Η 39χρονη April Hubbard κάθεται στη σκηνή του θεάτρου όπου σχεδιάζει να πεθάνει με δική της απόφαση μέσα στο 2025. Η καλλιτέχνιδα του μπουρλέσκ έχει λάβει έγκριση για υποβοηθούμενο θάνατο, σύμφωνα με τους ολοένα και πιο φιλελεύθερους νόμους του Καναδά, και μιλάει για αυτή την απόφασή της στο BBC.

Παρά τις αντιδράσεις που προκαλεί σε πολλούς η απόφασή της, η ίδια εξηγεί γιατί το αποφάσισε και με ποιον τρόπο θέλει να πεθάνει.

Η αποκάλυψή της για τον υποβοηθούμενο θάνατο που έχει επιλέξει

Φωτισμένη από έναν μόνο προβολέα σε μια σκηνή όπου έχει εμφανιστεί πολλές φορές στο παρελθόν, λέει στη συνέντευξή της ότι σκοπεύει να πεθάνει στο θέατρο «μέσα στους επόμενους μήνες» κοντά στα 40ά γενέθλιά της. Θα συνοδεύεται από λίγα μέλη της οικογένειάς της και από φίλους. Σύμφωνα με την ίδια, σχεδιάζει να βρεθεί σε ένα «μεγάλο άνετο κρεβάτι», σε μια στιγμή που την αποκαλεί «εορταστική», κατά την οποία ένας επαγγελματίας της ιατρικής θα της χορηγήσει μια θανατηφόρα δόση στο αίμα της.

«Θέλω να περιτριγυρίζομαι από τους ανθρώπους που αγαπώ και απλώς να με κρατούν όλοι αγκαλιά και τότε να πάρω την τελευταία μου πνοή γεμάτη αγάπη και υποστήριξη», λέει.

Η April γεννήθηκε με δισχιδή ράχη και αργότερα διαγνώστηκε με όγκους στη βάση της σπονδυλικής στήλης, οι οποίοι, όπως αναφέρει, την κάνουν να νιώθει έναν συνεχή, εξουθενωτικό πόνο. Λαμβάνει ισχυρά οπιοειδή παυσίπονα για περισσότερα από 20 χρόνια και έκανε σχετική αίτηση για υποβοηθούμενο θάνατο, ώστε να σταματήσει πλέον να υποφέρει. Ενώ μπορεί να ζήσει για δεκαετίες με βάση την τωρινή της κατάσταση, κατάφερε να λάβει την έγκριση για υποβοηθούμενο θάνατο μετά από σχετική διαδικασία. Για όσους πάσχουν από ανίατη νόσο είναι δυνατό να λάβουν έγκριση ακόμα και εντός 24 ωρών.

«Τα βάσανα και ο πόνος μου αυξάνονται και δεν έχω πια την ποιότητα ζωής που με κάνει ευτυχισμένη και ικανοποιημένη», λέει η April. Κάθε φορά που κινείται ή αναπνέει, λέει ότι αισθάνεται ότι οι ιστοί από τη βάση της σπονδυλικής της στήλης «τραβιούνται σαν ένα λάστιχο που τεντώνεται πολύ», και ότι τα κάτω άκρα της την κάνουν να αγωνιά αν θα αντέξει. Πριν πάρει έγκριση για τον υποβοηθούμενο θάνατο, η April αξιολογήθηκε από δύο ανεξάρτητους γιατρούς που κλήθηκαν να την ενημερώσουν για τρόπους ανακούφισης του πόνου της και να της προσφέρουν εναλλακτικές θεραπείες.

Αντιδράσεις για τον νόμο υποβοηθούμενου θανάτου

Οι επικριτές, πάντως, λένε ότι ο Καναδάς είναι ένα κακό παράδειγμα που αποδεικνύει ότι, εφόσον μια χώρα εγκρίνει έναν νόμο για υποβοηθούμενο θάνατο, αναπόφευκτα θα διευρύνει το πεδίο εφαρμογής του και θα έχει λιγότερες διασφαλίσεις για το πότε πρέπει να εφαρμοστεί.

Ο Καναδάς διαθέτει πλέον ένα από τα πιο φιλελεύθερα συστήματα υποβοηθούμενου θανάτου στον κόσμο, παρόμοιο με αυτό που λειτουργεί στην Ολλανδία και το Βέλγιο. Εισήγαγε τη διαδικασία το 2016, αρχικά για ενήλικες που βρίσκονται στο τελικό στάδιο από μια σοβαρή και ανίατη σωματική ασθένεια, η οποία προκαλεί αφόρητη ταλαιπωρία. Το 2021, αφαιρέθηκε η προϋπόθεση να είσαι ανίατα άρρωστος και, σε δύο χρόνια, η καναδική κυβέρνηση σχεδιάζει να διευρύνει το δικαίωμα σε ενήλικες ακόμα και αποκλειστικά με ψυχική ασθένεια και χωρίς σωματική πάθηση.