Μια νέα μέθοδος προσυμπτωματικού ελέγχου, που συνδυάζει την ανάλυση λέιζερ με έναν τύπο τεχνητής νοημοσύνης, είναι η πρώτη στο είδος της που εντοπίζει ασθενείς στο αρχικό στάδιο του καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με μια μελέτη.
«Η γρήγορη, μη επεμβατική τεχνική αποκαλύπτει ανεπαίσθητες αλλαγές στην κυκλοφορία του αίματος που συμβαίνουν κατά τις αρχικές φάσεις της νόσου, γνωστές ως στάδιο 1α, οι οποίες δεν είναι ανιχνεύσιμες με τα υπάρχοντα τεστ», υποστηρίζει η επιστημονική ομάδα.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου αναφέρουν ότι η νέα μέθοδος θα μπορούσε να βελτιώσει την έγκαιρη ανίχνευση και παρακολούθηση της νόσου και να ανοίξει τον δρόμο για μια προληπτική εξέταση για πολλαπλές μορφές καρκίνου.
Οι τυπικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού μπορούν να περιλαμβάνουν φυσική εξέταση, ακτινογραφία, υπερηχογράφημα ή ανάλυση δείγματος ιστού μαστού (βιοψία). Οι υπάρχουσες στρατηγικές έγκαιρης ανίχνευσης βασίζονται στον έλεγχο των ατόμων με βάση την ηλικία τους ή αν ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.
Χρησιμοποιώντας τη νέα μέθοδο, οι ερευνητές μπόρεσαν να εντοπίσουν τον καρκίνο του μαστού στο πιο πρώιμο στάδιο βελτιστοποιώντας μια τεχνική ανάλυσης λέιζερ (γνωστή ως φασματοσκοπία Raman) και συνδυάζοντάς τη με τη μηχανική μάθηση, μια μορφή τεχνητής νοημοσύνης.
«Παρόμοιες προσεγγίσεις έχουν δοκιμαστεί για τον έλεγχο για άλλους τύπους καρκίνου, αλλά το νωρίτερο που μπορούσαν να ανιχνεύσουν ασθένεια ήταν στο δεύτερο στάδιο», εξηγεί η ερευνητική ομάδα.
Η νέα τεχνική εκπέμπει πρώτα μια ακτίνα λέιζερ στο πλάσμα αίματος που λαμβάνεται από ασθενείς. Οι ιδιότητες του φωτός, αφού αλληλεπιδράσουν με το αίμα, αναλύονται στη συνέχεια χρησιμοποιώντας μια συσκευή που ονομάζεται φασματόμετρο για να αποκαλύψει μικροσκοπικές αλλαγές στη χημική σύνθεση των κυττάρων και των ιστών, που αποτελούν πρώιμους δείκτες ασθένειας.
Στη συνέχεια, χρησιμοποιείται ένας αλγόριθμος μηχανικής μάθησης για την ερμηνεία των αποτελεσμάτων, εντοπίζοντας παρόμοια χαρακτηριστικά και βοηθώντας στην ταξινόμηση δειγμάτων.
Στην πιλοτική μελέτη, που περιελάμβανε 12 δείγματα από ασθενείς με καρκίνο του μαστού και 12 υγιείς συμμετέχοντες, η τεχνική ήταν 98% αποτελεσματική στον εντοπισμό του καρκίνου του μαστού στο στάδιο 1α.
«Το τεστ θα μπορούσε, επίσης, να κάνει διάκριση μεταξύ καθενός από τους τέσσερις κύριους υποτύπους καρκίνου του μαστού με ακρίβεια μεγαλύτερη από 90%, γεγονός που θα μπορούσε να επιτρέψει στους ασθενείς να λάβουν πιο αποτελεσματική, εξατομικευμένη θεραπεία», συμπληρώνουν οι ερευνητές.
«Η εφαρμογή αυτού ως τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου θα βοηθούσε στον εντοπισμό περισσότερων ατόμων στα πρώτα στάδια του καρκίνου του μαστού και να βελτιώσει τις πιθανότητες επιτυχίας της θεραπείας», υποστηρίζει η ομάδα. Στοχεύουν να επεκτείνουν την εργασία, ώστε να εμπλέκουν περισσότερους συμμετέχοντες και να περιλαμβάνουν τεστ για πρώιμες μορφές άλλων τύπων καρκίνου.
Η μελέτη δημοσιεύεται στο «Journal of Biophotonics». Τα δείγματα αίματος που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη παρασχέθηκαν από τη Βιοτράπεζα Βορείου Ιρλανδίας και την Τράπεζα Καρκίνου του Μαστού Tissue Bank. Συμμετείχαν, επίσης, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Aberdeen, το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών του Rhine-Waal και το Graduate School for Applied Research στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία.
Ο Dr. Andy Downes, από τη Σχολή Μηχανικών του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης, ανέφερε: «Οι περισσότεροι θάνατοι από καρκίνο συμβαίνουν έπειτα από διάγνωση σε τελευταίο στάδιο, αφού γίνουν εμφανή τα συμπτώματα. Επομένως, μια μελλοντική προληπτική εξέταση για πολλαπλούς τύπους καρκίνου θα μπορούσε να τα βρει σε ένα στάδιο όπου μπορούν να αντιμετωπιστούν πολύ πιο εύκολα».
«Η έγκαιρη διάγνωση είναι το “κλειδί” για τη μακροπρόθεσμη επιβίωση και επιτέλους έχουμε την απαιτούμενη τεχνολογία. Απλώς πρέπει να την εφαρμόσουμε σε άλλους τύπους καρκίνου και να δημιουργήσουμε μια βάση δεδομένων, προτού μπορέσει να χρησιμοποιηθεί ως πολυκαρκινικό τεστ», συμπλήρωσε ο Dr. Downes.