Πρεμιέρα έκανε στις 19 Σεπτεμβρίου στο Netflix η νέα σειρά «Monster: The Lyle and Erik Menendez Story» και ήδη σκαρφάλωσε στην πρώτη τριάδα της πλατφόρμας. Λογικό, αν σκεφτείς ότι πραγματεύεται μια αληθινή ιστορία και μάλιστα, μια υπόθεση που συγκλόνισε την Αμερική στις αρχές της δεκαετίας του ’90.

Πρόκειται για μια οικογενειακή τραγωδία, όπου οι δύο γιοι δολοφόνησαν τους γονείς τους, ενώ μέχρι και σήμερα είναι στη φυλακή, επιμένοντας πως τους σκότωσαν σε αυτοάμυνα και πως ήταν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης του ίδιου του πατέρα τους. Η σειρά του Netflix, λοιπόν, ζωντανεύει ξανά τη διάσημη υπόθεση που έγινε show από την αμερικανική καλωδιακή τηλεόραση, επιχειρώντας να φωτίσει περισσότερες πτυχές του αποτρόπαιου εγκλήματος.

Ο μετανάστης από την Κούβα και το «αμερικανικό όνειρο»

Η οικογένεια Μενέντεζ ήταν ευκατάσταση, ανήκε στην «καλή κοινωνία» του Λος Άντζελες, με τον πατέρα Χοσέ, να αποτελεί το ιδανικό παράδειγμα του μετανάστη που από το μηδέν κατάφερε να φτάσει στην κορυφή και να γίνει εκατομμυριούχος.

Σε μια εποχή, άλλωστε, που η Αμερική πλάσαρε το «αμερικανικό όνειρο», ο Χοσέ Μενέντεζ που έφτασε στις ΗΠΑ από την Κούβα τη δεκαετία του ’50, μόλις στα 16 του χρόνια, ήταν η τέλεια ενσάρκωσή του. Άλλωστε, δεν είναι και λίγο από μια σοφίτα που έμενε τον πρώτο καιρό και δούλευε ως λαντζιέρης σε εστιατόριο του Μανχάταν, να φτάσει χρόνια μετά να είναι ένας ισχυρός επιχειρηματίας, με μια περιουσία πολλών εκατομμυρίων.

Ο Μενέντεζ κέρδισε μια υποτροφία στο Queens College και εκεί γνώρισε τη Μαίρη Λουίζ Άντερσον, βασίλισσα των καλλιστείων που την αποκαλούσαν «Κίτι». Το 1960 παντρεύτηκαν στη Νέα Υόρκη και απέκτησαν δυο γιους: τον Λάιλ και τον Έρικ. Όταν πήρε το δίπλωμά του στη λογιστική, εργάστηκε σε μια εταιρεία αυτοκινήτων, όμως, ο νεαρός Κουβανός ήταν έτοιμος να κατακτήσει το «αμερικανικό όνειρο».

Έτσι, κατάφερε να γίνει αργότερα επικεφαλής της RCA Records, που είχε συμβόλαιο με μεγάλα συγκροτήματα, όπως οι Duran Duran και οι The Eurythmics. Οι Μενέντεζ άφησαν πίσω τους τη Νέα Υόρκη για να μετακομίσουν οικογενειακώς στο Μπέβερλι Χιλς στην έπαυλη που πριν ζούσε ο Έλτον Τζον. Φαινομενικά τα είχαν όλα: πλούτη, υψηλές γνωριμίες, επιτυχίες, ενώ οι δύο γιοι είχαν δείξει από νωρίς την κλίση τους. Ο Λάιλ είχε επιχειρηματικό πνεύμα, ενώ ο Έρικ ήταν εξαιρετικός στο τένις. Αν και τα δύο παιδιά που μόλις είχαν βγει από την εφηβεία, συχνά είχαν παραβατική συμπεριφορά, ενώ ο πατέρας τούς πίεζε να ακολουθήσουν το παράδειγμά του.

Η άγρια δολοφονία των Μενέντεζ

Σε κάθε περίπτωση, η λαμπερή οικογενειακή «βιτρίνα» φαίνεται πως έκρυβε πολλά ένοχα μυστικά και τίποτα, δεν προμήνυε αυτό που θα ακολουθούσε. Το βράδυ της 20ης Αυγούστου 1989, ο Χοσέ και η Κίτι βρίσκονταν στο σαλόνι του σπιτιού τους, όταν ο Λάιλ και ο Έρικ, οι οποίοι υποτίθεται πως είχαν πάει στον κινηματογράφο, μπήκαν στο σπίτι με μια καραμπίνα και σκότωσαν εν ψυχρώ τους γονείς τους.

Ο πατέρας τους Χοσέ δέχτηκε έξι σφαίρες, ενώ η μητέρα της τους Κίτι δέκα. Όταν έφτασε η αστυνομία στην έπαυλη, τα δύο αγόρια – σε κατάσταση σοκ – δήλωσαν στους αστυνομικούς πως βρήκαν τους γονείς τους δολοφονημένους όταν επέστρεψαν από το σινεμά. Η αγριότητα του εγκλήματος έμοιαζε με μαφιόζικο χτύπημα (για να γίνει πιο πειστικό το σενάριο αυτό, τους πυροβόλησαν και στα γόνατα) και οι Αρχές πίστεψαν πως μπορεί να έγινε από αντιπάλους του Μενέντεζ.

Επιπλέον, η αντίδραση των δύο αδελφών – οι γείτονες κατέθεσαν πως ο μικρός ο Έρικ ήταν στο γκαζόν ξαπλωμένος σε εμβρυακή στάση και σε κατάσταση σοκ – θόλωσε την κρίση των αστυνομικών – λάθος – οι οποίοι δεν πήραν υλικό και από τους ίδιους, ούτε τους εξέτασαν όπως θα έπρεπε, παρόλο που στην πραγματικότητα ήταν οι δύο πρώτοι που τους εντόπισαν νεκρούς.

Οι έρευνες τους επόμενους μήνες για τον εντοπισμό των δολοφόνων ήταν άκαρπες, με τα δύο αδέλφια την ίδια στιγμή να εκδηλώνουν μια συμπεριφορά που μόνο πένθος δεν μαρτυρούσε. Αφού κληρονόμησαν μέρος από την τεράστια περιουσία του πατέρα τους που ανερχόταν στα 14 εκατομμύρια δολάρια, άρχισαν να ξοδεύουν τα χρήματα αλόγιστα, κάνοντας μια πλουσιοπάροχη και προκλητική ζωή.

Ήδη μέσα σε έξι μήνες ο 21χρονος Λάιλ και ο 17χρονος Έρικ ξόδεψαν περισσότερα από 700 χιλιάδες δολάρια σε πανάκριβα αυτοκίνητα, ταξίδια, πολυτελή ρολόγια, ενώ ο μεγαλύτερος γιος αγόρασε κι ένα εστιατόριο. Η νέα ζωή των δυο παιδιών που βρήκαν άγρια δολοφονημένους τους γονείς του, προκαλούσε την κοινή γνώμη, αλλά κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τις εξελίξεις που θα ακολουθούσαν το επόμενο διάστημα.

Η αποκάλυψη των δολοφόνων

Ο Έρικ κυριευμένος από τύψεις, ομολόγησε την αποτρόπαια πράξη στον ψυχολόγο του. Ο αδελφός του όταν το πληροφορήθηκε, απείλησε τον ψυχολόγο πως θα έχει την ίδια μοίρα με τους γονείς του. Ωστόσο, η σύντροφός του άκουγε από την αίθουσα αναμονής, καταγράφοντας τις κοινές ομολογίες. Κράτησε τις κασέτες για σχεδόν πέντε μήνες προτού επικοινωνήσει με την αστυνομία για να τους πει ότι η ομολογία του ενός Μενέντεζ είχε καταγραφεί σε μαγνητοταινία.

Ο Λάιλ συνελήφθη στις 8 Μαρτίου 1990. Ο Έρικ, ο οποίος ήταν στο Ισραήλ εκείνη την περίοδο για ένα τουρνουά τένις, συνελήφθη τρεις μέρες αργότερα, όταν επέστρεψε στις ΗΠΑ. Η Αμερική «πάγωσε» στην αποκάλυψη των δολοφόνων. Το άγριο έγκλημα απασχόλησε τον Τύπο της εποχής, με τις θεωρίες για τα κίνητρα πίσω από τη δολοφονία να είναι διάφορες, αν και η επικρατέστερη έλεγε πως τα δύο αδέλφια σκότωσαν τους γονείς τους για να κληρονομήσουν την τεράστια περιουσία. Εξάλλου, η χλιδάτη ζωή που έκαναν μετά το έγκλημα επιβεβαίωνε τον ισχυρισμό αυτό.

