Η περιουσία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που ανήκει στον απομονωμένο κληρονόμο της Hermès έχει φαινομενικά εξαφανιστεί, μήνες αφότου υποσχέθηκε να δωρίσει ένα μεγάλο κομμάτι της κολοσσιαίας κληρονομιάς του στον κηπουρό του.
Ο 81χρονος Nicolas Puech, ο μεγαλύτερος μέτοχος του γαλλικού οίκου μόδας, ενημερώθηκε από ένα ελβετικό δικαστήριο στις 12 Ιουλίου ότι ο διαχειριστής περιουσίας του, Eric Freymond, δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνος για τα χαμένα 13 δισεκατομμύρια δολάρια, αφότου του ανατέθηκε η διαχείριση του «θησαυρού», όπως αναφέρει το Bloomberg.
Η απόφαση εκδόθηκε αφού οι δικηγόροι του Puech ισχυρίστηκαν ότι ο πελάτης τους δεν κατείχε πλέον έξι εκατομμύρια μετοχές της Hermès, που αποτελούσαν την πλειοψηφία της τεράστιας περιουσίας του.
Το δικαστήριο διαπίστωσε επίσης ότι δεν παρουσιάστηκαν στοιχεία ότι ο οικονομικός του σύμβουλος κακοδιαχειρίστηκε την περιουσία του και αποφάνθηκε ότι το λεγόμενο «μαύρο πρόβατο» της πλούσιας οικογένειας Peuch δεν έπεσε θύμα «γιγάντιας απάτης» για 24 χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων τουλάχιστον ένα μέρος του αποθέματος πουλήθηκε.
Το ελβετικό δικαστήριο έκρινε ότι η «τυφλή εμπιστοσύνη» του Puech στον Freymond, ο οποίος είχε τον απόλυτο έλεγχο του τραπεζικού του λογαριασμού, δεν υποδηλώνει ότι ο διαχειριστής περιουσίας εξαπάτησε τον πελάτη του, σύμφωνα με το Bloomberg.
«Σύμφωνα με το δικαστήριο ο Puech ανέθεσε πρόθυμα τη διαχείριση της περιουσίας του στον Freymond, τον οποίο προσέλαβε το 1998», ανέφερε το Bloomberg.
Ο Puech τερμάτισε τον έλεγχο του Freymond στην τεράστια περιουσία του τον Οκτώβριο του 2022 και ξεκίνησε να κάνει τον απολογισμό της περιουσίας του και να οργανώνει τη διαδοχή του, σύμφωνα με το ελβετικό δικαστήριο.
Έναν χρόνο αργότερα, ο κληρονόμος του οίκου μόδας κατέθεσε τρεις υποθέσεις εναντίον του Freymond – η πρώτη ισχυριζόταν ότι ο διαχειριστής περιουσίας απέκρυψε πληροφορίες και δεν ήθελε να επιστρέψει τις μετοχές της Hermès, σύμφωνα με το πρακτορείο.
Οι δύο άλλες περιπτώσεις σχετίζονται με τη διαχείριση του ιδρύματός του, τα δάνεια και άλλες επενδύσεις που ισχυρίστηκε ότι επέβλεπε ο Freymond.
Σύμφωνα με την nypost η χαμένη περιουσία του κληρονόμου είναι μέρος των συνεπειών από την προσπάθεια του ιδιοκτήτη της Louis Vuitton, Bernard Arnault, να αναλάβει την Hermès με τη βοήθεια του Puech στις αρχές της δεκαετίας του 2010.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο Arnault να απελευθερώσει το 23% της συμμετοχής του στην εταιρεία και ο Puech να απομακρυνθεί από το εποπτικό συμβούλιο της Hermès, σύμφωνα με το Bloomberg.
«Παραιτήθηκε επειδή ένιωθε για αρκετά χρόνια πολιορκημένος από μέλη της οικογένειάς του, που του επιτέθηκαν σε πολλά μέτωπα, όχι μόνο όσον αφορά το LVMH», δήλωσε τότε εκπρόσωπος του Puech.
Το πού βρίσκεται το απόθεμά του μετά την «πτώση» παραμένει μυστήριο.
Ο Puech λέγεται ότι κατείχε μερίδιο 5,7% της εταιρείας κατασκευής ειδών πολυτελείας που εξακολουθεί να ανήκει στην ιδρυτική οικογένεια. Η αξία της εταιρείας είναι 220 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η είδηση της χαμένης περιουσίας έρχεται αφότου ο Puech φέρεται ως άτεκνος ερημίτης που ζει στην Ελβετία και προσέλαβε μια τρομερή νομική ομάδα πέρυσι, για να επισημοποιήσει την υιοθεσία του κηπουρού και να αναθεωρήσει τις συμφωνίες για την περιουσία του.
Δεν είναι γνωστές πολλές λεπτομέρειες για τους δεσμούς του κληρονόμου με τον άγνωστο «κηπουρό και τεχνίτη» ή για το πόσο καιρό έχει εργαστεί ο τελευταίος για τον απόγονο του ιδρυτή της Hermès, Thierry Hermès.
Αυτή η ανορθόδοξη κίνηση να μεταβιβάσει την τεράστια περιουσία του και ακίνητα στον κηπουρό του έχει πυροδοτήσει έντονες εικασίες.
Ο κηπουρός φέρεται να είναι παντρεμένος με μια Ισπανίδα με δύο παιδιά και να έχει κληρονομήσει ένα σημαντικό μέρος της περιουσίας του Puech, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών ακινήτων στο Μαρακές του Μαρόκου και στο Μοντρέ της Ελβετίας, αξίας 5,9 εκατομμυρίων δολαρίων.