Κόντρα και εγκαίνια

Καλημέρα σε όλες και όλους. Από πού να ξεκινήσω σήμερα με τόσα που έγιναν χθες και θα μας απασχολήσουν και σήμερα; Από το Κοινοβούλιο και την κόντρα Κυριάκου Μητσοτάκη και Αντώνη Σαμαρά και τον Νίκο Παππά του ΣΥΡΙΖΑ στη μέση; Από τα εγκαίνια των γραφείων του Στέφανου Κασσελάκη στην οδό Πειραιώς; Από την αδιάφορη απάντηση του Νίκου Ανδρουλάκη για το εάν και πότε θα γίνει η συνάντησή του με τον πρωθυπουργό; Ας τα πάρουμε ένα ένα.

Δεν τον αναγνωρίζει

Συζητηθήκατε πολύ η στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη χθες στη Βουλή να αποχωρήσει από τη συζήτηση για τις πυρκαγιές, όταν ανέβηκε στο βήμα ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς. Άνθρωπος που είναι κοντά στον πρωθυπουργό μου έλεγε πως θεσμικά δεν είναι δυνατόν να καθίσει να συνομιλήσει με κάποιον που καταδικάστηκε από το Ειδικό Δικαστήριο με 13-0. Και αυτή η κίνηση περιφρόνησης προς το πρόσωπο του Παππά είναι μια μεγάλη ήττα για τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κόντρα με Σαμαρά

Όμως αυτή η στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη έφερε και την αντίδραση του Αντώνη Σαμαρά και κυρίως η αναφορά του πρωθυπουργού για χαιρετισμούς και χαριεντισμούς, εννοώντας την πρόσφατη σκηνή σε εκδήλωση του ΕΒΕΑ μεταξύ του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και του μεσσήνιου πολιτικού. Ο Αντ. Σαμαράς έμαθα έγινε έξαλλος και γι’ αυτό έγινε και αυτή η αιχμηρή διαρροή. Το ενδιαφέρον είναι ότι στη διαρροή των κύκλων του Αντ. Σαμαρά γίνεται αναφορά σε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αυτό μου το επεσήμαναν και σαμαρικοί και άνθρωποι που στηρίζουν το Ν. Παππά στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. «Μα είναι δυνατόν να γυρίσει ο πρώην πρωθυπουργός την πλάτη στον θεσμικό εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ακόμα κι αν υπήρξε στο παρελθόν ένας εκ των συκοφαντών του (υπόθεση Novartis)», μου έλεγε τακτικός του συνομιλητής.

Οι συνεργάτες και οι κύκλοι

Τι έμαθα από την πλευρά Σαμαρά, όπως μου μετέφερε το κλίμα χθες στενότατος συνεργάτης του; «Έκανε σαν τον ταύρο σε υαλοπωλείο», μου εξηγούσε τονίζοντας ότι έχει διαχωρίσει τη θέση του για τα εθνικά ζητήματα, κάτι που διαφάνηκε ξεκάθαρα και από το σχόλιο των συνεργατών του, το οποίο ήταν σαν να ακούγεται με τη φωνή Σαμαρά. Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί η συγκεκριμένη διαρροή βγήκε από συνεργάτες Σαμαρά και όχι από τον ίδιο. Κάντε το εικόνα: Μαζεύτηκαν 3-4 άνθρωποι και διάβασαν μαζί τη δήλωση! Αυτό σημαίνει δήλωση συνεργατών Σαμαρά. Θυμήθηκα τους περίφημους «κύκλους Παυλόπουλου», που κάθε τόσο τοποθετούνταν στο παρελθόν, αλλά όχι ο ίδιος ο Προκόπης.