Η δίκη των αδελφών Μενέντεζ ξεκίνησε το 1993, με διαφορετικούς ενόρκους, ενώ μεταδόθηκε από το καλωδιακό δίκτυο Court TV. Η υπόθεση -όπως ήταν αναμενόμενο – μονοπώλησε το ενδιαφέρον του κόσμου, με τους Αμερικανούς να στήνονται μπροστά από την οθόνη για να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις.

Στην αίθουσα του δικαστηρίου, οι εισαγγελείς υποστήριξαν ότι τα αδέρφια ήθελαν την κληρονομιά του πατέρα τους, αλλά εκείνοι κατέθεσαν πως το έκαναν σε αυτοάμυνα. Κατήγγειλαν επίσης, πως ο πατέρας τους, τους βίαζε επί σειρά ετών, από τότε που ήταν έξι χρόνων ενώ η μητέρα τους, αν και γνώριζε την αλήθεια, έκανε σαν να μην συμβαίνει τίποτα, με τον μεγαλύτερο γιο να την κατηγορεί για αιμομικτική κακοποίηση που συνεχίστηκε μέχρι την εφηβεία του.

Οι αποκαλύψεις για κακοποίηση

Οι πρώτες δίκες διήρκεσαν έξι μήνες με τους ενόρκους να μην συμφωνούν μεταξύ τους. Η δεύτερη δίκη πραγματοποιήθηκε το 1995, και παρά τα όσα φρικτά κατέθεσαν τα δύο αδέλφια για την κακοποίησή τους, ο δικαστής Στάνλεϊ Βάισμπεργκ έκρινε ότι δεν είχε αρκετά στοιχεία, που να τεκμηριώνουν τα όσα κατήγγειλαν. Τελικά, και οι δύο καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη, χωρίς δυνατότητα αποφυλάκισης, αφού τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για φόνο πρώτου βαθμού. Στάλθηκαν σε διαφορετικές φυλακές, μέχρι το 2018, οπότε και ενώθηκαν ξανά.

Μέσα από τη φυλακή, τα δύο αδέρφια παντρεύτηκαν. «Προσπαθούμε να βρούμε κάτι θετικό στις εμπειρίες που είχαμε», δήλωσαν σε συνέντευξή τους, ενώ όταν ρωτήθηκαν για το αν έχουν μετανιώσει για ό,τι έκαναν, ο Έρικ είπε:« Θα έδινα τη ζωή μου για να το αλλάξω. Μιλώ στη μητέρα μου. Εκείνη γνωρίζει την καρδιά μου. Ζητώ συγχώρεση».

Χρόνια αργότερα, μια ξαδέρφη τους μιλώντας στο ABC News υποστήριξε ότι πίστευε πως ο Λάιλ έλεγε την αλήθεια για τη σεξουαλική κακοποίηση, επειδή της είχε εκμυστηρευτεί παρόμοια πράγματα, όταν ήταν παιδί. Αλλά κι ένας πορτορικάνος τραγουδιστής, ο Ρόι Ροσελό, μιλώντας στην εκπομπή «Today» του αμερικανικού καναλιού NBC, στο πλαίσιο της προώθησης του νέου ντοκιμαντέρ με τίτλο «Menendez + Menudo: Boys Betrayed», αποκάλυψε πως ο Χοσέ Μενέντεζ τον βίασε.

«Ξέρω πολύ καλά τι μου έκανε μέσα στο ίδιο του το σπίτι. Αυτός είναι ο άνδρας που με βίασε. Ένας παιδεραστής», είχε δηλώσει.

Τι κάνουν σήμερα τα δύο αδέλφια

Ο Λάιλ και ο Έρικ παραμένουν φυλακισμένοι σε φυλακές του Σαν Ντιέγκο, ενώ ο δικηγόρος τους προσπαθεί να ασκήσει έφεση κατά της ποινής τους. Μάλιστα, αποκάλυψε νέα στοιχεία που τεκμηριώνουν τους ισχυρισμούς των αδελφών για κακοποίηση και, εδώ και ένα χρόνο έχει καταθέσει αίτηση αναίρεσης της καταδίκης τους.

Η σειρά του Netflix «Monster: The Lyle and Erik Menendez Story» των δημιουργών Ράιαν Μέρφι και Ίαν Μπρέναν είναι δέκα επεισοδίων και στους πρωταγωνιστικούς ρόλους συναντάμε τους Νίκολας Αλεξάντερ Τσάβες και Κούπερ Κοχ (ως Λάιλ και Έρικ Μενέντεζ), αλλά και τους Χαβιέ Μπαρδέμ και Κλόι Σεβινί (υποδύονται τους γονείς τους, Χοσέ και Κίτι).