Να βάλει τέλος στην προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης της τραγωδίας των Τεμπών αλλά παράλληλα με σεβασμό στις οικογένειες των θυμάτων και τη δέσμευση ότι θα λάμψει η αλήθεια μέσω της δικαιοσύνης θα επιχειρήσει σήμερα ο πρωθυπουργός στη Βουλή, κλείνοντας τη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ, και συνυπέγραψαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας.
Τη χθεσινή ημέρα κυριάρχησε η ομιλία του πρωταγωνιστικού πολιτικά προσώπου που έχει βρεθεί στο στόχαστρο σύσσωμης της αντιπολίτευσης, του πρώην υπουργού Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, ενώ δεν έλειψαν οι στιγμές έντασης και σκληρών διαξιφισμών μεταξύ του υπουργού Επικρατείας, Μάκη Βορίδη, και των Νίκου Ανδρουλάκη και Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Τα σημεία «κλειδιά» στην ομιλία του πρώην υπουργού Μεταφορών
Ο παραιτηθείς από τον υπουργικό θώκο, Κώστας Καραμανλής, λίγο μετά την τραγωδία στα Τέμπη έλαβε τον λόγο χθες βράδυ και απευθύνθηκε στην Ολομέλεια ξεκαθαρίζοντας ότι έχει επιλέξει για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα να τοποθετείται θεσμικά.
«Δεν κρύφτηκα, δεν κρύβομαι και δεν θα κρυφτώ πίσω από οποιαδήποτε βουλευτική ασυλία», ξεκαθάρισε.
Τόνισε ότι δεν υπάρχει άλλος που να θέλει να λάμψει η αλήθεια όσο ο ίδιος και σηκώνοντας το γάντι είπε ότι από τον Οκτώβριο είχε ζητήσει από όσους τον κατηγορούν να καταθέσουν πρόταση για σύσταση προανακριτικής για τα Τέμπη.
Κατηγόρησε τους πολιτικούς του αντιπάλους ότι διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις και διαστρεβλώνουν την αλήθεια όχι γιατί πονούν με τον πόνο των συγγενών των θυμάτων, αλλά για να επιβιώσουν πολιτικά.
Προσπαθώντας μάλιστα να δείξει σε τι διαφέρει η ΝΔ από τα υπόλοιπα κόμματα και κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι ανέλαβε αμέσως την πολιτική ευθύνη σε αντίθεση με εκείνους που -όπως είπε- έπαιξαν θέατρο στο Μάτι.
Μάλιστα, ο Κώστας Καραμανλής θέλοντας να καταδείξει τις αληθινές προθέσεις της αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι στόχος δεν είναι ο ίδιος αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του.
Τι θα πει σήμερα ο πρωθυπουργός
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να μην αφήσει τίποτα αναπάντητο από όσα του καταμαρτυρούν οι πολιτικοί του αντίπαλοι. Γνωρίζει, όπως λένε συνεργάτες του, ότι οι τόνοι θα ανέβουν πολύ και αυτό φάνηκε ήδη από χθες.
Στην αιχμή της ομιλίας του θα είναι δύο παράμετροι. Η μία θα είναι η διαβεβαίωση ότι μέσω της δικαστικής διερεύνησης θα αποκαλυφθεί η αλήθεια και οι βασικοί υπεύθυνοι για αυτή την τραγωδία. Δεν θα αρνηθεί ότι παθογένειες δεκαετιών και ίσως και λάθος χειρισμοί οδήγησαν στο να χαθούν 57 ζωές και θα διαβεβαιώσει πως όσο περνάει από το χέρι του δεν θα ξαναζήσουμε τέτοια τραγωδία.
Όμως, αυτό που περιμένουν πολλοί είναι αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κατονομάσει τα οργανωμένα συμφέροντα που θέλουν να πλήξουν τη χώρα και θέλουν να καταστήσουν όμηρό τους την κυβέρνηση.
Θα απορρίψει τα περί συγκάλυψης και θα εξαπολύσει ολομέτωπη επίθεση στα κόμματα της αντιπολίτευσης που κατέθεσαν την πρόταση δυσπιστίας.
Θα κατηγορήσει τους πολιτικούς του αντιπάλους ότι βασίζουν την επιβίωσή τους στον ανθρώπινο πόνο με ψέματα, συκοφαντίες και φήμες.
Απόντος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, τα πυρά του πρωθυπουργού θα συγκεντρώσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος και ανέλαβε την πρωτοβουλία να καταθέσει την πρόταση δυσπιστίας χρησιμοποιώντας ως όπλο του το δημοσίευμα του «Βήματος της Κυριακής». Και εδώ θα τον κατηγορήσει ότι είναι «εντολοδόχος συγκεκριμένων εκδοτικών συμφερόντων».
Από τα πυρά του δεν θα ξεφύγει και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, κυρίως όμως γιατί ζήτησε και μάλιστα με τελεσίγραφο από τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί και αμφισβήτησε ευθέως τις δημοκρατικές διαδικασίες, ζητώντας εκλογές παρουσία διεθνών παρατηρητών. Αναμένεται να του προσάψει ότι υπονομεύει συνειδητά το πολίτευμα της χώρας και θέτει σε αμφισβήτηση θεσμούς δεκαετιών δηλητηριάζοντας τους πολίτες με τοξικότητα και συνδέοντας πράγματα που δεν έχουν σχέση μεταξύ τους, όπως η διαρροή των email με την επιστολική ψήφο, την οποία άλλωστε η αντιπολίτευση πολέμησε και καταψήφισε.
Θα θυμίσει ότι εκείνοι που κόπτονται για το Κράτος Δικαίου έχουν στις τάξεις τους δύο καταδικασμένα στελέχη τους, τον Νίκο Παππά και τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, με τον πρώτο εκ των δύο μάλιστα να είναι και ο εισηγητής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.