Η καθαίρεση του Στέφανου Κασσελάκη και η συμμαχία των «87» με τον Παύλο Πολάκη δεν έφεραν ηρεμία στον ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό καθώς όλα τα ενδεχόμενα στο κόμμα παραμένουν ανοιχτά, όπως δείχνει η κρίσιμη μάχη που δόθηκε στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της εκλογής νέου αρχηγού.

Η διαφωνία για τις ημερομηνίες

Ο Παύλος Πολάκης εισερχόμενος στη συνεδρίαση προϊδέασε για αυτό που θα ζητούσε λίγο αργότερα: δηλ. οι διαδικασίες να κινηθούν άμεσα, ώστε μέχρι τον Νοέμβριο να έχει εκλεγεί ο νέος πρόεδρος του κόμματος. Μαζί του συμφωνούν και οι εναπομείναντες kasselistas, θεωρώντας πως μια τέτοια εξέλιξη ευνοεί την εκ νέου διεκδίκηση της ηγεσίας του κόμματος από τον Στέφανο Κασσελάκη. Η πλευρά Πολάκη-Κασσελάκη ζητά Συνέδριο στις 13 Οκτωβρίου και κάλπες στις 3 Νοεμβρίου.

Από την άλλη οι «87», που στις τηλεοπτικές τους εμφανίσεις, επιμένουν πως οι διαδικασίες χρειάζεται να γίνουν στον σωστό χρόνο αλλά και πως «δεν πρέπει να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος», μιλούσαν για Συνέδριο στις 7 Νοεμβρίου και ανάδειξη προέδρου την 1η Δεκεμβρίου.

Το θέμα του χρονοδιαγράμματος θα επηρεάσει πιθανότατα και τις αποφάσεις του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος δύο 24ωρα μετά την καθαίρεσή του κρατά κλειστά τα χαρτιά του, ενώ πιέζεται ακόμα και για τη δημιουργία νέου κόμματος.

Ο συμβιβασμός

Οι δύο πλευρές οδηγήθηκαν τελικώς στη συμβιβαστική λύση της πραγματοποίησης του Συνεδρίου στις 1-3 Νοεμβρίου και ανάδειξης νέου προέδρου στις 24 Νοεμβρίου με β’ γύρο την 1η Δεκεμβρίου.

Αυτή θα είναι η εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας στην Κεντρική Επιτροπή, που θα συνεδριάσει σε δύο εβδομάδες.

Η πρόταση της ομάδας των «87» φαίνεται πως πέρασε με ψήφους 18 έναντι 3. Οι τρεις που καταψήφισαν την πρόταση είναι σύμφωνα με πληροφορίες ο Παύλος Πολάκης, η Θεοδώρα Τζάκρη και η Ολιμπία Τελιγιορίδου.

Το Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί θα είναι Έκτακτο, κάτι που σημαίνει πως θα προηγηθεί εκλογή Συνέδρων.