Η κόντρα θα συνεχιστεί

Και μετά από αυτή την κίνηση του Αντ. Σαμαρά και βέβαια την τοποθέτηση του Κυρ. Μητσοτάκη είναι σαφές ότι η κόντρα τους θα συνεχιστεί. Σας είχα ενημερώσει σχετικά και με τα διάφορα σημειώματά μου και βλέπω να επιβεβαιώνομαι. Μένει να φανεί κατά πόσο θα το τραβήξει ο Σαμαράς, που μαθαίνω θα τοποθετηθεί μάλλον με άρθρο του ή και συνέντευξή του ενόψει της επίσκεψης και του τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, στην Αθήνα το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

Επέλεξε αντίπαλο ο Μητσοτάκης

Πάντως, η κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αρκούσε για να καταδείξει τη στρατηγική που θα ακολουθήσει αποδώ και πέρα η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και ιδίως έναντι του Νίκου Παππά. Ο πρωθυπουργός αποχώρησε χωρίς δεύτερη σκέψη από την αίθουσα, την ώρα που ο προσωρινός πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ανέβαινε στο βήμα. Αντίθετα, επανήλθε στα κυβερνητικά έδρανα μόλις ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο ανανεωμένος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, άρχισε τη δική του τοποθέτηση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βλέπει ως αντίπαλο πλέον το ΠΑΣΟΚ, προσδοκώντας προφανώς να κερδίζει ένα όσο γίνεται μεγαλύτερο τμήμα του κεντρώου ακροατηρίου. Αυτό έλεγαν άλλωστε και συνεργάτες του πρωθυπουργού στα «πηγαδάκια» που είχαν στηθεί στο περιστύλιο.

Στήριξη Ανδρουλάκη σε Παππά

Λίγο πριν φύγω από το Κοινοβούλιο για να κατέβω χαμηλά στην Πειραιώς στα γραφεία του Στ. Κασσελάκη, πέτυχα τον Νίκο Ανδρουλάκη στην αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών. Εκεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στήριξε τον Ν. Παππά, λέγοντας ότι δεν μπορεί να υποτιμάς την αντιπολίτευση, ενώ στο ερώτημα εάν ο πρωθυπουργός τον κατέστησε βασικό του αντίπαλο, σημείωσε πως αυτά τα κρίνει ο λαός. Θα γίνει όμως το ραντεβού του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη; Δεν απάντησε επί της ουσίας και προτίμησε το γενικό σχόλιο, «όλα στην ώρα τους».

«Έλα με φόρα»

Βέβαια στην αίθουσα της Ολομέλειας νωρίτερα ο πρωθυπουργός τον επέκρινε με δριμύτητα. Μάλιστα είπε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τη φράση που είχε φωνάξει η Πόπη Τσαπανίδου στον Αλέξη Τσίπρα παλαιότερα, «έλα με φόρα», όταν απαντούσε στα της ανόδου του ΠΑΣΟΚ με φόντο το Μέγαρο Μαξίμου μελλοντικά. «Με τέτοια ένταση δεν βλέπω συνάντηση», μου έλεγε με νόημα έμπειρος κοινοβουλευτικός της ΝΔ.

Ο πολιτικός αρχηγός που κήρυξε τον πόλεμο στην Τουρκία

«Κάποιος πρέπει να κηρύξει τον πόλεμο στην Τουρκία», είπε κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης στη Βουλή ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο ίδιος είναι έτοιμος για τον ρόλο αυτό. Σχολιάζοντας τη λειτουργία του «112», σημείωσε ότι αυτό θα φανεί χρήσιμο, όταν έρθει η στιγμή να τρέξουμε όλοι να κρυφτούμε λόγω επίθεσης της γειτονικής χώρας. «Φαντάζομαι ότι όταν αρχίσουν να βομβαρδίζουν οι Τούρκοι θα υπάρχει το 112, να τρέχουμε να κρυφτούμε όλοι μαζί» ήταν τα λόγια του. Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας αμέσως αντέδρασαν και δημιουργήθηκε προς στιγμήν οχλαγωγία, με τον πολιτικό αρχηγό να ζητά από τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου να τηρήσει την τάξη. Τότε, ο Κώστας Τασούλας, με το γνωστό του χιούμορ απάντησε πως «μάλλον τους τρομάξατε, γιατί κηρύξατε τον πόλεμο στην Τουρκία προηγουμένως». Ο Βελόπουλος ωστόσο συνέχισε απτόητος: «Θα φτάσουν στο Σούνιο, στην Ακρόπολη. Πού πρέπει να φτάσουν, έξω από το σπίτι του Προέδρου της Βουλής;». Και ο Τασούλας του ανταπάντησε με ψυχραιμία: «Μην έρθουν μόνο απότομα».

