Με κομμένη την ανάσα το βλέπουν τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα οι οικονομικοί αναλυτές αλλά και πολιτικοί, οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη χώρα σε περίπτωση που τη Δευτέρα δεν υπάρχει σταθερή κυβέρνηση.

«Αν οι Έλληνες ψηφίσουν κόμματα που απορρίπτουν τους όρους της τρόικας, η χώρα και η Ευρώπη θα εισέλθουν στον δρόμο της αστάθειας», προειδοποιεί ο Γερμανός ευρωβουλευτής των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος κάνει λόγο για «ιστορικής σημασίας» απόφαση που πρέπει να λάβουν οι ψηφοφόροι στις εκλογές 2012.

Την έντονη ανησυχία των Βρυξελλών, αλλά και των διεθνών πιστωτών της Ελλάδας αποτύπωνε δημοσίευμα των Financial Times αναφορικά με τις εκλογές 2012.

Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά και προσθέτει ότι «οι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες ανησυχούν ολοένα και περισσότερο ότι Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ μπορεί είτε να μην πετύχουν από κοινού πλειοψηφία στη βουλή είτε να αποκτήσουν μία πολύ ισχνή πλειοψηφία».

«Θα υπάρξει απογοήτευση εντός του κόμματος εάν δεν πάρουμε το 30% των ψήφων, γιατί θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στον μελλοντικό συνασπισμό» αναφέρει γνωστός πολιτικός της ΝΔ στους Financial Times και συμπληρώνει πως «αυτές οι εκλογές είναι πολύ περίεργες, κανένα μεγάλο κόμμα δεν έχει καταφέρει να δημιουργήσει μέχρι τώρα δυναμική, αντιθέτως, τα ακραία κόμματα φαίνεται ότι προσελκύουν τη νεολαία και τους εξαγριωμένους ψηφοφόρους».

Από την πλευρά του ο οίκος Fitch αναφέρει ως πιθανό την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Σε αυτήν την περίπτωση, οι αξιολογήσεις όλων των χωρών-μελών θα τεθούν υπό καθεστώς αρνητικής αξιολόγησης, με όσες βρίσκονται ήδη σε αρνητική προοπτική να έχουν τις περισσότερες πιθανότητες υποβάθμισης.

Η Ελλάδα θα χρειαστεί να αναδιαρθρώσει για άλλη μια φορά το χρέος της και να πτωχεύσει ξανά.

Σε πρώτη φάση, ο οίκος θα υποβαθμίσει την Κύπρο, την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία, λόγω της εξόδου της Ελλάδας και του κινδύνου μετάδοσης της κρίσης στις τράπεζες.

Ένας αδύναμος κυβερνητικός συνασπισμός είναι το βασικό σενάριο της επόμενης μέρας των εκλογών στην Ελλάδα, σύμφωνα με έκθεση της Bank of America/Merrill Lynch, η οποία με τον τίτλο «Risks of a political paralysis in Greece after May 6» (Κίνδυνος πολιτικής παράλυσης στην Ελλάδα μετά την 6η Μαΐου), κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον της χώρας μας. Η BofA θεωρεί πιθανή νέα εκλογική αναμέτρηση στην Ελλάδα τον Ιούνιο, ενώ προειδοποιεί και για πολιτική παράλυση.

Αβέβαιη θέλει την έκβαση των εκλογών ο γαλλικός οίκος Credit Suisse, με τη στήριξη για τα δύο μεγάλα κόμματα, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, να βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό επίπεδο, τη στιγμή που τα ποσοστά των αναποφάσιστων και των «ψήφων αντίδρασης», παραμένουν πολύ υψηλά.

Σύμφωνα με την ελβετική UBS, ο σχηματισμός κυβέρνησης με βασικό σενάριο το συνασπισμό ΠΑΣΟΚ-ΝΔ αποτελεί πλέον σενάριο που όπως φαίνεται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις δεν είναι πλέον τόσο πιθανό, ανοίγοντας το δρόμο για νέες εκλογές στις 10 Ιουνίου.

«Εάν δείτε τις τιμές των νέων ελληνικών ομολόγων μπορείτε να δείτε το προφανές… Έρχεται νέα αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας», εκτιμά με τη σειρά του ο Αλεσάντρο Τζιανσάντι, της ING. Κατά τον ίδιο, οι τιμές των νέων ελληνικών ομολόγων δεν υποδεικνύουν μόνο την πιθανότητα μιας νέας, δεύτερης χρεοκοπίας, αλλά και τον κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Tην ίδια στιγμή, ο γνωστός για τις αυστηρές του θέσεις υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας,Ντε Γιάγκερ προειδοποιεί ότι χωρίς γραπτές δεσμεύσεις εκ μέρους του προέδρου της ΝΔ, Αντ. Σαμαρά για την εφαρμογή του Μνημονίου μετά τις εκλογές, η επόμενη δόση του δανείου δεν θα εκταμιευθεί…