Ουδέν σχόλιο

Καλημέρα σε όλες και όλους. Στον απόηχο της κόντρας Μεγάρου Μαξίμου και Αντώνη Σαμαρά και της νέας πλειοψηφίας των «87» στον ΣΥΡΙΖΑ με τον Στέφανο Κασσελάκη, ψάχνουμε να βρούμε τι γίνεται στο πολιτικό σκηνικό, διότι ακούγονται ενδιαφέροντα πράγματα. Ας ξεκινήσουμε. Αναπόφευκτα λόγω της σκόνης που σηκώθηκε, ρώτησα στο Μέγαρο Μαξίμου τι γίνεται με τον Αντώνη Σαμαρά και εάν υπάρχει κάποιο θέμα μαζί του. Μου είπαν πως ο πρωθυπουργός μιλάει πολιτικά και δεν έχει προσωπικά με κανέναν. «Ουδέν σχόλιο», μου είπαν και δεν θέλησαν να ασχοληθούν περαιτέρω με τον πρώην πρωθυπουργό. Και επίσης μου ανέφεραν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει θέμα να μιλήσει με τον μεσσήνιο πολιτικό, αλλά διαπιστώνει άρνηση για επικοινωνία. Και μένω εδώ.

Ανένδοτος Σαμαράς

Όπως σας έχω αναφέρει εδώ και μέρες ο Αντώνης Σαμαράς ετοιμάζεται να κάνει κάτι πιο δυναμικό από το να απαντάνε συνεργάτες του μέσω κύκλων και με διαρροές. Είναι σχεδόν κλειδωμένο, εκτός εάν συμβεί κάτι την ύστατη στιγμή, να απέχει από την ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό με ό,τι αυτό σημαίνει για το Μέγαρο Μαξίμου.

Η χειραψία Μητσοτάκη – Ανδρουλάκη και τα πηγαδάκια στον ΣΕΒ

Πολλά τα πηγαδάκια χθες το βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής στην εκδήλωση του ΣΕΒ όπου έδωσαν το παρών η πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός, ο οποίος και απεύθυνε ομιλία ενώπιον των επιχειρηματιών και βιομηχάνων της χώρας. Έκανε μάλιστα λόγο για έναν «δεκάλογο» αμοιβαίων δεσμεύσεων πολιτείας – επιχειρηματικότητας, ο οποίος -όπως είπε- θα γίνει αφετηρία για μια ακόμα πιο παραγωγική διαδικασία. Το μάτι μου πήρε τους Σταύρο Παπασταύρου, πρώην υπουργό Επικρατείας, και Δημήτρη Πτωχό, περιφερειάρχη Πελοποννήσου, μαζί τους είχα δει και στα 50 γενέθλια της ΝΔ στη Ρηγίλλης, καθώς τους ενώνει βαθιά φιλία. Μαζί στην είσοδο ήταν επίσης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, και οι βουλευτές ΠΑΣΟΚ, Πάρις Κουκουλόπουλος και Γιώργος Νικητιάδης. Για αρκετή ώρα μιλούσαν ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, με τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Παναγιώτη Πικραμμένο, εικάζω για τις εξελίξεις στην υπόθεση Novartis και το ξεκουκούλωμα των προστατευόμενων μαρτύρων, ενώ κατά την είσοδο του πρωθυπουργού στην αίθουσα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σηκώθηκε από τη θέση του για να τον χαιρετήσει με τους δύο άνδρες να έχουν μια σύντομη χειραψία, λίγες ώρες μετά την κόντρα τους στη Βουλή. Στην εκδήλωση συμμετείχαν και οι: Τάκης Θεοδωρικάκος, Άκης Σκέρτσος, Νίκη Κεραμέως, Νίκος Παπαθανάσης, Βασίλης Κικίλιας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος αν και καθόταν δίπλα στον Νίκο Ανδρουλάκη δεν είχαν πολλά πολλά, αλλά και ο ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης. Ενδιαφέρον είχε μια συζήτηση που «έπιασε» το αυτί μου με τον Μπάμπη Παπαδημητρίου και άλλους συνδαιτημόνες για την τεταμένη ατμόσφαιρα με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ένας εκ των οποίων έλεγε: «Καλό είναι και στη γείτονα να ακούγεται ότι γίνεται ντόρος…».