Ο Τασούλας και το TikTok

Και αφού είπαμε για τον Κώστα Τασούλα, να σημειώσουμε την αγωνία του για το TikTok. «TikTok, τι είναι πάλι ετούτο;», αναρωτήθηκε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής. Ο τρίτος τη τάξει πολιτειακός παράγοντας δεν πρέπει να είναι και ο καλύτερος φίλος της γνωστής πλατφόρμας δημιουργίας και κοινοποίησης σύντομης διάρκειας βίντεο που κάνει θραύση στη νεολαία, κάνοντας τη Ζωή Κωνσταντοπούλου να χαμογελάσει. Όλα ξεκίνησαν όταν η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, την ώρα που μιλούσε, διαπίστωσε ότι στο προεδρείο ανέβηκε ο Κ. Τασούλας και του είπε πως «μάλλον είδατε ότι είχατε μεγάλη επιτυχία στο Tik Tok με την προηγούμενη απρέπεια που μου απευθύνατε, και θέλετε να ξαναπρωταγωνιστήσετε». Εκείνος τότε αναρωτήθηκε επί λέξει: «Τι είναι το Tik Tok; Άλλο πάλι και τούτο, τι είναι αυτό;», για να πάρει την απάντηση πως: «Θα σας εξηγήσει κάποιος μετά ή θα σας εξηγήσουν κάποιοι της νέας γενιάς, με τους οποίους θα πρέπει να αποκτήσετε μεγαλύτερη επαφή μάλλον». Η δε «απρέπεια» για την οποία μίλησε η Ζ. Κωνσταντοπούλου αφορούσε ένα βίντεο που ανέβασε προ ημερών η ίδια στο TikTok με τη φράση του Τασούλα σε παλαιότερη συνεδρίαση προς την ίδια ότι «εσείς μιλάτε τελευταία στη σειρά, γιατί τελευταία σας έταξε ο σοφός ελληνικός λαός». Η πρόεδρος του κόμματος απαντούσε μέσω του βίντεο πως ο λαός «μας επέλεξε στη Βουλή του και αυτό λέγεται Δημοκρατία».

Selfie mood πριν από τη συνεδρίαση

Πάντως, λίγο πριν ξεκινήσει η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τον απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου, η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Θωμαΐς Οικονόμου, βρήκε χρόνο για selfies. Η Οικονόμου φάνηκε να απολαμβάνει τη στιγμή με το κινητό της, χαμογελώντας για μερικές γρήγορες φωτογραφίες. Ίσως ήθελε να αποτυπώσει το «πριν» ενός δύσκολου πολιτικού μεσημεριού.

«Στέφανε, μαζί σου»

Ε, και μετά από όσα είδα στο Κοινοβούλιο είπα να πάω στου Ρέντη να παρακολουθήσω τους πιτσιρικάδες του Ολυμπιακού που σάρωσαν με πέντε γκολ την Ταλίν Εσθονίας για το UEFA Υοuth Leaque, αλλά οι νεαροί πρωταθλητές Ευρώπης «έχασαν» από τον Στ. Κασσελάκη. Σταμάτησα, κατεβαίνοντας στην Πειραιώς στα γραφεία του. Εκεί, τι γραφεία υποψηφίου τι γήπεδο το ίδιο ήταν. Καπνογόνα και ατμόσφαιρα γηπέδου με συνθήματα: «Στέφανε, θυμήσου, η βάση είναι μαζί σου». Πολύ αρνητισμός για τους «87» και τον Αλέξη Τσίπρα με ουκ ολίγα κοσμητικά επίθετα.

Πλήθος κόσμου και πούλμαν

Εκεί στον Ταύρο, συγκεντρώθηκε από νωρίς πλήθος κόσμου που φώναζε συνθήματα υπέρ του Στ. Κασσελάκη, στο πλευρό του οποίου ήταν και ο σύζυγός του, Τάιλερ ΜακΜπέθ. Ο Στ. Κασσελάκης ανταπέδιδε με χειραψίες και σχόλια, όπως «θα πάμε καλά, προχωράμε, όλοι μαζί, μη φοβάστε».

Οι σωματοφύλακες

Πάντως πολλούς βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ δεν είδα χθες, για να πω την αλήθεια. Όχι πως αυτό σημαίνει κάτι, αφού την ομάδα των 5-7 σίγουρων την έχει εξασφαλισμένη και μένει να φανεί τι θα κάνουν άλλα 3-4 άτομα. Εκεί όμως ήταν μια ενδιαφέρουσα τετράδα, αν και ετερόκλητη (όχι όλοι μεταξύ τους) σωματοφυλάκων: Θεοδώρα Τζάκρη που παραμένει ακόμη γραμματέας της Κ.Ο., όπως και ο παριστάμενος Θάνος Μωραΐτης που παραμένει διευθυντής της Κ.Ο., ο ναύαρχος και βουλευτής Επικρατείας Ευάγγελος Αποστολάκης, που είχε χαθεί το τελευταίο διάστημα, και ο Ευάγγελος Αντώναρος, υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλοτε εκπρόσωπος της κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή. Εκεί, φυσικά, και ο Μανώλης Καπνισάκης.

Έχει το 5% από το 6,5%

Ο Στ. Κασσελάκης που έβλεπε πολλούς να εγγράφονται εθελοντές έστειλε μήνυμα, αφού αντάλλαξε άπειρες αγκαλιές και φίλησε όλους σχεδόν τους παριστάμενους, πως δεν υπάρχουν υποψήφιοι πρόεδροι και αυτό θα το λύσει το συνέδριο. Το ωραίο ήταν όμως όταν μίλησε στους συγκεντρωμένους και αναφέρθηκε στις τελευταίες δημοσκοπήσεις που εμφανίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ κοντά στο 6,5%. «Μη σας πω ότι το 5% είναι δικό μας».

Στα δύο οι «87»

Ο Στ. Κασσελάκης επιμένει πως το συνέδριο θα αποφασίσει ποιοι θα είναι υποψήφιοι πρόεδροι και όχι η Κεντρική Επιτροπή. Μαθαίνω όμως ότι αυτή η συζήτηση γίνεται και μεταξύ των «87» που έχουν σπάσει στα δύο όπως μου λένε. Υπάρχουν φωνές τις τελευταίες μέρες που τονίζουν πως πρέπει να τον αφήσουν να είναι υποψήφιος. Όμως αυτές οι φωνές δεν κερδίζουν έδαφος, αλλά το αντίθετο από χθες το βράδυ, μετά και τα όσα έγιναν στον Ταύρο με τα καπνογόνα, τα συνθήματα, ενώ την ίδια ώρα ο Παύλος Πολάκης μίλαγε στο Περιστέρι παρουσία πολλών ψηφοφόρων και μελών, κρίθηκε πως η απόφαση της ΚΕ πρέπει να στηριχθεί έως τέλους πάση θυσία.

Τα βέλη Πολάκη

Ο Π. Πολάκης που προανέφερα τα είπε χύμα χθες και δεν άφησε κανέναν παραπονεμένο, αλλά ο πρώην υπουργός έκανε μια κίνηση με την ανάρτησή του που συζητείται με ένταση στον ΣΥΡΙΖΑ: η επίθεσή του σε Γιώργο Χουλιαράκη και Γιάννη Δραγασάκη που μίλησαν στο συνέδριο του Ινστιτούτου Αλέξη Τσίπρα.

Ο χρόνος του Τσίπρα

Πάντως, αφού ανέφερα τον Αλέξη Τσίπρα, να σημειώσω πως όλος ο ΣΥΡΙΖΑ χθες συζητούσε τι θα γίνει εάν ο πρώην πρωθυπουργός θα μπει μπροστά για νέο κόμμα. Αυτό που θέλω να αναφέρω προς το παρόν είναι πως ο Αλ. Τσίπρας κερδίζει χρόνο και αναμένει, αλλά δεν τον απωθεί η κατάσταση σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Την επόμενη φορά

Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η Ρένα Δούρου να είναι υποψήφια στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όπως μαθαίνω κλίνει προς το «όχι» τελικά – αν και μένει μία ημέρα για να μάθουμε οριστικά. Τα έχει ζυγίσει καλά. Βλέπει ότι θα μπορούσε να έχει περισσότερα ερείσματα για την αρχηγία και επίσης υπάρχει και η έφεση της Εισαγγελίας Εφετών για τη δίκη για το Μάτι, που αφορά και αυτούς που αθωώθηκαν, όπως είναι η πρώην περιφερειάρχης Αττικής. Η Ρ. Δούρου θέλει να κλείσει οριστικά με αυτό και να συνεχίσει βλέποντας μπροστά. Την επόμενη φορά.

Το ΚΚΕ πάει θέατρο

Και να κλείσω τα πολιτικά με ΚΚΕ και θέατρο. Προχθές το βράδυ είχε επίσημη πρεμιέρα το έργο «Σπυριδούλες» από την ομάδα 4frontal, σε σκηνοθεσία Θανάση Ζερίτη και Χάρη Κρεμμύδα, στο Θέατρο «Τζένη Καρέζη». Την παράσταση παρακολούθησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος συνεχάρη θερμά τους συντελεστές. Την παρακολούθησαν ακόμα μέλη του ΠΓ και της ΚΕ του ΚΚΕ, η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Θοδωρής Κωτσαντής, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ. Το πρωτότυπο θεατρικό έργο της Νεφέλης Μαϊστράλη είναι εμπνευσμένο από την ιστορία της Σπυριδούλας, μιας υπηρέτριας που σιδερώθηκε από τα αφεντικά της, σε μια υπόθεση που προκάλεσε φρίκη στην κοινή γνώμη της χώρας πριν από περίπου 70 χρόνια. Μέσα από το έργο, δεν περνάει μόνο η συγκλονιστική ιστορία της Σπυριδούλας, αλλά και αυτές άλλων γυναικών που υπήρξαν ψυχοκόρες και υπηρέτριες τις δεκαετίες του 1950 και του 1960.

Κλείνει η συγχώνευση της BRIQ με την ICI

Μετά από περίπου δύο χρόνια που έγινε γνωστό ότι η Briq του Θεόδωρου Φέσσα θα εξαγοράσει την άλλη εταιρεία real estate, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο, Intercontinental International (ICI), το θέμα βαίνει προς ολοκλήρωση. Την τελική πινελιά στο έργο θα βάλει η γενική συνέλευση των μετόχων που θα γίνει στις 15 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο New Hotel στην οδό Φιλελλήνων. Για να έχετε και εικόνα για το τι θα δημιουργηθεί από τη συγχώνευση, θα σας δώσω και μερικά αριθμητικά στοιχεία. Η Briq Properties, που ξεκίνησε με 27 εκατομμύρια ευρώ, σήμερα βρίσκεται στα 150 εκατομμύρια και μετά τη συγχώνευση θα φτάσει στα 285-290 εκατομμύρια ευρώ στο τέλος του 2024, ανεβάζοντας τα ακίνητά της από 25 σε 59.

Τι συμβαίνει με τον Μπουτάρη

Προσπαθεί να γυρίσει το νόμισμα ο ελληνοσουηδός επενδυτής, Ηλίας Γεωργιάδης, ο οποίος απέκτησε την Οινοποιία Μπουτάρη. Κι αυτό γιατί το 2023 εκτός από τον τζίρο που ήταν σημαντικά αυξημένος στα 13,19 εκατομμύρια ευρώ, οι ζημίες συνεχίστηκαν έστω και πολύ μικρότερες σε σχέση με το παρελθόν, καθώς ήταν 203,59 χιλιάδες ευρώ από 417 χιλιάδες το 2022. Ο δρόμος είναι αρκετά μεγάλος. Ωστόσο ο Γεωργιάδης είναι αρκετά οξυδερκής, όπως φαίνεται από τις κινήσεις του. Σας θυμίζω ότι μεταξύ άλλων εκμεταλλεύεται κτήματα του πτωχευμένου Τσάνταλη σε διαφορετικά σημεία της βόρειας Ελλάδας, και φτιάχνει και εκεί τα κρασιά του Μπουτάρη. Λέγεται μάλιστα στην αγορά ότι, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, το 2024 η Οινοποιία Μπουτάρη θα έχει για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια κερδοφόρα αποτελέσματα. Μπορεί το κρασί να μην είναι η κύρια δραστηριότητα του Ελληνοσουηδού, αλλά δείχνει ότι ως μάνατζερ «μετράει» καθώς χρόνο με τον χρόνο βελτιώνει την εικόνα της ιστορικής επιχείρησης. Μένει να δούμε πού ακριβώς θέλει να το πάει και ποια θα είναι τα επόμενα βήματα. Σας θυμίζω επίσης ότι συνέπραξε και με τον Κωνσταντακόπουλο στους αμπελώνες του Ναβαρίνου, αποκτώντας συμμετοχή στη συγκεκριμένη εταιρεία.

Το παρασκήνιο με την ευλογιά

Νέο χτύπημα για την αλυσίδα γαλακτοπαραγωγής και τη βιομηχανία που σχετίζεται με την παραγωγή κρέατος μετά την πανώλη που προηγήθηκε αποτελεί η ευλογιά στα αμνοερίφια. Μου έλεγε άνθρωπος της αγοράς ότι αναμένεται να προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις στις εξαγωγές, καθώς πολλές χώρες θα κλείσουν την πόρτα τους στο κρέας που εισάγουν από την Ελλάδα λόγω της υφιστάμενης κατάστασης. Την ίδια ώρα η κατάσταση είναι έκρυθμη, καθώς στην έναρξη της γαλακτοπαραγωγικής περιόδου όπου πολλές κτηνοτροφικές μονάδες σφάζουν ζώα για να αποκομίσουν ρευστότητα από την πώληση κρέατος για να στηρίξουν την γαλακτοπαραγωγή που ξεκινάει τώρα, δεν θα μπορούν να το κάνουν, με τον κλάδο να βρίσκεται αντιμέτωπος με ισχυρούς κλυδωνισμούς.

Η επιστροφή της Ελευθεροτυπίας

Το πρώτο βήμα για την επανακυκλοφορία της ιστορικής εφημερίδας ακούγεται στην αγορά των media ότι θα γίνει φέτος. Και συγκεκριμένα έως το τέλος της χρονιάς, άντε αρχές του 2025, με την επανέκδοση της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης, που είναι ιδιοκτήτης του τίτλου και των άυλων περιουσιακών στοιχείων της εφημερίδας, έχει ξεκινήσει ήδη τις διαδικασίες για να συμβεί αυτό, συστήνοντας πριν από λίγες ώρες την εταιρεία Ελευθεροτυπία Μονοπρόσωπη Α.Ε. με το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο να ανέρχεται στα 10,5 εκατομμύρια ευρώ και μοναδική ιδιοκτήτρια την κυπριακή εταιρεία Eleftherotypia Holdings Limited. Δεν ξέρω εάν η επανέκδοση του τίτλου θα έρθει να ταράξει τα νερά του Τύπου, όπως συνέβη στον πρώτο και μεγάλο κύκλο της λειτουργίας της υπό τον εκδότη Κίτσο Τεγόπουλο, αυτό όμως που ξέρω είναι ότι η επιστροφή της έχει τη δική της σημασία κυρίως λόγω της ιστορικότητας που αυτή κουβαλάει.