει η οικονομική κατάσταση της χώρας, δηλαδή μας ζητούν το ίδιο πλεόνασμα αλλά με διαφορετική πορεία. Τα μέτρα έχουν υφεσιακή κατεύθυνση αλλά συνολικά αν έχουν υφεσιακή πορεία. Αυτό θα εξαρτηθεί από τι θα γίνει με το χρέος. Αν καταλάβει ο κόσμος ότι κάτι έχει αλλάξει, αν φύγουμε από την ρητορεία του Grexit, αν δημιουργήσουμε ένα ασφαλές περιβάλλον για επενδυτές, αν υπάρξει αισιοδοξία, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην υπερισχύσει η υφεσιακή κατεύθυνση. Για το λόγο αυτό η συμφωνία πρέπει να ιδωθεί στο συνολικό πλαίσιο».
Δύσκολη χαρακτήρισε την διαπραγμάτευση μέχρι στιγμής χρησιμοποιώντας παραδείγματα ενώ συμπλήρωσε πως ο,τι κερδίσουμε από αυτή τη συμφωνία, θα πηγαίνει στους πιο φτωχούς και θα υπάρχει ταξική μεροληψία. Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Τσακαλώτο αυτοί είναι και οι λόγοι για το μεγάλο ποσοστό του δημοψηφίσματος, η ταξική μεροληψία του κόμματος και η γνώση των ανθρώπων που τους ψήφισαν πως νοιάζονται για τις ανάγκες των πολλών. «Εμείς νοιαζόμαστε για τις ανάγκες των πολλών» υπογράμμισε και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν θριαμβολογεί, ούτε ωραιοποιεί τα πράγματα.
«Μας έλεγε το ΔΝΤ να απλοποιήσουμε τους φορολογικούς συντελεστές από τρεις σε έξι αλλά ταυτόχρονα δεν μας επέτρεπε να μετράμε την αύξηση της εισπραξιμότητας, ενώ δεν δέχονταν να προϋπολογιστούν τα μη παραμετρικά μέτρα, όπως η φοροδιαφυγή και η διαφθορά».
Αίσθηση προκάλεσε το παράδειγμά του για την κυρία Μέρκελ. Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης με την κ Μέρκελ διευκρίνισα πως αυτά που μας ζητάτε είναι σαν να μας λέτε ότι είμαστε η Bayern Munich ή η Barcelona αλλά δεν μας αφήνετε να χρησιμοποιήσουμε ούτε το Νεϊμάρ, ούτε το Μέσι ούτε το Σουάρες».
Τέλος ανέφερε πως «αυτό που ζητάμε αυτή τη στιγμή είναι να έχουμε τους καλύτερους όρους για μια βιώσιμη συμφωνία που θα φέρει ανάπτυξη να υπογράψουμε μια συμφωνία που θα δίνει την αισιοδοξία στον ελληνικό λαό ότι κάτι άλλαξε , αν δεν υπάρξει αυτοπεποίθηση την Δευτέρα ότι κάτι άλλαξε τότε θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα».