Έκθεση με προπλάσματα και αρχιτεκτονικά σχέδια παραδοσιακών κτιρίων της Μακεδονίας από το αρχείο του Νίκου Μουτσόπουλου, εγκαινίασε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας – Θράκης.
Στην έκθεση παρουσιάζονται σχέδια και μακέτες που εκπόνησαν φοιτητές του ΑΠΘ υπό την καθοδήγηση του ομότιμου καθηγητή του Τμήματος Αρχιτεκτόνων, Νίκου Μουτσόπουλου. Τα έργα χρονολογούνται από το 1958 μέχρι το 1993.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, χαρακτήρισε το Νίκο Μουτσόπουλο «εμβληματική φυσιογνωμία».
Οι φοιτητές έθεσαν στο επίκεντρο της προσοχής τους παραδοσιακές κατοικίες από το χώρο της κεντρικής και της δυτικής Μακεδονίας: τη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική, τη Βέροια, την Καστοριά, τα Γρεβενά, την Έδεσσα και τη Φλώρινα.
«Η έκθεση αποτελεί συμπλήρωμα μιας μεγάλης προσπάθειας για την καταγραφή της μεταβυζαντινής αρχιτεκτονικής του ευρύτερου μακεδονικού χώρου», υπογράμμισε κατά τη διάρκεια των εγκαινίων ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, Νίκος Μουτσόπουλος. Πρόσθεσε δε ότι το αρχείο του συμπληρώνουν περισσότερες από 40.000 φωτογραφικές απεικονίσεις και 20.000 διαφάνειες με το ίδιο θέμα.
Πολλά από τα κτίρια αυτά σήμερα δεν υφίστανται, γεγονός που καθιστά τα σχέδια αυτά ιστορικό τεκμήριο.
Η πρόεδρος του Δ.Σ. του Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου, Μακεδονίας- Θράκης, Μαριάννα Βιλδιρίδη- Χατζητόλιου, επισήμανε ότι το Μουσείο επιχειρεί «να προάγει την τέχνη μέσα από την οργανική σύνδεση του χτες με το σήμερα, μέσα από μια προσπάθεια διατήρησης της συλλογικής μνήμης».
«Αργήσαμε να κατανοήσουμε την αξία της παράδοσης και δεν ακολουθήσαμε μια πολιτική για να την καταγράψουμε. Οφείλουμε τώρα να επενδύσουμε στον πολιτισμό και να αξιοποιήσουμε ό, τι απέμεινε για να συνεχίσουμε την προσπάθεια τεκμηρίωσης της παράδοσής μας», πρόσθεσε ο επιμελητής της έκθεσης, καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ, Νίκος Καλογήρου.
Η έκθεση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Ιστορικό- Λαογραφικό Μουσείο και Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Νομού Κοζάνης. Στη Θεσσαλονίκη φιλοξενείται στο πλαίσιο των «Δημητρίων» και θα διαρκέσει μέχρι τον Ιούνιο του 2011.