Ο Άντονι Μπουρντέν, ο δημοφιλής σεφ που χαρακτηρίστηκε «ροκ σταρ της γαστρονομίας», διάλεξε σαν σήμερα, 8 Ιουνίου του 2018, να βάλει τέλος στη ζωή του.

O Άντονι Μπουρντέν βρισκόταν σε μια μικρή πόλη στη Γαλλία για τα γυρίσματα ενός επεισοδίου της βραβευμένης σειράς «Parts Unknown», την οποία παρουσίαζε στο CNN. Ο διάσημος σεφ ήταν 61 ετών και απαγχονίστηκε με τη ζώνη από το μπουρνούζι του βυθίζοντας σε θλίψη τους εκατομμύρια θαυμαστές του.

H αυτοκτονία του Άντονι Μπουρντέν το 2018 ήταν ένα σοκ για όλο τον πλανήτη, αλλά κυρίως για την οικογένεια και τους φίλους του. Όλοι αναρωτιόντουσαν τι ακριβώς μπορεί να μεσολάβησε και ο άνθρωπος με την πιο ζηλευτή δουλειά στον κόσμο αποφάσισε να δώσει τέλος στη συναρπαστική ζωή του.

Αμερικανός στην καταγωγή, ο Άντονι Μπουρντέν υπήρξε κορυφαίος παρουσιαστής εκπομπών μαγειρικής με ιδιαίτερο ταξιδιωτικό στιλ και πολύ επιτυχημένος συγγραφέας βιβλίων. Ηταν ζευγάρι με την ιταλίδα ηθοποιό, Άζια Αρτζέντο, μια από τις γυναίκες που είχαν κατηγορήσει για βιασμό τον παραγωγό Χάρβεϊ Γουάινστιν.

Πέντε μέρες πριν από την αυτοκτονία του Άντονι Μπουρντέν, η Άζια Αρτζέντο φωτογραφήθηκε από παπαράτσι να είναι αγκαλιά με έναν άλλον άνδρα στη Ρώμη, τον γάλλο δημοσιογράφο Hugo Clément. Ο Άντονι Μπουρντέν θύμωσε πολύ με τις φωτογραφίες και χρειάστηκε να διακόψει πολλές φορές τα γυρίσματα της εκπομπής του για να μιλήσει με την ιταλίδα ηθοποιό στο τηλέφωνο. Τις επόμενες μέρες ακολούθησαν έντονοι καβγάδες ανάμεσά τους, μέσω μηνυμάτων και τηλεφωνημάτων.

Σε κάποιο από αυτά ο γνωστός σεφ τής έγραψε: «Δεν ζηλεύω που ήσουν με άλλον άντρα. Δεν μου ανήκεις. Είσαι ελεύθερη. Όπως υποσχέθηκα. Όμως ήσουν απρόσεκτη με την καρδιά μου. Με τη ζωή μου». Σύμφωνα με το βιβλίο «Down and Out in Paradise: The Life of Anthony Bourdain» που έγραψε ο Τσαρλς Λίρχσεν, η Άζια Αρτζέντο απάντησε ότι δεν αντέχει το πόσο κτητικός είναι και ότι δεν μπορεί να είναι άλλο σε αυτή τη σχέση.

Την επόμενη μέρα αντάλλαξαν και πάλι μηνύματα, για τελευταία φορά. «Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω;» τη ρώτησε. «Να σταματήσεις να μου σπας τ’ αρχ@@» ήταν η απάντηση. «ΟΚ» έγραψε αυτός. Το ίδιο βράδυ κρεμάστηκε. 

Η ιταλίδα ηθοποιός κατηγορήθηκε από τον διεθνή Τύπο πως εξαιτίας της αυτοκτόνησε ο διάσημος σεφ λόγω της απιστίας της. Τρεις μήνες μετά τον θάνατο του Μπουρντέν το 2018, η ηθοποιός μίλησε στην «DailyMailTV» μετά τις αντιδράσεις πως φέρει ευθύνη για τον θάνατό του.

