«Ξεκινώ εκ μέρους της παράταξής μας, ζητώντας συγγνώμη από την κ. Κωνσταντοπούλου» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή, κατά την τελευταία ημέρα συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας, αναφερόμενος στην επίθεση που δέχθηκε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας από τον βουλευτή Κυριαζίδη.

«Λίγος ακτιβισμός στο Κοινοβούλιο δεν θα διαταράξει τη συζήτηση» είπε στη συνέχεια για τα φέιγ βολάν που πέταξαν μέλη της νεολαίας της Νέας Αριστεράς.

«Θέλω να ζητήσω συγγνώμη για την απρεπέστατη αναφορά του κ. Κυριαζίδη στο πρόσωπό σας. Η παράταξή μας έχει τη δυνατότητα να διατηρεί την ευπρέπειά της απέναντι σε μια πολιτικό που μας έχει αποκαλέσει “δολοφόνους”. Εγώ διαχωρίζω τη γυναίκα Κωνσταντοπούλου από την πολιτικό. Αυτό γίνεται γιατί έχουμε υποχρέωση να συντρίψουμε στερεότυπα από το παρελθόν που δεν ταιριάζουν σε μια σύγχρονη κοινωνία. Όταν άκουσα αυτή την απρεπέστατη συμπεριφορά, η σκέψη μου πήγε στις γυναίκες που παλεύουν να κάνουν ένα παιδί και δαπανούν από το προσωπικό τους υστέρημα για να κάνουν εξωσωματικές. Από γυναίκες που κόντρα στα στερεότυπα επιλέγουν να μην κάνουν παιδιά και η απόφασή τους πρέπει να είναι σεβαστή απ’ όλους» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Δείτε την ομιλία του πρωθυπουργού:

«Η Ελλάδα θα παραμείνει στον σκληρό πυρήνα των ευρωπαϊκων αποφάσεων – Θα διαφυλάξουμε τη στρατηγική συμφωνία με τις ΗΠΑ»

«Ας αναλογιστούμε τον χρόνο για την πρόταση αυτής της πρότασης δυσπιστίας. Αυτό γίνεται σε ένα περιβάλλον πρωτοφανών γεωπολιτικών αναταράξεων. Ξεκινώ με τη Σύνοδο Κορυφής. Μιλήσατε απαξιωτικά για μένα και όποιος πρωθυπουργός συμμετέχει εκεί είναι μόνος του και έχει τη σημαία της χώρας του. Χθες ήταν μια καλή ημέρα για την Ελλάδα και την Ευρώπη, γιατί για πρώτη φορά έχουμε συμπεράσματα που συνιστούν απόλυτη δικαίωση θέσεων για τις οποίες έχουμε αγωνιστεί εδώ και χρόνια» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, αναφερθείς στη χθεσινή Σύνοδο.

«Μιλούσα για τη στρατηγική αυτονομία πριν την εισβολή στην Ουκρανία, μιλούσα για λελογισμένη δημοσιονομική ευελιξία και για να σκεφτεί η Ευρώπη τη σύσταση ενός ενιαίου αμυντικού ταμείου και αυτές οι πρωτοβουλίες αποτυπώθηκαν στα συμπεράσματα της Συνόδου. Η χώρα θα διαπραγματευτεί τη ρήτρα διαφυγής και είναι μια σημαντική επιτυχία και θα ήθελα να έχετε το θάρρος να την αναγνωρίσετε.

Η Ευρώπη συζητά ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο για νέες επενδύσεις στην Άμυνα. Συντελούνται τεκτονικές αλλαγές και τώρα επιλέξατε να αξιοποιήσετε την πρόταση δυσπιστίας.

Έχουμε να αντιμετωπίσουμε τις ΗΠΑ να μην είναι τόσο πρόθυμες να εγγυηθούν την ασφάλεια της Ευρώπης. Ένας εμπορικός πόλεμος που θα έχει συνέπειες για το παγκόσμιο εμπόριο και μια Ε.Ε. που δυσκολεύεται να πάρει αποφάσεις. Ταυτόχρονα την Ουκρανία αμυνόμενη και να ζητά στήριξη από την Ευρώπη να διαπραγματευτεί μια δίκαιη ειρήνη για να υπάρχει ως ανεξάρτητο κράτος. Πραγματικά άκουσα τον κ. Φάμελλο να μιλά για εξωτερική πολιτική και δεν κατάλαβα τίποτα. Όλα όσα είπατε ήταν αντικρουόμενα. Σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, η θέση της Ελλάδας είναι κρίσιμη και θα παραμείνει στον σκληρό πυρήνα των ευρωπαϊκων αποφάσεων, καταθέτοντας προτάσεις προς όφελος της Ε.Ε. Η Ελλάδα θα διατηρήσει τη στρατηγική της σχέση με τις ΗΠΑ» επισήμανε και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα είναι ένας αξιόπιστος εταίρος που μπορεί να συνομιλεί με όλους και χρήσιμη για την Ε.Ε. και τη σταθερότητα». 