Το τρικ του Θεοδωρικάκου

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, προσπαθεί όπως και η κυβέρνηση για τη μείωση των τιμών. Και τι κάνει; Προαναγγέλλει ότι όλα τα μέτρα της κυβέρνησης για τον περιορισμό της ακρίβειας στα τρόφιμα θα παραμείνουν ως έχουν. Τι θέλει να πετύχει με αυτόν τον τρόπο; Την αλλαγή του τοπίου που σχετίζεται με τις εκπτώσεις και τις προσφορές στα ράφια, έτσι ώστε να μην παραπλανάται ο καταναλωτής. Γι’ αυτό και ο υπουργός ασκεί έμμεση πίεση στις αλυσίδες. Σας θυμίζω εδώ ότι υφίσταται σχετικός νόμος για την προστασία του καταναλωτή ήδη από το 1994, που σχετίζεται με το καθεστώς υλοποίησης των εκπτώσεων (μεταξύ άλλων προβλέψεών του). Προβλέψεις ωστόσο που παραμένουν έως τώρα ανεφάρμοστες όχι μόνο στα σούπερ μάρκετ, αλλά στο σύνολο των επιχειρήσεων του λιανεμπορίου. Η πίεση του κόσμου για καλύτερες τιμές και πιο «καθαρό» τοπίο στην αγορά είναι υπαρκτή. Και η κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε τρόπο να ανταποκριθεί σε αυτήν.

Στο ΣτΕ σκέφτεται να προσφύγει η ΝΔ για το πρόστιμο των 40.000 ευρώ

Στο ανώτατο διοικητικό δικαστήριο του Συμβουλίου της Επικρατείας μαθαίνω ότι σκέφτεται πολύ σοβαρά να προσφύγει η Νέα Δημοκρατία. Σκοπός η ακύρωση του προστίμου ύψους 40.000 ευρώ που της επέβαλλε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για πράξεις και παραλείψεις που οδήγησαν στη γνωστή υπόθεση της διαρροής χιλιάδων emails ελλήνων ομογενών ψηφοφόρων. Το κυβερνών κόμμα διαφωνεί με το συμπέρασμα της Ανεξάρτητης Αρχής που κάνει λόγο για ελλιπή εφαρμογή του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων (GDPR) από τα κεντρικά γραφεία της οδού Πειραιώς. Κρίνει ομόφωνα πως δεν είχαν δοθεί ξεκάθαρες οδηγίες στις Γραμματείες των Νίκου Θεοδωρόπουλου και Μένιου Κορομηλά για τον τρόπο που θα πρέπει να επεξεργάζονται τα προσωπικά δεδομένα και άρα έχουν ευθύνη για την ανεπαρκή προστασία των προσωπικών δεδομένων. Στο δεύτερο σκέλος της αιτιολόγησης για την επιβολή του προστίμου όμως της Αρχής, που αφορούσε το εάν η ΝΔ ευθύνεται για το ότι δεν προέβη σε ενδελεχή εσωτερική έρευνα για αποτροπή περαιτέρω παραβιάσεων, από τα 7 μέλη που ψήφισαν, τα 2 τάχθηκαν κατά. Κι εκεί θα δώσει έμφαση το κόμμα εάν προσφύγει στο ΣτΕ.

Σφάζονται στον ΣΥΡΙΖΑ

Και να πάμε στον ΣΥΡΙΖΑ όπου συνεχίζεται σε πραγματικό χρόνο η σφαγή των «87» με τους κασσελακικούς και τους σκληρούς τσιπρικούς να είναι αποστασιοποιημένοι. Τι βλέπω; Ο Στέφανος Κασσελάκης έχει αναγάγει σε μείζον εσωκομματικό ζήτημα τη μέθοδο ανάδειξης των συνέδρων, αφήνοντας αιχμές για το επικαιροποιημένο μητρώο μελών που θα έχουν δικαίωμα ψήφου στις 2-3 Νοεμβρίου.

Οι εγγραφές και στο συνέδριο

Πάντως, άνθρωποι του περιβάλλοντος Κασσελάκη αναγνωρίζουν ότι το εγχείρημα ελέγχου του συνεδρίου είναι μια αρκετά περίπλοκη κατάσταση. Κατ’ επέκταση εκφράζουν τον προβληματισμό τους παρά τις «25.000 εγγραφές», όπως τόνισε η Θεοδώρα Τζάκρη στο MEGA, που έχουν γίνει ως τώρα στην ιστοσελίδα «odikosmassyriza». Γι’ αυτό και παρέχονταν φόρμες εγγραφών στο «αρχηγείο» του Ταύρου με παράλληλη παροχή πληροφοριών συμπλήρωσης, ενώ είχε μεσολαβήσει νέο κάλεσμα του Στ. Κασσελάκη με παραπομπή στο isyriza. Και για να μην παρεξηγηθεί με αναφορές περί νέου κόμματος, εξηγεί πως αυτός είναι ο δρόμος για «να επανέλθει η νομιμότητα στον ΣΥΡΙΖΑ».