«Λένε ότι τον δολοφόνησα, ότι τον σκότωσα. Ο κόσμος έχει ανάγκη να πιστεύει ότι αυτοκτόνησε για κάτι τέτοιο. Με είχε απατήσει κι εκείνος. Δεν ήταν πρόβλημα για εμάς. Ήταν ένας άνθρωπος που ταξίδευε 265 ημέρες τον χρόνο. Απολαμβάναμε πολύ την παρέα ο ένας του άλλου, όταν βλεπόμασταν. Αλλά δεν ήμασταν παιδιά. Ήμασταν ενήλικες», είπε χαρακτηριστικά με δάκρυα στα μάτια.

Ο Άντονι Μπουρντέν είχε παντρευτεί δύο φορές και είχε αποκτήσει μια κόρη με τη δεύτερη σύζυγό του, Οτάβια Μπουζία. Η Αριάν είναι σήμερα 17 ετών.

«Μισώ και εγώ τους θαυμαστές μου. Μισώ το να είμαι διάσημος. Μισώ τη δουλειά μου. Είμαι μόνος και ζω σε συνεχή αβεβαιότητα», είχε γράψει ο Άντονι Μπουρντέν στην Οτάβια Μπουζία, με την οποία χώρισαν το 2016, αλλά τους συνέδεε μία πολύ στενή φιλία.

Ο Άντονι Μπουρντέν ήταν ένας cool τύπος που είχε πάθος με το φαγητό. Με βαθιά φωνή και φυσικό χάρισμα επισκέφθηκε κάθε γωνιά του πλανήτη, αναζητώντας την αυθεντικότητα, για να τιμήσει τις μαγειρικές παραδόσεις διαφορετικών λαών. Ήταν ένας μοναχικός λύκος, αλλά και πρότυπο οικογενειάρχη. Ηταν ψαγμένος, αλλά όχι σνομπ. Εξωστρεφής με την κάμερα, αλλά συνεσταλμένος σαν χαρακτήρας. Επιρρεπής, αλλά και ναρκισσιστής.

Γέννημα-θρέμμα της Νέας Υόρκης, μεγάλωσε στο Νιου Τζέρσεϊ και βραβεύτηκε μεταξύ άλλων με επτά Έμμι, πέντε εκ των οποίων για το «Parts Unknown». Λάτρης του βραζιλιάνικου ζίου ζίτσου, δεν ταξίδευε ποτέ χωρίς το κιμονό του. «Μας έμαθε πράγματα για τη διατροφή όμως το σημαντικότερο ήταν η ικανότητά του να μας ενώνει, να μας κάνει να μην φοβόμαστε τόσο το άγνωστο. Θα μας λείψει» ήταν το tweet του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, τον οποίο γνώρισε σε ένα ταξίδι του στο Βιετνάμ το 2016.

Τον τελευταίο χρόνο της ζωής του, όμως, τα πράγματα πήραν άλλη τροπή. «Ήταν πολύ πιο σκοτεινός τον τελευταίο χρόνο της ζωής του. Σταμάτησα να βλέπω τις εκπομπές του προς το τέλος, γιατί δεν μπορούσα πραγματικά να τον αναγνωρίσω», δήλωσε η δεύτερη σύζυγός του.

Όλοι τόνισαν πως η σχέση του με την Άζια Αρτζέντο ήταν τοξική. Σύμφωνα με το βιβλίο του Τσαρλς Λίρχσεν, η Άζια Αρτζέντο ζήλευε κάθε φορά που ο Άντονι Μπουρντέν συναντούσε την πρώην σύζυγό του. Σε ένα από τα μηνύματα που αντάλλαξαν, η Οτάβια λέει στον Μπουρντέν πως «κουράστηκε να προσποιείται ότι δεν βρίσκονται ποτέ στο ίδιο μέρος», για να μην ενοχλείται η Αρτζέντο.

Σε μία από τις φωτογραφίες που δημοσίευσε στο Instagram ο διάσημος σεφ τον Απρίλιο του 2018, έγραψε για την αγαπημένη του: «Μια τέλεια μέρα, με έκανες να ξεχαστώ».