Ο Οκτώβριος στο Netflix έρχεται με πολλές πρεμιέρες σε σειρές και ταινίες, βάζοντας μας σιγά-σιγά σε mood… «άραγμα στο σπίτι». Οι προτάσεις είναι πολλές και σε γενικές γραμμές, εξαιρετικές.

Ωστόσο, δεν μπορούμε να μη σχολιάσουμε τη νοσταλγική διάθεση της streaming πλατφόρμας, αφού αυτόν τον μήνα επιστρέφουν ταινίες από τα παλιά. Και μπορεί τις περισσότερες να τις έχουμε δει ξανά, όμως, δεν θα λέγαμε όχι σε μια επανάληψη.

Εξάλλου, οι ταινίες αυτές έρχονται να μας υπενθυμίσουν πως «ναι μεν, ο νέος είναι ωραίος, όμως, ο παλιός θα είναι πάντα αλλιώς». Εμείς, ξεχωρίσαμε πέντε αριστουργήματα που ήδη προβάλλονται και δε λέει να μην τα δεις ξανά.

Κυνόδοντας / Ο Αστακός / Ο Θάνατος του Ιερού Ελαφιού

Ο Οκτώβριος στο Netflix θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και «μήνας Λάνθιμου», αφού ήδη ανέβηκαν στην πλατφόρμα τρεις ταινίες του έλληνα σκηνοθέτη. Τρία έργα-σταθμοί στην καριέρα του, αφού στην πραγματικότητα είναι και αυτά που «έστρωσαν» τον δρόμο για τη διεθνή καταξίωσή του.

Από τον «Κυνόδοντα» το 2009 με τις διεθνείς διακρίσεις ξεκίνησαν όλα. Αργότερα το 2015, ήρθε ο «Αστακός» με διεθνείς σταρ όπως ο Κόλιν Φάρελ και η Ολίβια Κόλμαν να εντάσσονται στο καστ, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στον έλληνα σκηνοθέτη. Και κατόπιν, το 2017, ήρθε ο «Θάνατος του Ιερού Ελαφιού» – ο ορισμός του λανθιμικού έπους – με πρωταγωνίστρια τη Νικόλ Κίντμαν. Και μπορεί να δίχασε τους κριτικούς, όμως, όλοι αναγνώρισαν τη σκηνοθετική ευφυία του έλληνα δημιουργού.

Ο Κυνόδοντας

Μια οικογένεια με τρία νεαρά παιδιά ζει απομονωμένη σε μια άνετη, όμορφη κι απόμερη μονοκατοικία. Στο σπίτι αυτό, η όποια γνώση για τον κόσμο ελέγχεται απόλυτα από τον πατέρα και τη μητέρα, οι οποίοι για άγνωστο λόγο ανατρέφουν τον γιο, τη μεγάλη και τη μικρή κόρη αποκλειστικά εντός των ορίων του περιφραγμένου οικοπέδου της μονοκατοικίας, στον μοναδικό υποτίθεται χώρο όπου μπορούν να ζουν ασφαλείς. Ο μόνος άνθρωπος από τον έξω κόσμο που γνωρίζουν τα παιδιά είναι η Χριστίνα, την οποία ο πατέρας φέρνει στο σπίτι για να εκτονώνει τις σεξουαλικές ορμές του γιου. Όμως, η παρουσία της απειλεί να επιφέρει ραγδαίες αλλαγές στο φαινομενικά σταθερό κι ελεγχόμενο σύμπαν του σπιτιού.

Πρωταγωνιστούν: Χρήστος Στέργιογλου, Μισέλ Βάλεϊ, Αγγελική Παπούλια, Χρήστος Πασσαλής, Μαίρη Τσώνη, Άννα Καλαϊτζίδου, Αλέξανδρος Βούλγαρης (Προβάλλεται ήδη)

Ο Αστακός

Σε ένα δυστοπικό, κοντινό μέλλον, όλοι οι μόνοι άνθρωποι, σύμφωνα με τους κανόνες της Πόλης, συλλαμβάνονται και μεταφέρονται στο Ξενοδοχείο. Εκεί είναι υποχρεωμένοι να βρουν έναν ταιριαστό σύντροφο μέσα σε 45 μέρες. Αν αποτύχουν, μεταμορφώνονται σε ένα ζώο της επιλογής τους κι απελευθερώνονται στο Δάσος. Ένας απελπισμένος άντρας το σκάει από το Ξενοδοχείο στο Δάσος, εκεί όπου ζουν οι μοναχικοί και εκεί ερωτεύεται, ακόμη κι αν αυτό είναι ενάντια στους κανόνες τους.

