Το μοντέλο της ταυτόχρονης κυβερνητικής δράσης σε κρίσιμα πεδία με έμφαση στην ποιοτικότερη καθημερινότητα των πολιτών υιοθετεί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και το επιτελείο του ξορκίζοντας φαινόμενα αλαζονικών συμπεριφορών μετά και την υπόθεση Αυγενάκη και καθιστώντας την αποτελεσματικότητα «σημαία» του.

Στο πλαίσιο αυτό σε πρώτη προτεραιότητα παραμένει η «μάχη» για την αντιμετώπιση της ακρίβειας τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Έτσι στην φαρέτρα της κυβέρνησης προστίθεται η θετική απάντηση της προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην επιστολή του Κυριάκου Μητσοτάκη για λήψη μέτρων κατά των αθέμιτων πρακτικών πολυεθνικών, που έχουν ως συνέπεια να πωλούνται ίδια ή παραπλήσια προϊόντα σε διαφορετικές τιμές στις χώρες της Ε.Ε.

Μητσοτάκης στο υπουργικό

Όπως τόνιζαν κυβερνητικές πηγές από εδώ και πέρα η Κομισιόν θα συλλέξει στοιχεία από όλες τις χώρες προκειμένου να αναληφθούν πρωτοβουλίες και να ενισχυθεί το νομικό και ρυθμιστικό πλαίσιο της Ε.Ε. Αυτό θεωρείται πολύ σημαντική εξέλιξη καθώς με το που θα επανεκλεγεί η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Προεδρία της Κομισιόν με τις διαδικασίες που προβλέπεται να ακολουθηθούν θα οδηγηθούμε σε μέτρα κατά των άδικων πρακτικών που κατά γενική ομολογία υιοθετούν οι πολυεθνικές και αυτό θα έχει κατά συνέπεια αντίκτυπο στις τιμές στα ράφια. Ήδη τα πρώτα αχνά σημάδια αποκλιμάκωσης των τιμών έχουν αρχίσει να διαφαίνονται αλλά όπως επισημαίνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, θέλει ακόμα πολλή προσπάθεια αλλά και επιμονή προκειμένου να πάρουν ανάσα οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί.

Το υπουργείο Ανάπτυξης έχει εντατικοποιήσει τους ελέγχους με στόχο μια αγορά η οποία θα λειτουργεί με διαφάνεια, με σωστούς κανόνες, με πραγματικό ανταγωνισμό, χωρίς ολιγοπωλιακές και μονοπωλιακές συμπεριφορές.

Ο πρωθυπουργός στις συζητήσεις του με συνεργάτες του αλλά και στις δημόσιες τοποθετήσεις του υπενθυμίζει προς όλους ότι η εμπιστοσύνη με την οποία περιέβαλαν οι πολίτες το κόμμα του στις εκλογές του Ιουνίου του 2023 τους επιβάλλει να τρέξουν ακόμα πιο γρήγορα υλοποιώντας το πρόγραμμά τους, διορθώνοντας ατέλειες και προβλήματα του παρελθόντος.

Όπως επίσης τονίζουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι όσες φορές χρειάστηκε στο παρελθόν να γίνει παρέμβαση προκειμένου να ληφθούν μέτρα στήριξης ειδικά των πιο αδύναμων αυτό έχει γίνει.

Οι μη ανεκτές συμπεριφορές

Το πόσο ενόχλησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη η συμπεριφορά του Λευτέρη Αυγενάκη φάνηκε από δυο κινήσεις. Η πρώτη ήταν ότι διαμήνυσε και στον βουλευτή αλλά και σε όποιον ακολουθήσει παρόμοια συμπεριφορά ότι δεν πρόκειται να ξεχαστεί και να επανέλθει μετά από λίγο καιρό σαν να μην έχει συμβεί τίποτα και η δεύτερη ότι ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου ότι «δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές τέτοιες συμπεριφορές, διότι τραυματίζουν συνολικά την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος και τη μεγάλη προσπάθεια την οποία κάνουμε να ξαναχτίσουμε σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες». Αυτός είναι και ένας τομέας στον οποίο εστιάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αποτυπώνεται ξεκάθαρα και στις δημοσκοπήσεις. Η τρωθείσα εμπιστοσύνη στο πολιτικό προσωπικό. Και αυτό είναι άλλο ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί.