Στρατιωτικό πραξικόπημα προετοίμαζε το 1967 ο τέως βασιλεύς Κωνσταντίνος. Απλά η χούντα των συνταγματαρχών τον πρόλαβε με το δικό της: αυτό είναι το συμπέρασμα του ντοκιμαντέρ του Στέλιου Κούλογλου «Το λάθος πραξικόπημα» που, με αφορμή την επέτειο της 21ης Απριλίου, παραθέτει τις μαρτυρίες των πρωταγωνιστών της εποχής.
Το ντοκιμαντέρ είχε προβληθεί το 2001.
Σύμφωνα με τις διηγήσεις του Αμερικανού τότε πρεσβευτή στην Αθήνα Φίλιπ Τάλμποτ καθώς και του ισχυρού άνδρα της πρεσβείας Ρόμπερτ Αντσους, ο Κωνσταντίνος είχε σφυγμομετρήσει τις αντιδράσεις του Λευκού Οίκου για το ενδεχόμενο μιας αντισυνταγματικής εκτροπής στην περίπτωση που η Ένωση Κέντρου κέρδιζε τις εκλογές τον Μάιο του 1967. «Είχαμε συμφωνήσει με τον τέως βασιλέα ότι δεν θα έκανε καμία κίνηση μέχρι να δούμε το αποτέλεσμα των εκλογών», αποκαλύπτει ο Αμερικανός πρεσβευτής.
Έτσι όταν ο Παπαδόπουλος και οι άλλοι συνταγματάρχες συνωμότες αναλαμβάνουν δράση, ο Κωνσταντίνος, οι Αμερικανοί διπλωμάτες καθώς και ο πολιτικός κόσμος που παρακολουθούσε τις κινήσεις της βασιλόφρονης χούντας των στρατηγών καταλαμβάνονται εξ απήνης. Ο Αμερικανός πρώην πρεσβευτής διηγείται πως το βράδυ του πραξικοπήματος καλείται κατεπειγόντως στο σπίτι του ήδη συλληφθέντος πρωθυπουργού Παναγιώτη Κανελλόπουλου. «Η κυρία Κανελλοπούλου νόμιζε ότι οι αξιωματικοί που είχαν εισβάλλει στο σπίτι συλλαμβάνοντας τον σύζυγό της ήταν κομμουνιστές μεταμφιεσμένοι σε αξιωματικούς. Ανώτατοι αξιωματικοί πιστοί στον βασιλιά, όπως ο επιτελάρχης του Γ’ Σώματος Στρατού, Ορέστης Βιδάλης, περιγράφουν πως, αφού είχαν ήδη διατάξει τις δυνάμεις τους να κινηθούν, κατάλαβαν ότι ήταν «το λάθος πραξικόπημα». «Γύρω στις 3 το πρωί», διηγείται ο κ.Βιδάλης επικοινώνησα με το επιτελείο στην Αθήνα και μου είπαν ότι ο στρατηγός Πανουργιάς είχε συλληφθεί. Τότε κατάλαβα ότι δεν ήταν αυτό που περίμενα»!
Ο Αμερικανός διπλωμάτης στην Αθήνα Τζον Όουενς και ο Βρετανός συγγραφέας Κρίστοφερ Χίτσενς εξηγούν τον ρόλο του κυπριακού στην πολιτική κρίση στην Ελλάδα καθώς και τον πονοκέφαλο που προκαλούσε στις αμερικανικές υπηρεσίες ο Ανδρέας Παπανδρέου. Μιλούν ακόμη η Μαργαρίτα Παπανδρέου, ο Αντώνης Σκαρμαλιοράκης, στενός συνεργάτης του αρχιπραξικοπηματία Γεωργίου Παπαδόπουλου, οι δημοσιογράφοι Ηλίας Δημητρακόπουλος και Σπύρος Λιναρδάτος, καθώς και ο υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ το 1972 γερουσιαστής Μακ Γκόβερν.