Στο φαινόμενο της οπαδικής βίας αναφέρθηκε εκτενώς ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του διευθυντή της ιστοσελίδας Newsbeast, Βίκτωρα Μοντζέλλι, στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ειδικότερα, ερωτηθείς για τα δυσάρεστα περιστατικά που έχουμε ζήσει στο παρελθόν αναφορικά με το συγκεκριμένο φαινόμενο σε γήπεδα ανά την Ελλάδα, ζητήθηκε από τον πρόεδρο της κυβέρνησης να προβεί σε έναν «απολογισμό των μέτρων που έχει εφαρμόσει η κυβέρνηση». Παράλληλα ρωτήθηκε για το «εάν το κλείσιμο των γηπέδων παραμένει στην ατζέντα της κυβέρνησης, και θα είχε ενδιαφέρον να ξέρουμε αν είμαστε κοντά ή μακριά στις μετακινήσεις των οπαδών στα μεγάλα παιχνίδια. Δηλαδή, να επιτρέπεται να υπάρχουν φίλαθλοι των αντιπάλων ομάδων στα ντέρμπι».

Η απάντηση του κ. Μητσοτάκη είχε ως εξής: «Ευτυχώς δεν με ρωτήσατε για τις προβλέψεις μου για τον επόμενο πρωταθλητή, είναι νωρίς ακόμα… Νομίζω ναι, έχουμε κάθε λόγο να διαπιστώνουμε ότι έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο. Και ότι κάποια από αυτά που μας λέγανε ότι δεν μπορούν να γίνουν, έγιναν.

Οι κάμερες μπήκαν στα γήπεδα και η ταυτοποίηση του κατόχου εισιτηρίου με ψηφιακά μέσα έγινε πράξη. Και το σύστημα λειτουργεί. Και μπορούμε να εντοπίζουμε κιόλας παραβάτες με πολύ μεγάλη ακρίβεια που εξάλλου ήταν ο βασικός σκοπός για τον οποίο υλοποιήσαμε το σύστημα αυτό.

Έχουμε πια και το ψηφιακό μητρώο των λεσχών των φιλάθλων. Είναι και αυτό ένα βήμα στη σωστή κατεύθυνση. Και νομίζω ότι και το γεγονός ότι έχουμε και ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα αυξάνει το ενδιαφέρον και είναι υγιές για την ποιότητα του πρωταθλήματος.

Έχουμε και ένα αυτοματοποιημένο ποινολόγιο το οποίο μας επιτρέπει να παρεμβαίνουμε κινούμενοι κατά την άποψή μας εντός των ορίων του τι προβλέπεται από το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου, προκειμένου να τιμωρούμε και να γνωρίζουν και οι ομάδες και οι φίλαθλοι πρωτίστως πώς θα τιμωρηθούν σε περίπτωση που προβούν σε παραβατικές συμπεριφορές. Άρα νομίζω ότι έχουμε κάνει σημαντικά βήματα προόδου.

Το πόσο κοντά είμαστε στις μετακινήσεις φιλάθλων δεν μπορώ να σας το πω. Δεν νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο θα γίνει κατά ανάγκη αύριο, αλλά ναι θα το θέλαμε. Θέλουμε πρώτα και πάνω απ’ όλα τα γήπεδα να είναι χώροι γιορτής και χώροι όπου οι φίλαθλοι μπορούν να πάνε, χωρίς να αισθάνονται ότι θα πάνε να πλακωθούν, και να είναι η ατμόσφαιρα των ελληνικών γηπέδων αυτή που βλέπουμε σε πολλά γήπεδα της Ευρώπης.

Βλέποντας τι συμβαίνει και σε άλλα ευρωπαϊκά γήπεδα, μάλλον εμείς έχουμε κάνει μεγαλύτερη πρόοδο σε σχέση με αυτό που μπορούν να έχουν κάνει πιο ώριμα πρωταθλήματα. Και βέβαια, να το ξαναπώ, και είναι και παρότρυνσή μου προς την ΕΠΟ, το πρώτο μεγάλο τεστ για το πώς μπορούν να συνυπάρχουν οι φίλαθλοι διαφορετικών ομάδων θα είναι ο τελικός του κυπέλλου το 2025 να γίνει με ένα γεμάτο ΟΑΚΑ, με την ελληνική κυβέρνηση να διασφαλίζει απόλυτα την ασφάλεια της διεξαγωγής ενός τέτοιου μεγάλου αγώνα».