«Είστε μια συμμαχία των προθύμων του μηδενισμού και της έλλειψης εναλλακτικής πρότασης»

«Η εταιρεία προμηθευτής του καλωδίου λέει ότι δεν ισχύει ότι “πάγωσαν” οι έρευνες. Η βούλησή μας είναι να συνεχιστεί. Η χώρα μας έχει μια υποχρέωση και εγώ ως πρωθυπουργός, ως εκλεγμένος πρωθυπουργός, επειδή με ψήφισαν οι έλληνες πολίτες και η παράταξή μας έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Απαξιώνετε την κρίση των πολιτών. Έως τις εκλογές, η κυβέρνηση θα έχει την πλειοψηφία, είτε σας αρέσει είτε όχι, και θα συνεχίσει να κάνει τη δουλειά της όσο καλύτερα μπορεί» είπε στη συνέχεια.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέχισε αναφερθείς στην κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας και έστρεψε τα βέλη του στο ΠΑΣΟΚ: «Σε αυτό το περιβάλλον έρχεται η αξιωματική αντιπολίτευση με τα κόμματα της ευρύτερης Αριστεράς να καταθέσει μια πρόταση δυσπιστίας. Δικαίωμά σας. Δεν ήταν υποχρεωτικό όμως να καταθέσετε πρόταση δυσπιστίας. Αλλά ότι επιλέξατε να ταυτιστείτε με τα άλλα κόμματα δικαιώνει την τοποθέτησή μου ότι είστε μια συμμαχία των προθύμων του μηδενισμού και της έλλειψης εναλλακτικής πρότασης. 

Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να εμφανίζεται άμοιρο ευθυνών για τα καλά και τα στραβά. Μου κάνει εντύπωση που έρχεστε εδώ να νομιμοποιήσετε τον λαϊκισμό, τα ψέματα και τα fake news και να γίνεστε χορηγός του κ. Βελόπουλου. 

Όταν βλέπετε ότι όντως στη χώρα υπάρχει μια ένταση και μια ρητορική που υποβαθμίζει το πολίτευμα και τους θεσμούς, έρχεστε εσείς το ΠΑΣΟΚ, συστημικό κόμμα, και συντάσσεστε με αυτή τη ρητορική και ρίχνετε νερό στον μύλο των πιο ακραίων φωνών. Είστε αντίγραφο και θα έλεγα όχι πολύ επιτυχημένο μιας πολιτικής προσέγγισης.

 Όταν σας αποκαλούσαμε “πράσινο ΣΥΡΙΖΑ”, μάλλον, σας κολακεύαμε».

«Είστε αντιπολίτευση του “πάμε και όπου βγει”»

«Ποιος θέλετε να έρθει; Και με τι πρόγραμμα; Τι απόψεις για την εξωτερική πολιτική, την υγεία και την παιδεία; Μιλήσατε για το κράτος του “πάμε και όπου βγει”. Εσείς είστε αντιπολίτευση του “πάμε και όπου βγει”» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Είστε ο αντίλαλος της δικής σας ανεπάρκειας. Εγώ σέβομαι και τιμώ τον κάθε συμπολίτη μας που θα διαμαρτυρηθεί ειρηνικά.

Χρέος της κυβέρνησης είναι να διαφυλάττει το δικαίωμα οποιουδήποτε έλληνα πολίτη να διαδηλώσει και όχι να προστατεύσει τον κάθε μπαχαλάκια. Εκτός και αν συντάσσεστε με αυτή τη λογική του κ. Τσίπρα. “Είναι καλές οι μολότοφ” είχε πει, εξαρτάται από ποια μεριά είστε.

