Εκτός ευρωεκλογών έμειναν οι «Σπαρτιάτες» μετά την απόφαση του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου. Η διαπίστωση ότι το κόμμα των «Σπαρτιατών» συνδέεται με τον καταδικασμένο ως ηγετικό μέλος της εγκληματικής οργάνωσης, «Χρυσή Αυγή», Ηλία Κασιδιάρη, τον οποίο κατονομάζει ως αρχηγό του, ήταν αυτό που οδήγησε στο μπλόκο της συμμετοχής τους από τις εκλογές της 9ης Ιουνίου.

Στο σκεπτικό της απόφασης του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου, για την ανακήρυξη των κομμάτων και των συνασπισμών στις επερχόμενες εκλογές, ο Κασιδιάρης αναφέρεται ως «πραγματικός αρχηγός», που χρησιμοποίησε ως όχημα τους βουλευτές των «Σπαρτιατών», για να ξεπεράσει τους περιορισμούς της εκλογικής νομοθεσίας.

Σύντομα αναμένεται να υπάρξουν εξελίξεις και από το εκλογοδικείο, το οποίο θα κρίνει αν οι «Σπαρτιάτες» θα απολέσουν τις έδρες τους στη Βουλή, σε περίπτωση που και εκεί κριθεί ότι ο φυσικός τους ηγέτης είναι ο Ηλίας Κασιδιάρης.

Σύμφωνα με το «OPEN», η απόφαση βρίσκεται κοντά στη δημοσίευση, ενώ δημιουργούνται ερωτήματα για τις έδρες των βουλευτών των «Σπαρτιατών» σε περίπτωση που το κόμμα εκπέσει από τη Βουλή.

Τα σενάρια είναι πολλά. Ένα από αυτά αναφέρει ότι οι έδρες τους θα μπορούσαν να μείνουν «ορφανές» και να πορευτούμε μέχρι τις επόμενες εκλογές με 288 βουλευτές στο κοινοβούλιο, κάτι που μοιάζει μάλλον απίθανο.

Ένα δεύτερο σενάριο, που κερδίζει περισσότερο έδαφος και υποστηρίζεται από κάποιους συνταγματολόγους, αναφέρει ότι το δικαστήριο, που αποφασίζει και τον τρόπο με τον οποίο θα πληρωθούν αυτές οι έδρες, μπορεί να ανακοινώσει το μοίρασμα των συγκεκριμένων εδρών στα υπόλοιπα κόμματα ανάλογα με τη δύναμή τους.

Το τρίτο σενάριο είναι να πάμε εκ νέου σε εκλογές στις περιφέρειες που εξέλεξαν τους 12 βουλευτές των «Σπαρτιατών», που σημαίνει ότι θα στηθούν διπλές κάλπες τον Ιούνιο.