Θέλει άλλο κόμμα

Πάντως οι «87» κάνουν επίθεση στον Κασσελάκη σε όλα τα μέτωπα και τον κατηγορούν πως «έφτασε μάλιστα στο σημείο να κατηγορεί όσους του ασκούν κριτική για “δεκανίκια” του Μητσοτάκη». «Και το έκανε αυτό», όπως ανέπτυξαν, «ο κατά δήλωση του διευθυντή του, παρ’ ολίγον υπουργός του Μητσοτάκη, απέναντι σε στελέχη και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που δίνουν επί χρόνια αγώνες απέναντι στο καθεστώς Μητσοτάκη και στη ΝΔ». Σύμφωνα με αυτά τα στελέχη που συνομιλούν όπως μαθαίνω και με τον Αλέξη Τσίπρα, αυτά όλα «δεν τα κάνει επειδή, δήθεν, μάχεται για την Αριστερά, τη Δημοκρατία και τα δικαιώματα των μελών και των φίλων του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Αλλά γιατί έχει έτοιμο το ΙΧ κόμμα του, με πολυτελή γραφεία και ιστοσελίδα η οποία είναι παραπλανητική με το όνομα ΣΥΡΙΖΑ».

Αγωνία για τα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ

Πάντως υπάρχει μαθαίνω αγωνία για τα Μέσα του ομίλου της Left Media που αντιμετωπίζουν δυσεπίλυτο πρόβλημα βιωσιμότητας με πολύμηνες οφειλές σε εργαζομένους, λήξη προθεσμιών και πιστώσεων, σφράγισμα επιταγών κι έλλειψη πόρων, όπως εκφράστηκε στο σήμα κινδύνου από τον πρόεδρο Κωνσταντίνο Νικόλτσιο. Τι θα γίνει; Άγνωστο δυστυχώς.

Το κόμμα Κασσελάκη

Αλλά το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα κάνει ο Στέφανος Κασσελάκης από εδώ και πέρα. Κρατήστε και βάλτε στοίχημα ότι περισσότερες πιθανότητες έχει η ίδρυση νέου κόμματος. Το θέμα όμως είναι ποιοι τελικά βουλευτές θα τον ακολουθήσουν. Μέχρι στιγμής σίγουροι είναι 5 και βλέπουμε.

Ο ξάδελφος που έβλεπε μπροστά

Την ίδια ώρα, επικίνδυνο χαρακτήρισε τον Κασσελάκη ο Γιώργος Τσίπρας. Ο ξάδελφος του Αλέξη Τσίπρα, μιλώντας χθες στον ΣΚΑΪ, σημείωσε πως «χρειάζεται να υπάρξει κάτι νέο στον προοδευτικό χώρο, αλλά ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει καμία σχέση με την ανάγκη αυτή». Αν θυμάμαι καλά, ο Γιώργος Τσίπρας ήταν ένας από αυτούς που τον περασμένο Σεπτέμβρη υπέγραψαν την υποψηφιότητα Κασσελάκη – γιατί τότε ο Γ. Τσίπρας, που διαβάζει βουλωμένο γράμμα, είχε δει στο πρόσωπο του Κασελάκη το νέο που έψαχναν στον προοδευτικό χώρο. Από την ανάλυσή του, κράτησα και την ατάκα «είναι δεδομένο ότι το συνέδριο θα το χάσει και ετοιμάζει νέο κόμμα και θέλει μέχρι τότε να προκαλέσει τη μέγιστη δυνατή ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ». Για να το λέει ο πρώην βουλευτής, σίγουρα κάτι παραπάνω θα ξέρει. Συνεπώς, αφού το ένστικτό του φαίνεται αλάνθαστο, μάλλον μετράμε αντίστροφα για να επιφέρει ένα δυνατό χτύπημα ο Κασσελάκης στο κόμμα. Η εμπλοκή του Γιώργου Τσίπρα σε όλο αυτό ποια είναι; Απλά «ξάδελφος» και πάμε παρακάτω;

Οι ευχές Βαρθολομαίου

Να πάω και στο ΠΑΣΟΚ. Όχι στα εσωκομματικά του, ούτε στις επόμενες κινήσεις του Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά θα μείνω στη συγχαρητήρια επιστολή που του απέστειλε, όπως έμαθα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Ο κκ. Βαρθολομαίος συνεχάρη με πολύ θερμό τρόπο τον Νίκο Ανδρουλάκη, με τον οποίο έχει καλές σχέσεις, για την επανεκλογή του στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Α, να σας πω ότι έλαβε και επιστολή συγχαρητηρίων και από τον ισπανό πρωθυπουργό, Πέδρο Σάντσεθ, με ό,τι αυτό σημαίνει.