Αυτή η κυβέρνηση θα εξακολουθεί να προστατεύει το δικαίωμα στην ελεύθερη διαμαρτυρία προστατεύοντας την τάξη. Δεν υπάρχει μόνο ο νόμος των μπαχαλάκηδων. Αρκετά έχουμε πληρώσει την επαναστατική γυμναστική της Αριστεράς, Αυτά έχουν τελειώσει» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Η πιο δύσκολη στιγμή της ζωής μου όταν βρέθηκα στον τόπο του δυστυχήματος στα Τέμπη»

«Βρέθηκα στον τόπο του δυστυχήματος με τον κ. Πλεύρη. Ήταν η πιο δύσκολη στιγμή της ζωής μου και όσοι βρέθηκαν εκεί, βίωσαν τα ίδια συναισθήματα. Όταν συνομιλήσαμε με τους συγγενείς που ήταν απελπισμένοι. Διέκρινα στα μάτια σας και τις δηλώσεις σας το ίδιο σοκ που αισθάνθηκε οποιοσδήποτε. Θυμάμαι ότι σας ενημέρωνε η Πυροσβεστική για τις πράξεις στο πεδίο. Σας είπαν ότι πρέπει να σηκωθούν κάποια βαγόνια. Την επόμενη μέρα δηλώνατε ότι ενώ υπήρχαν οι τεχνικές δυνατότητες τόσα χρόνια να κρέμονται τόσες ζωές σε ένα ανθρώπινο χέρι. Του σταθμάρχη, προφανώς. Σας ενημέρωσε ο αξιωματικός για το τι συνέβαινε. Για το γεγονός ότι γινόταν μια επιχείρηση διάσωσης και πρώτιστο μέλημα ήταν οι ανθρώπινες ζωές. Θα σας ενημέρωσαν ότι από εκεί που περνούσαν τα τρένα περνούσε και αγωγός φυσικού αερίου. Σας καταθέτω τη δήλωση του ΔΕΣΦΑ. Πάντα ψεύτες ήσασταν και ψεύτες παραμένετε.

Κ. Ανδρουλάκη, εκεί που σας έκαναν την ενημέρωση δεν είπατε “στοπ, εδώ είναι τόπος εγκλήματος, να μείνουν όλα ως έχουν”. Ήταν μια επιχείρηση διάσωσης, γιατί αυτό ακριβώς έγινε. Και οι δύο είδαμε εκεί τι συνέβαινε. Θέλω να είμαι ειλικρινής. Αν υπήρξαν επικοινωνιακές αστοχίες, αυτές θα ερευνηθούν από τη Δικαιοσύνη, αλλά εσείς έχετε ήδη δικάσει και καταδικάσει» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας για το δυστύχημα των Τεμπών

«Μιλήσατε και μιλήσαμε για τη σύγκρουση με το βαθύ κράτος και πρώτος εγώ ομολόγησα ότι το ανθρώπινο λάθος συγκρούστηκε με το βαθύ κράτος. Αν πιστεύετε ότι μπορείτε να πείσετε τους πολίτες ότι τα τρένα λειτουργούσαν τέλεια επί ΣΥΡΙΖΑ, κάνετε λάθος. Εγώ από την πρώτη στιγμή ανέλαβα την ευθύνη που μου αναλογεί και έχω μεγάλο μερίδιο ευθύνης. Κάνετε λάθος αν πιστεύετε ότι αυτό που συνέβη δεν ήταν μια διαχρονική αποτυχία του κρατικού μηχανισμού. Αν θεωρείτε ότι είστε αμέτοχοι των ευθυνών, κάνετε λάθος. Είναι στην κρίση των πολιτών να με πιστέψουν ότι δεν υπήρξε συγκάλυψη, εγώ θα επιμένω σε αυτό. Ο ακραία καταγγελτικός σας λόγος, που δεν αναγνωρίζει καμία ευθύνη, είναι αυτός που γκρεμίζει την ευθύνη στο πολιτικό σύστημα και επιτρέπει στα άκρα να ανεβαίνουν. Έχω δώσει τον δικό μου αγώνα κόντρα στο πελατειακό κράτος και συγκρούστηκα και με τη δική μου παράταξη και συγκρούστηκα ακόμα και με συνδικαλιστές της Ν.Δ.. Αλλά για τω Θεώ, κ. Ανδρουλάκη εσείς ήσασταν το κόμμα της αξιοκρατίας και της αξιολόγησης; Είστε σοβαροί; Μιλήσαμε για μεγάλες αλλαγές και την αξιολόγηση και θα δεχτώ ότι ο νόμος Πεπονή ήταν τομή στη δημόσια διοίκηση και τότε ήμασταν πίσω από τις εξελίξεις. Τότε ήταν 1994. Εσείς γιατί δεν ψηφίσατε τους δύο νόμους για την αξιολόγηση, το 2020 και το 2023;» συνέχισε ο πρωθυπουργός.

«Δύο προτάσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση»

«Μιλήσατε για μεγάλες συνταγματικές αλλαγές και επειδή έχουμε μπροστά μας τη συνταγματική αναθεώρηση με ευρύτερες συναινέσεις σε δύο Βουλές, έχω να σας κάνω μια πρόταση. Να συμφωνήσουμε τώρα, κ. Ανδρουλάκη, σε 4 θέματα. Δύο θα θέσουμε εμείς και δύο εσείς.

Η κυβέρνηση έκανε ένα σημαντικό βήμα. Τη δυνατότητα να μπορούν οι Ολομέλειες των δικαστηρίων να προτείνουν τις ηγεσίες των ανώτατων δικαστηρίων. Είμαι έτοιμος να θέσω προς αναθεώρηση το άρθρο για την επιλογή της Δικαιοσύνης και το 86 του Συντάγματος για την ποινική μεταχείριση υπουργών. Αν θέλουμε να γεφυρώσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης με την κοινωνία να μη δίνουμε την εντύπωση ότι προστατεύει πολιτικούς. Ο ρόλος της Βουλής, όπως λειτουργεί σήμερα, δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Δικαιοσύνης. Εσείς είστε καλυμμένοι όλοι από το προηγούμενο Σύνταγμα και δεν μπορεί να σας δικάσει κανείς, αλλά εμείς που αλλάξαμε την αποσβεστική προθεσμία, εμείς μπορεί να δικαστούμε» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ελάτε, λοιπόν, εσείς να συμφωνήσετε στη συνταγματική κατοχύρωση της αξιολόγησης και του άρθρου 16.  Συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών για το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα 12ετίας.

«Η πρόταση δυσπιστίας αφορά το σύνολο του κυβερνητικού έργου. Θα σταθώ σύντομα σε δύο τομείς. 

Ο πρώτος αφορά την εθνική άμυνα. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα προκαλέσω συζήτηση αρχηγών για να παρουσιάσουμε το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα για την επόμενη 12ετία. Θα παρουσιάσουμε, εκτός από τα εξοπλιστικά, τη συνολική μας φιλοσοφία της αμυντικής μας πολιτικής για να έχουμε προστιθέμενη αξία στις αμυντικές επενδύσεις που θα κάνουμε. Θα αναμένω την τοποθέτηση όλων των κομμάτων. 

Επειδή λέτε ότι η Ελλάδα αποκλίνει από την Ευρώπη, θα σας θέσω υπ’ όψιν ότι έχουμε ανάπτυξη 2,3%, υπερδιπλάσια του μέσου ευρωπαϊκού όρου. Αποτέλεσμα μια συνετής οικονομικής πολιτικής. Τις επόμενες εβδομάδες θα ανακοινώσουμε τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού και θα είμαστε συνεπείς στη δέσμευση για κατώτατο μισθό 950 ευρώ στο τέλος της 4ετίας» προανήγγειλε.

«Αύξηση, την 1η Ιουλίου, 100 ευρώ σε όλους του ένστολους»

«Η οικονομική μας πολιτική μάς επιτρέπει να μειώνουμε το κόστος δανεισμού και να αντιμετωπίζουμε τη φοροδιαφυγή και να επιστρέφουμε τα πρόσθετα έσοδα στους πολίτες.
Αυτή η οικονομική πολιτική μάς επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι για καλύτερες μέρες. Το βαθύ κράτος ανεχόταν τη φοροδιαφυγή και εμείς πετύχαμε τον στόχο και κάποιοι δυσαρεστήθηκαν. Κάναμε το κοινωνικά δίκαιο και οικονομικά ορθό.

Θα δώσουμε έτσι αύξηση, την 1η Ιουλίου, 100 ευρώ σε όλους του ένστολους. Έτσι έπεσε σε μονοψήφιο ποσοστό. Πρώτη φορά αποκαλύπτονται κρυφές υπερωρίες με την ψηφιακή κάρτα εργασίας. Αυτή η οικονομική πολιτική, είτε το θέλετε είτε όχι, θα συνεχιστεί για την επόμενη διετία και θα ολοκληρωθεί το 2027 και θα τεθεί στην έγκριση του λαού, που θα επιβεβαιώσει την εμπιστοσύνη στην κυβέρνησή μας και το ίδιο θα κάνει η Κ.Ο. μας δίνοντάς μας ψήφο εμπιστοσύνης απέναντι στην συμμαχία των προθύμων».