Ξεφεύγοντας λίγο από τα Ισπανικά αστυνομικά κυρίως, η νέα μίνι σειρά «La Valla – The Barrier – Ο Φράχτης» που δικαίως βρίσκεται αρκετό καιρό στο Ελληνικό top10 του Netflix, ήταν η πολύ ευχάριστη έκπληξη και πιο επίκαιρη από ποτέ.

Η ιστορία μας αφορά την μάχη για επιβίωση μιας οικογένειας στη δυστοπική Μαδρίτη του μέλλοντος όπου σκιαγραφεί τις διαφορές δύο κόσμων που τους χωρίζει ένας φράκτης – και τόσα πολλά άλλα.

Όπως σε κάθε review του lordoftheseries.gr μπορείτε να προσπεράσετε τα spoilers και στο τέλος του άρθρου να διαβάσετε την άποψή και να δείτε τη βαθμολογία

Το πρώτο επεισόδιο ξεκινά δείχνοντάς μας την Ισπανία κατά τα τέλη του Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου όπου αφήνει πίσω του μία κατεστραμμένη πολιτικά και οικονομικά χώρα, αλλά και αρκετούς νεκρούς που έχουν σαν αιτία την εμφάνιση νέων θανατηφόρων ιών. Στην συνέχεια η σειρά κάνει άλμα 25 χρόνων όπου μας δείχνει πως έχει διαμορφωθεί η κοινωνία μετά τον πόλεμο.

Συγκεκριμένα η Μαδρίτη όπου είναι και το επίκεντρο έχει χωριστεί με έναν φράχτη όπου από την μία μεριά μένει ο περισσότερος λαός σε άθλιες συνθήκες και από την άλλη όσοι κατάφεραν να ορθοποδήσουν οικονομικά αλλά και πολιτικοί της κυβέρνησης που έχει αναπτυχθεί. Βέβαια μιλάμε για μία κυβέρνηση που η λέξη δημοκρατία και ελευθερία δεν υπάρχει.

Παράλληλα προσπαθούν να βρουν και εμβόλιο για τον νοραϊό όπως τον αποκαλούν, (σας θυμίζει τίποτα;) και συγκεκριμένα η σύζυγος του Υπουργού Υγείας η οποία δεν χρησιμοποιεί και τις πιο νόμιμες μεθόδους. Τα τεστ που κάνει για τα εμβόλια είναι πάνω σε παιδιά που έχει απαγάγει λέγοντας στους γονείς τους πως είχαν τον ιό και έχουν πεθάνει.

Κάπου εκεί ξεκινά και η ιστορία του πρωταγωνιστή μας Hugo Mujica όπου μετά από επίσκεψη μαζί με την κόρη του σε ένα ιατρείο για τεστ του δηλώνουν πως έχει τον ιό και την εξαφανίζουν. Από την στιγμή εκείνη ξεκινά ένας αγώνας να βρει την κόρη του και να την σώσει. Βοήθεια σε αυτό θα έχει από τον αδερφό του Alex την δίδυμη αδερφή της γυναίκας του που έχει πεθάνει, Julia και της πεθεράς του. Πιο σημαντική βοήθεια είναι αυτή της πεθεράς του καθώς με τον Υπουργό Υγείας κρατούν μία μεγάλη φιλία πριν ακόμα ξεκινήσουν όλα αυτά και τον καταφέρνει να τους βοηθήσει.

Ο Υπουργός σιγά σιγά καταλαβαίνει πως το σύστημα που υπηρετεί δεν οδηγεί πουθενά και μπροστά στην δόξα και την δική τους ζωή δεν λογαριάζουν ακόμη και την θανάτωση χιλιάδων παιδιών. Με αφορμή αυτό και όσων έχει δει αποφασίζει να πει την αλήθεια στο λαό και να αλλάξει στρατόπεδο.

Η άποψη

Η σειρά «La Valla – The Barrier – Ο Φράχτης» κατάφερε επιτυχημένα να συνδυάσει το δράμα, την περιπέτεια και το δυστοπικό στοιχείο με αποτέλεσμα να βγει ένα αρκετά καλό και τίμιο αποτέλεσμα. Αν και το μοτίβο ίσως να επαναλαμβάνεται σε κάποια σημεία που να σε κάνει να πεις «πάλι αυτό» το σώζει με την πλοκή του υπόλοιπου σεναρίου.

Σεναριακά ίσως να μην είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί αλλά μόνο σε ταινίες και όχι σε κάποια σειρά. Σκηνοθετικά η σειρά ήταν παραπάνω από καλή και στα πλάνα και τη φωτογραφία ακόμη και σε όποια λίγα εφέ χρειάστηκαν. Υποκριτικά αν και όλο το cast ήταν πολύ καλό καθώς σχεδόν δεν υπήρχε δευτερεύον ρόλος, εγώ προσωπικά ξεχώρισα κυρίως τον Abel Folk που υποδύεται και τον Υπουργό Υγείας.

Αν έπρεπε να βρω κάτι αρνητικό ίσως να έπρεπε να έχει λιγότερα από 13 επεισόδια που έχει η σειρά και σε συνδυασμό όπως προαναφέραμε την επανάληψη σε κάποια θέματα, ίσως να σας κουράσει λίγο αλλά σεναριακά το σώζει καθώς υπάρχουν παράλληλες ιστορίες που «τρέχουν» και θες να δεις την εξέλιξη. Κλείνοντας και αν αξίζει να την δείτε, η απάντησή μου είναι ασφαλώς και ναι μιας και πιστεύω πως είναι μία διαφορετική πρόταση από το Netflix που το έχουν κατακλύσει κυρίως άλλου είδους σειρών.