Η Λίνα Μενδώνη πραγματοποίησε διήμερη περιοδεία στην Πιερία και μεταξύ άλλων εγκαινίασε το ανακαινισμένο ελληνιστικό θέατρο του Δίου, και κήρυξε την έναρξη του 53ου Φεστιβάλ Ολύμπου.

Το ανακαινισμένο αρχαίο θέατρο αποκτά πλέον αποκτά πλέον τη νέα εικόνα του, με νέα ξύλινα έδρανα, σύγχρονο φωτισμό και ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, πρόσβαση και θέση θέασης για ΑμεΑ. Το έργο πραγματοποιήθηκε με χρηματοδότηση ύψους 171.000 από το Ταμείο Ανάκαμψης και το Εθνικό Πρόγραμμα Επενδύσεων, υπό την επίβλεψη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πιερίας.

«Σήμερα, είναι μία ξεχωριστή μέρα για το Υπουργείο Πολιτισμού και για μένα προσωπικά» ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού στον χαιρετισμό της, κατά την έναρξη του Φεστιβάλ Ολύμπου «γιατί παραδίδουμε, ουσιαστικά, μια σύγχρονη εκδοχή του Αρχαίου Θέατρου. Εάν σκεφτεί κανείς πόσες χιλιετίες πριν υπήρχαν ακούσματα, υπήρχαν παραστάσεις εδώ, αντιλαμβάνεται τη φόρτιση που έχει ο χώρος, αλλά και την υποχρέωση του Υπουργείου να προστατεύσει και να αναδείξει αυτόν τον πολύ σημαντικό Αρχαιολογικό χώρο, όχι μόνο της Μακεδονίας αλλά και της Ελλάδας».

Παράλληλα παραδόθηκε σε χρήση το ανακαινισμένο κτήριο το οποίο στεγάζει την υποδοχή των επισκεπτών, τους χώρους υγιεινής, το αναψυκτήριο και το πωλητήριο του αρχαιολογικού χώρου του Δίου, αναβαθμίζοντας δραστικά τις υπηρεσίες για τους επισκέπτες και συμβάλλοντας καθοριστικά στην προσπάθεια για προσέλκυση όλο και μεγαλύτερων κοινών. Για το έργο αυτό δαπανήθηκαν 447.000 ευρώ από ίδιες χρηματοδοτικές πηγές και εκτελέστηκε με την ευθύνη του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων.

Ακόμη, πραγματοποιήθηκε συνάντηση της υπουργού Πολιτισμού με τον Δήμαρχο Κατερίνης Γιάννη Ντούμο, στο Δημαρχείο της πόλης, παρουσία της Υφυπουργού Ανάπτυξης Άννας Μάνη-Παπαδημητρίου, του βουλευτή Πιερίας Φώντα Μπαραλιάκου, καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων του ΥΠΠΟ.

Αμέσως μετά την συνάντηση στο Δημαρχείο, η υπουργός συνοδευόμενη από τον Δήμαρχο και όλους όσοι συμμετείχαν στην συνάντηση στο Δημαρχείο, μετέβη στον αρχαιολογικό χώρο των Τάφων Α’ & Β’ Κατερίνης, όπου το έργο συντήρησης, αναστήλωσης, αποκατάστασης και διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου, ενταγμένο, στο ΕΣΠΑ, 2021-2027 και με προϋπολογισμό 755.000 ευρώ, είναι σε εξέλιξη από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας. Η υπουργός ενημερώθηκε για την πορεία των εργασιών καθώς αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το τέλος του έτους.

Στην τελετή απόδοσης της επισκέψιμης Μουσειακής Αποθήκης Μακρυγιάλου Πιερίας την υπουργό Πολιτισμού υποδέχτηκε ο Δήμαρχος Πύδνας-Κολινδρού Χρήστος Κομπατσιάρης.

Η υπουργός επεσήμανε ότι το υπουργείο αυτή τη στιγμή υλοποιεί ένα πρόγραμμα που ξεπερνά τα 6 εκατομμύρια ευρώ για τις πολιτιστικές υποδομές της Πιερίας, από το ΕΣΠΑ Κεντρικής Μακεδονίας και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Στην τελετή της απόδοσης ήταν παρόντες ο Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος Γεώργιος, η Υφυπουργός Ανάπτυξης Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου και οι βουλευτές Πιερίας Φώντας Μπαραλιάκος, Σπύρος Κουλκουδίνας, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, η Γενική Διευθύντρια της Αρχαίας Πολιτιστικής Kληρονομιάς Ολυμπία Βικάτου και η Αν. Έφορος Αρχαιοτήτων Πιερίας Σταυρούλα Σδρόλια καθώς και εκπρόσωποι τοπικών φορέων.

Πηγή φωτογραφιών: olympiobima.gr