Η μεγάλη κινητοποίηση της Τρίτης 20 Φεβρουαρίου αναμένεται με εκατοντάδες τρακτέρ να κατεβαίνουν στην Αθήνα και με την ΕΛΑΣ να εκπονεί σχέδιο για να διαταραχθεί όσο το δυνατόν λιγότερο η καθημερινότητα των κατοίκων του λεκανοπεδίου.
Το Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθεί λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις και στέλνει διαρκώς μηνύματα στον αγροτικό κόσμο ότι δεν είναι απέναντί τους.
Μάλιστα, ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εβδομαδιαία ανασκόπηση απευθυνόμενος στους αγρότες τόνισε ότι «η επιβράβευση και στήριξη των συνεπών και των πραγματικών παραγωγών που δίνουν αγώνα καθημερινά στο χωράφι αποτελεί προτεραιότητα για εμάς».
Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι τα προβλήματα είναι πολλά και σύνθετα και ότι θα συνεχίσει να στέκεται σταθερά στους αγρότες, αλλά υπογράμμισε ότι πρέπει να λαμβάνονται πάντα υπόψη οι δημοσιονομικές αντοχές της χώρας. «Δεν μπορούμε να θέσουμε σε κίνδυνο όσα πετύχαμε», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να απευθυνθεί στους αγρότες και σήμερα το βράδυ, καθώς θα παραχωρήσει συνέντευξη σε τηλεοπτικό σταθμό (Star).
Ανώτερα κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι όλα τα περιθώρια έχουν εξαντληθεί και πως η κυβέρνηση θα ήθελε να ικανοποιήσει το σύνολο των αιτημάτων τους, αλλά αυτό μπορεί να οδηγήσει από τη μια σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό και από την άλλη σε αντιδράσεις από άλλες επαγγελματικές ομάδες, οι οποίες αντιμετωπίζουν εξίσου μεγάλες δυσκολίες αλλά δεν έχουν τρόπο πίεσης όπως αυτόν των αγροτών. Τονίζουν ακόμα ότι κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να διατυπώνει τα αιτήματά του, αλλά όχι εις βάρος των υπολοίπων.
Συνεχείς συσκέψεις
Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες τόσο στα μπλόκα των αγροτών όσο και στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο αρχηγείο της ΕΛΑΣ με τους επιτελείς να είναι σε ανοικτή γραμμή με τους εκπροσώπους των αγροτών.
Την Κυριακή έγιναν τουλάχιστον δύο μεγάλες συσκέψεις στο μέγαρο της Κατεχάκη, με αντικείμενο τον τρόπο διαχείρισης της κίνησης των τρακτέρ στην πρωτεύουσα, καθώς δεν υπάρχει κάποια απαγόρευση.
Το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ θα προσαρμόζεται στην κατάσταση, όπως θα διαμορφωθεί και συγκεκριμένα στον αριθμό των αγροτικών μηχανημάτων, αλλά και των λεωφορείων με αγρότες, που αναμένεται να κινηθούν προς την Αθήνα.
Σύμφωνα με τον έως τώρα σχεδιασμό, οι αγρότες θα κατεβάσουν στην Αθήνα 260 τρακτέρ. 150 τρακτέρ από τη Θεσσαλία, την Ανθήλη Φθιώτιδας και την Αλεξάνδρεια Ημαθίας, από όπου θα προστεθούν και 2 τεράστια φορτηγά με 10 τρακτέρ. 100 τρακτέρ από τη Λαμία και τη Βοιωτία.
Το αρχικό ραντεβού έχει δοθεί στο Κάστρο Βοιωτίας. 10 τρακτέρ από την Κομοτηνή και την Καβάλα θα φτάσουν στην Αθήνα από το λιμάνι του Λαυρίου.
Όπως τονίζουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, όσα και αν είναι τελικά τα τρακτέρ των οποίων θα επιτραπεί η είσοδος στον αστικό ιστό, θα συνοδεύονται από περιπολικά της αστυνομίας από το σημείο εκκίνησης μέχρι το Σύνταγμα και αντίστροφα, ενώ βασική προϋπόθεση θα είναι να μην κλείσουν οι δρόμοι και να μη διαταραχθεί η οικονομική και κοινωνική ζωή της πόλης.
Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει τα τρακτέρ και τα πούλμαν να κινηθούν συντεταγμένα και όχι ανεξέλεγκτα, να σταθμεύσουν σε συγκεκριμένο χώρο, αν τελικά φτάσουν στο Σύνταγμα, και να υπάρχει πάντα ανοιχτή λωρίδα για την κυκλοφορία των αυτοκινήτων.