Πρωταγωνιστούν: Κόλιν Φάρελ, Ρέιτσελ Βάις, Ολίβια Κόλμαν (Προβάλλεται ήδη)

Ο Θάνατος του Ιερού Ελαφιού

Ένας διαπρεπής καρδιοχειρουργός έχει αναπτύξει φιλική σχέση με ένα δεκαεξάχρονο αγόρι, ορφανό από πατέρα, το οποίο έχει υπό την προστασία του. Τα πράγματα παίρνουν ολέθρια τροπή όταν το συστήνει στην οικογένειά του. Το νεαρό αγόρι αναστατώνει τον κόσμο τους και υποχρεώνει τον γιατρό να επιλέξει ανάμεσα σε μια ακραία θυσία ή τον κίνδυνο να χάσει τα πάντα.

Πρωταγωνιστούν: Κόλιν Φάρελ, Νικόλ Κίντμαν (Προβάλλεται ήδη)

Η Διάσωση του Στρατιώτη Ράιαν (1998)

Το αντιπολεμικό έπος του Στίβεν Σπίλμπεργκ που κέρδισε 5 Όσκαρ, είναι δίχως άλλο, ένα από τα αριστουργήματα του κινηματογράφου. Μάλιστα, η σκηνή με τη μάχη κατά την απόβαση στη Νορμανδία έχει ψηφιστεί ως η «καλύτερη σκηνή μάχης όλων των εποχών» από το αγγλικό περιοδικό Empire. Η, δε, σκηνή ήταν τόσο ρεαλιστική που βετεράνοι του πολέμου, οι οποίοι την παρακολούθησαν έπαθαν μετατραυματικό στρες. Όσες φορές και αν την έχουμε δει, θα την παρακολουθήσουμε ξανά και ξανά!

Μετά την απόβαση στη Νορμανδία, ο λοχαγός John Miller και έξι άντρες του αναζητούν στην κατεχόμενη Γαλλία ένα στρατιώτη, του οποίου τα τρία αδέρφια έχουν ήδη σκοτωθεί σε μάχες. Το επιτελείο του στρατού έχει διατάξει τη διάσωσή του κι όλοι είναι αποφασισμένοι να φέρουν την αποστολή τους εις πέρας.

Πρωταγωνιστούν: Τομ Χανκς, Ματ Ντέιμον, Μπάρι Πέπερ (Προβάλλεται ήδη)

Η Αιώνια Λιακάδα Ενός Καθαρού Μυαλού (2004)

Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την ταινία του Μισέλ Γκοντρί και δεν θα σταματήσει κάθε φορά που την βλέπουμε να μας δημιουργεί έντονα συναισθήματα. Η ταινία με τον υπέροχο, ποιητικό τίτλο εξερευνά τις ερωτικές σχέσεις με μια διαφορετική ματιά, προφητική όπως αποδεικνύεται με το πέρασμα των χρόνων. Ο Τζιμ Κάρεϊ με την ερμηνεία του έδειξε γι’ ακόμα μια φορά πόσο ταλαντούχος και αδικημένος είναι εκεί στο Χόλιγουντ, αναδεικνύοντας τα σκοτάδια της ψυχής και τα παιχνίδια του μυαλού, υποδειγματικά. Από κοντά και η Κέιτ Γουίνσλετ, η οποία τότε, είχε αφήσει πίσω της την Ρόουζ του Τιτανικού, ξεδιπλώνοντας το ταλέντο της και σε άλλους, απαιτητικούς ρόλους.

Ο Τζόελ και η Κλέμενταϊν γνωρίζονται στο τραίνο και, παρ’ όλο που είναι δύο πολύ διαφορετικές προσωπικότητες, ερωτεύονται. Στην αρχή δεν συνειδητοποιούν ότι τη μέρα που συναντήθηκαν είναι στην ουσία πρώην εραστές, που τώρα είναι χωρισμένοι, αφού ήταν δύο χρόνια μαζί. Μετά από έναν άσχημο τσακωμό, η Κλέμενταϊν πήγε σε μια κλινική στη Νέα Υόρκη, όπου με μια ειδική μέθοδο θα της σβήσουν όλες τις αναμνήσεις της ζωής της με τον Τζόελ. Όταν ο Τζόελ το ανακάλυψε, αποφάσισε να κάνει και αυτός το ίδιο.

Πρωταγωνιστούν: Τζιμ Κάρεϊ, Κέιτ Γουίνσλετ (Προβάλλεται ήδη)