Ετοιμάζει την επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ

Διέκρινα στην προχθεσινή ολομέλεια της Βουλής πως δεν είχε τον κόσμο που θα βλέπαμε σε άλλες εποχές όταν θα μιλούσαν οι πολιτικοί αρχηγοί. Ένιωσα όμως μια ανησυχία από γνωστό βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μαδάει τη μαργαρίτα για το αν θα παραμείνει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ή θα περάσει στην αντίπερα όχθη που ονομάζεται ΠΑΣΟΚ. Το πρόβλημα του, όπως μου είπε συνάδελφος του ρεπορτάζ, δεν είναι να κάνει το άλμα (σιγά, το έχει ξανακάνει στο παρελθόν), αλλά κατά πόσο μπορεί ο Νίκος Ανδρουλάκης να είναι στην κυβέρνηση την επόμενη ημέρα των εθνικών εκλογών. «Ε, ας πάει να τον ρωτήσει», του απάντησα. «Θα το ήθελε, αλλά πολύ φοβάμαι ότι είναι κομμένος από τον Νίκο. Κρατάει τεφτέρι σε αυτά και δεν ξεχνά», μου απάντησε. Για να σας τον «καδράρω» ο συγκεκριμένος πολιτικός είναι αρκετά «ήσυχων τόνων».

Το πάλεψε και με τον έναν και με τον άλλον

Η πλειοψηφία των ανεξάρτητων βουλευτών αποφάσισε να επιλέξει ως εκπρόσωπό της στο Κοινοβουλευτικό όργανο της Διάσκεψης των Προέδρων, τον Μιχάλη Χουρδάκη. Τον ψήφισαν ως εκπρόσωπό τους οι 7 από τους συνολικά 14 ανεξάρτητους βουλευτές που προέρχονται από διάφορες πολιτικές ομάδες, ενώ η μία ψήφος είναι της μητέρας του. Βέβαια από όσο γνωρίζω και το γνωρίζω καλά, ο πρώην βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας έκανε τα πάντα για να κάνει ραντεβού με τον Νίκο Ανδρουλάκη πριν ξεκινήσουν τα τέλια στο ΠΑΣΟΚ, ενώ κατά την περίοδο των εσωκομματικών εκλογών έβαλε λυτούς και δεμένους για να τον δει ο Χάρης Δούκας. Τώρα αν τα κατάφερε και με τους δύο ή με έναν εκ των δύο, θα σας γελάσω. Πιστεύω ότι θα είχε πέσει στην αντίληψή μου.

Γερμανική κινητικότητα

Σας έγραφα προχθές για την επίσκεψη του Όλαφ Σολτς στην Αθήνα, όπου τελικά δεν θα κάνει στάση. Ρώτησα και έμαθα ότι τελικά θα έρθει στην Ελλάδα ο πρόεδρος της Γερμανίας, Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ενώ ο Σολτς θα βρεθεί στην Κωνσταντινούπολη όπου θα συναντηθεί με τον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Άρα, κινητικότητα όπου στο επίκεντρο θα βρεθεί το μεταναστευτικό που μας αφορά άμεσα. Στην Ελλάδα για επίσημη τριήμερη επίσκεψη θα βρεθεί ο Σταϊνμάιερ με τη σύζυγό του, Έλκε Μπίντενμπεντερ, στις 29 Οκτωβρίου, με σταθμούς, πέραν της Αθήνας, τη Θεσσαλονίκη και την Κρήτη. Την πρώτη ημέρα της επίσκεψης, ο Σταϊνμάιερ θα επισκεφθεί τον χώρο του μελλοντικού Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη, ενώ θα συμμετάσχει σε συζήτηση για τις ελληνογερμανικές σχέσεις στο Ινστιτούτο Γκαίτε. Την επομένη, στην Αθήνα, θα είναι το κεντρικό πρόσωπο σε εκδήλωση για τα 150 χρόνια του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου, ενώ θα επισκεφθεί και την προσφυγική δομή στη Μαλακάσα. Η πιο συμβολική στιγμή, ωστόσο, θα καταγραφεί την τρίτη ημέρα, 31 Οκτωβρίου, καθώς ο γερμανός πρόεδρος, μαζί με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, θα βρεθεί και θα μιλήσει στη μαρτυρική Κάνδανο των Χανίων, η οποία καταστράφηκε ολοσχερώς από τη Βέρμαχτ στις 3 Ιουνίου 1941.

Το στρατηγικό σχέδιο της ΔΕΗ

Μόλις λίγες ώρες μετά τη δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων της για το εννιάμηνο του 2024, η ΔΕΗ θα ανακοινώσει το στρατηγικό της σχέδιο για την περίοδο 2025-2027. Η ανακοίνωση θα γίνει στις 14 Νοεμβρίου από τον Γιώργο Στάσση, τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου, και τον οικονομικό διευθυντή, Κωνσταντίνο Αλεξανδρίδη. Σε αυτό το πλαίσιο θα δώσει τους στόχους και τις προβλέψεις για τα επόμενα χρόνια, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων αναμένεται να κατευθυνθεί προς την αγορά των ΑΠΕ. Επιπλέον, στους στόχους είναι η δημιουργία ενός νέου καθετοποιημένου και διαφοροποιημένου παρόχου, με επίκεντρο τον καταναλωτή. Ήδη η ΔΕΗ έχει ήδη κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση με την εξαγορά της Κωτσόβολος, που αποτελεί τον μεγαλύτερο λιανέμπορο στην Ελλάδα στον τομέα των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, ενώ δεν θεωρείται απίθανο να υπάρξουν και νέες κινήσεις με στόχο τη διαφοροποίηση και την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών του καταναλωτή στην ενέργεια, καθώς και σε άλλους τομείς επιχειρηματικού ενδιαφέροντος.

Το ομολογιακό της Trade Estates με φόντο την ΙΚΕΑ

Ομολογιακό δάνειο που θα καλύψει η ίδια θα παρέχει η Trade Estates του Φουρλή προς την Evitenco, εταιρεία που ανήκει στον κατασκευαστικό όμιλο Ten Brinke. Το δάνειο θα έχει ύψος έως 9 εκατομμύρια ευρώ και θα δοθεί χωρίς εξασφαλίσεις, προκειμένου η κατασκευαστική να προχωρήσει στη δημιουργία του νέου logistics center στον Ασπρόπυργο, το οποίο θα αποτελέσει το hub του ομίλου Inter IKEA για να εξυπηρετεί με προϊόντα της ΙΚΕΑ τις χώρες της ανατολικής Μεσογείου και θα έχει συνολική επιφάνεια 50.000 τετραγωνικά μέτρα.

Ολική επαναφορά για τους συνιδρυτές του Sani Resort

Επιστρέφει στα γνωστά λημέρια η οικογένεια Ζησιάδη, που ξεκινάει την υλοποίηση νέας ξενοδοχειακής επένδυσης στη Σάνη Χαλκιδικής. Σας θυμίζω ότι ο Λεωνίδας Ζησιάδης μαζί με τον Αναστάσιο Ανδρεάδη ήταν οι ιδρυτές του περίφημου Sani Resort στη Χαλκιδική, όπου στη συνέχεια επεκτάθηκε με τη δημιουργία του ομίλου Sani/Ikos που εξαγοράστηκε το 2022 από το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σιγκαπούρης τη GIC. Σήμερα η οικογένεια Ζησιάδη μέσω της εταιρείας MED που έχει τη γνωστή εταιρεία εσωρούχων, η οποία είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Πλέον η οικογένεια Ζησιάδη μέσω της MED προχωράει στην κατασκευή ξενοδοχείου και πολυτελών κατοικιών με συνολική επένδυση που θα κυμανθεί μεταξύ 120 και 145 εκατομμυρίων ευρώ και θα λάβει ενίσχυση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ολιγομίλητος ο Γιάννης Μασούτης

Στην αίθουσα του συνεδρίου Prodexpo βρέθηκε αυτή την εβδομάδα και ένα πρόσωπο που φαινομενικά δεν έχει σχέση με το real estate. Για εκείνους που γνωρίζουν, όμως, ο Μασούτης επενδύει σταθερά σε ακίνητη περιουσία τουλάχιστον τα τελευταία 20 χρόνια. Μπορεί να μην είχε την άνεση που είχαν όλοι οι παρευρισκόμενοι μεταξύ τους, καθότι προέρχονται από τον ίδιο κλάδο και λίγο πολύ γνωρίζονται, ωστόσο έχει κάνει ήδη ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων που ξεπερνάει σε αξία τα 100 εκατομμύρια ευρώ. Προσήλθε στην αίθουσα ολιγομίλητος, συμμετείχε στο πάνελ που ήταν προγραμματισμένο και απήλθε σχεδόν αθόρυβα, με τον ίδιο τρόπο που είχε έρθει στην αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής.