Τον επανεκλεγέντα πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη «έχρισε» με τη στάση του κοινοβουλευτικό αντίπαλό του ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συζήτησης σε επίπεδο αρχηγών στη Βουλή για τον απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την πρώτη παρέμβασή του και προτού λάβει το λόγο ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς αποχώρησε από την αίθουσα και δεν επέστρεψε, παρά μόνο όταν τον λόγο έλαβε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

«Δεν τον αναγνωρίζω»

Αιτιολογώντας μάλιστα τη στάση του κατά τη δευτερομιλία του επιφύλασσε ένα «καρφί» όχι μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, που κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του ΕΒΕΑ είχε χειραψία με τον επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν αναγνωρίζω ως εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναν πολιτικό καταδικασμένο με 13-0 στο ειδικό δικαστήριο. Προστατεύω το πολίτευμα, δεν θα χαιρετηθώ, χαριεντιστώ ή συνδιαλλαγώ μαζί του. Όταν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρει αρχηγό και βηματισμό, θα είμαι εδώ να κάνουμε συζήτηση. Μην απορήσετε αν αποχωρήσω, αυτή θα είναι η τακτική που θα ακολουθώ έως ότου ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέξει μόνιμο αρχηγό» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Παππάς έκανε λόγο για «θεσμικό ατόπημα» του πρωθυπουργού, ενώ απάντηση στην «αιχμή» έδωσαν και κύκλοι του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Είναι προφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης επιτίθεται στον κ. Σαμαρά, όχι επειδή χαιρέτησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έτυχε να καθισει δίπλα του σε δημόσια εκδήλωση… Άλλωστε, η δήλωση του κ. Σαμαρά για τη σκευωρία Novartis ότι θα πάει όλους τους υπευθύνους “μέχρι τέλους” ισχύει στο ακέραιο.

Ο πραγματικός λόγος βρίσκεται στα “ήρεμα νερά” με την Τουρκία που διαταράσσονται καθημερινά πλέον μέσα από αλλεπάλληλες προκλήσεις. Όπως αυτή μόλις τώρα, με τη νέα Navtex της Τουρκίας. Που μας ανακοίνωσε ότι όχι μόνον η Κάσος, αλλά ούτε η Λέσβος, ούτε και η Χίος έχουν υφαλοκρηπίδα. Ας ασχοληθούμε λοιπόν με τα σοβαρά στα σύνορά μας. Χωρίς άλλους επικίνδυνους πραγματικά χαριεντισμούς, βραχύβια “σύμφωνα φιλίας” και “υποκλίσεις”».

Η «κόντρα» με τον Νίκο Ανδρουλάκη

Σφοδρότατη ήταν πάντως η αντιπαράθεση μεταξύ του πρωθυπουργού και του Νίκου Ανδρουλάκη. Ο πρωθυπουργός τον κατηγόρησε ότι «δεν άλλαξε τίποτα με την επανεκλογή του» και πως το ΠΑΣΟΚ «έκανε μια μεγάλη στροφή 360 μοιρών γύρω από τον εαυτό του», με τον Νίκο Ανδρουλάκη να χαρακτηρίζει τη συμπεριφορά του πρωθυπουργού «αλαζονική».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, ανέφερε πως «θα είμαστε εδώ με προτάσεις για να σας δείξουμε την πόρτα εξόδου». «Ελάτε με φόρα» ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού που θύμισε εκείνη της Πόπης Τσαπανίδου στον Αλέξη Τσίπρα σε προεκλογική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ το 2023.