Η μισή κοινοβουλευτική ομάδα, κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και μέλη της Πολιτικής Γραμματείας συνοδεύουν τον Νίκο Παππά στην περιοδεία του στη Θεσσαλονίκη. Όπως είπε ο πρόεδρος της ΚΟ του κόμματος, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, θα φέρει στη Βουλή τις επόμενες εβδομάδες πρόταση νόμου για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, σε συνάντηση του με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων στη 88η ΔΕΘ, ενώ σημείωσε ότι έχει καταθέσει πλήρως κοστολογημένες προτάσεις για την ακρίβεια και μία ριζική μεταρρύθμιση στο φορολογικό σύστημα.

Στην εισηγητική του τοποθέτηση ο κ. Παππάς παρουσίασε αναλυτικά τις προτάσεις του κόμματος για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους και το ζήτημα της στέγης και σημείωσε ότι «δυστυχώς, εκατομμύρια ευρώ από τον επιτελικό μηχανισμό κερδοσκοπίας στην ενέργεια, στη διατροφική αλυσίδα, στα διυλιστήρια, στις τράπεζες, στους έμμεσους φόρους, καταλήγουν στις τσέπες πολύ λίγων».

Για τη Θεσσαλονίκη είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τη θέλει μια πόλη πρωτεύουσας εθνικής σημασίας, με διεθνή ρόλο, και κατηγόρησε την κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι «δυστυχώς, μετατρέπει τη Θεσσαλονίκη σε ένα νεοφιλελεύθερο πείραμα και αυτοθαυμάζεται για λύσεις τύπου Flyover που σηματοδοτούν και το gameover της κοινής λογικής».

«Στο μυαλό μας η Θεσσαλονίκη έχει την ταυτότητα μιας πόλης πρωτεύουσας εθνικής σημασίας και μάλιστα με διεθνή ρόλο. Μπορεί να αποτελέσει τον διασυνδεδεμένο πόλο αναπτυξιακής εξωστρέφειας της χώρας», είπε ο κ. Παππάς και παρατήρησε πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δρομολόγησε έργα για την πόλη, τα οποία, όμως, καθυστερούν από το 2019 και μετά.

«Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ αποδείξαμε ότι δρομολογήθηκαν έργα και μια ατζέντα ολικού εκσυγχρονισμού των υποδομών της Θεσσαλονίκης, η οποία ατζέντα έστρεψε σημαντικούς πόρους προς την πόλη και την ευρύτερη περιοχή», τόνισε και συνέχισε: «Δυστυχώς, αυτά τα έργα καθυστερούν από το 2019. Δυστυχώς, από το 2019 και μετά βιώνει η χώρα μια πρωτοφανή ανισοκατανομή των πόρων, πόρων οι οποίοι δεν υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια και θα μπορούσαν πραγματικά να μεταμορφώσουν και τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα συνολικά. Υπάρχουν έργα τα οποία “πάγωσαν”. Τίποτα δεν έχει γίνει σε σχέση με τη διασύνδεση του λιμανιού με τη σιδηροδρομική γραμμή.

Υπάρχουν πολύ σημαντικές καθυστερήσεις στην ανάπλαση της ΔΕΘ. Τίποτα δεν έχει επισυμβεί για τη μετατροπή του στρατοπέδου Γκόνου σε κέντρο Logistics. Είναι έργα πάνω στα οποία μπορεί η πόλη να επιτελέσει τον σύγχρονο ρόλο που της αξίζει.

Δυστυχώς, από το 2019 και μετά βλέπουμε μία μεθοδευμένη υπερσυγκέντρωση και της οικονομικής δραστηριότητας και των διαθέσιμων πόρων σε λίγους παίκτες της αγοράς.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, δυστυχώς, μετατρέπει τη Θεσσαλονίκη σε ένα νεοφιλελεύθερο πείραμα και αυτοθαυμάζεται για λύσεις τύπου Flyover που σηματοδοτούν και το gameover της κοινής λογικής. Η Θεσσαλονίκη μιλά, έχει θέση, αλλά, δυστυχώς, η κυβέρνηση κωφεύει. Η ανεργία στη Θεσσαλονίκη καλπάζει και η κυβέρνηση παρατηρεί ως θεατής».

Είπε ακόμα ότι «ένας στρατηγικός σχεδιασμός για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και της περιοχής θα έπρεπε να έρχεται και να συναντά και μια εξωτερική πολιτική αντίστοιχη. Μια εξωτερική πολιτική που θα διασφάλιζε ότι η χώρα θα διακρατούσε, θα διεκδικούσε για τον εαυτό της τον ρόλο μιας γέφυρας μεταξύ Ανατολής και Δύσης».

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι 20 παραγωγικών, συνδικαλιστικών και άλλων φορέων, οι οποίοι τον ενημέρωσαν για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά και τα αιτήματα των κλάδων τους.

Η περιοδεία στην 88η ΔΕΘ

Νωρίτερα, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της ΔΕΘ-Helexpo, Τάσο Τζήκα, ο κ. Παππάς ξεναγήθηκε σε περίπτερα της 88ης Διεθνούς Εκθεσης.

Επισκέφθηκε το περίπτερο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, όπου μίλησε για τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σχετικά με τα εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε να υπάρχει συμμετοχή και των ελληνικών αμυντικών επιχειρήσεων.

Στη συνέχεια τα περίπτερα της ΕΡΤ, όπου βγήκε στον “αέρα” του ραδιοφωνικού σταθμού της ΕΡΤ 3, της Πυροσβεστικής, της Γερμανίας, που είναι η τιμώμενη χώρα, των Επιμελητηρίων, των ποδοσφαιρικών ομάδων του ΠΑΟΚ, του ΑΡΗ και του ΗΡΑΚΛΗ.

Στο περίπτερο των Πανεπιστημίων αφιέρωσε τον περισσότερο χρόνο και επισκέφθηκε τα σταντ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου Θράκης, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του Ιονίου Πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Στο σταντ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου τον υποδέχθηκε ο πρύτανης Χαράλαμπος Φείδας και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με ερευνητικές ομάδες φοιτητών που έχουν προχωρήσει σε πρότυπες κατασκευές και έχουν διακριθεί στο εξωτερικό, όπως η ομάδα ASAT.

Με ερευνητικές ομάδες φοιτητών συζήτησε σε όλα τα σταντ των Πανεπιστημίων και ενημερώθηκε για τα επιτεύγματα τους.

Στο σταντ του Πανεπιστημίου Δ. Μακεδονίας τον υποδέχθηκε ο πρύτανης Θεόδωρος Θεοδουλίδης και στο σταντ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ο πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ αναφέρθηκε στην ανάγκη στήριξης και ενίσχυσης των περιφερειακών ΑΕΙ και κατηγόρησε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ότι με τις ελάχιστες βάσεις εισαγωγής που εφαρμόζει το αποτέλεσμα είναι η μεγάλη μείωση του αριθμού των φοιτητών σε Τμήματα περιφερειακών Πανεπιστημίων.

Στη διάρκεια της παρουσίας του στην 88η ΔΕΘ, όπου εκπροσωπεί τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο κ. Παππάς πλαισιώνεται από 15 βουλευτές, τον ευρωβουλευτή Νίκο Φαραντούρη, τη γραμματέα της Κ.Ε. Ράνια Σβίγκου, τον διευθυντή της Κ.Ο. Θάνο Μωραίτη και τον εκπρόσωπο Τύπου Παυσανία Παπαγεωργίου.

Πηγή: ΑΠΕ