Το σεξ αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής και παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία μας, συμπεριλαμβάνοντας την ψυχική, σωματική και πνευματική μας ευεξία, σύμφωνα με την Mayo Clinic.

Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τα άμεσα οφέλη του σεξ, όπως η ευχαρίστηση και η συναισθηματική σύνδεση, η αποχή μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες στον οργανισμό και την ψυχολογία μας. Το Health Digest, με τη βοήθεια ειδικών και επιστημονικών ερευνών, συγκέντρωσε τις 10 βασικές… παρενέργειες.

Αϋπνία

Η σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου (δείτε εδώ και εδώ) λόγω της χαλάρωσης που προσφέρει μετά τον οργασμό και της μείωσης των επιπέδων της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες. Όταν η σεξουαλική δραστηριότητα μειώνεται, η αϋπνία μπορεί να επιδεινωθεί, οδηγώντας σε κόπωση, ευερεθιστότητα και προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την έλλειψη ύπνου, όπως το μεταβολικό σύνδρομο και καρδιαγγειακά νοσήματα.

Υπέρταση

Η σεξουαλική δραστηριότητα συνδέεται με τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης (δείτε εδώ). Οι γυναίκες που βιώνουν σεξουαλική ικανοποίηση έχουν μειωμένο κίνδυνο υπέρτασης, λόγω της συναισθηματικής σύνδεσης και της μείωσης του άγχους που προσφέρει το σεξ. Όταν η σεξουαλική δραστηριότητα σταματά, ο κίνδυνος αυξάνεται, καθώς το σεξ λειτουργεί ως φυσικό αντίδοτο στο στρες και την υψηλή πίεση.

Καρδιοπάθειες

Η σεξουαλική δραστηριότητα θεωρείται ήπια έως μέτρια σωματική άσκηση, η οποία συμβάλλει στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και στην πρόληψη καρδιοπαθειών (δείτε εδώ και εδώ). Η αποχή από το σεξ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, καθώς χάνεται αυτή η ήπια σωματική δραστηριότητα, που συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων της φλεγμονής.

Αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος

Η σεξουαλική δραστηριότητα ενισχύει την παραγωγή αντισωμάτων, όπως της ανοσοσφαιρίνης Α (IgA), η οποία προστατεύει από λοιμώξεις. Όταν η σεξουαλική συχνότητα μειώνεται, τα επίπεδα αυτών των προστατευτικών στοιχείων μπορεί να μειωθούν, αυξάνοντας τον κίνδυνο ασθενειών (δείτε εδώ).

Καρκίνος του προστάτη

Για τους άνδρες, η τακτική εκσπερμάτωση μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη. Σύμφωνα με έρευνες (εδώ και εδώ), οι άνδρες που εκσπερματώνουν τακτικά έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του προστάτη, καθώς η διαδικασία βοηθά στην απομάκρυνση πιθανώς καρκινογόνων ουσιών από τον προστάτη.

Κατάθλιψη, άγχος, στρες

Το σεξ προκαλεί την απελευθέρωση ορμονών, όπως η οξυτοκίνη, οι οποίες βελτιώνουν τη διάθεση και μειώνουν το άγχος. Σύμφωνα με την έρευνα, η αποχή από τη σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να αυξήσει τα συναισθήματα κατάθλιψης και άγχους, καθώς χάνονται τα φυσικά αντικαταθλιπτικά αποτελέσματα των ορμονών αυτών. Το σεξ μπορεί να βοηθήσει επίσης στην απελευθέρωση των φυσικών ορμονών (ενδορφίνες) που ανακουφίζουν από το άγχος και μειώνουν το στρες. Αυτό γίνεται με δύο τρόπους: Ο πρώτος είναι πως λειτουργεί ως ένα είδος άσκησης και ο δεύτερος είναι πως ενισχύει το αίσθημα εγγύτητας και οικειότητας, το οποίο προάγει την ηρεμία και την ευεξία.

Στυτική δυσλειτουργία

Η τακτική σεξουαλική δραστηριότητα προάγει την καλή κυκλοφορία του αίματος και βοηθά στη διατήρηση της φυσιολογικής στυτικής λειτουργίας (δείτε εδώ και εδώ). Η έλλειψη σεξουαλικής δραστηριότητας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας στους άνδρες, αφού μειώνεται η αιμάτωση των αναπαραγωγικών οργάνων.

Εξασθένηση της γνωστικής λειτουργίας

Μελέτες δείχνουν ότι η σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία στους ηλικιωμένους. Όσοι συνεχίζουν να είναι σεξουαλικά ενεργοί φαίνεται να διατηρούν καλύτερη μνήμη και ικανότητες λήψης αποφάσεων (δείτε εδώ και εδώ).

Αυξημένα επίπεδα πόνου

Το σεξ, σύμφωνα με έρευνες, λειτουργεί ως φυσικό αναλγητικό λόγω της απελευθέρωσης ενδορφινών και οξυτοκίνης. Η έλλειψη σεξουαλικής δραστηριότητας μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη ευαισθησία στον πόνο, καθώς το σώμα δεν επωφελείται από αυτά τα φυσικά καταπραϋντικά. Μάλιστα άλλη έρευνα έχει δείξει πως οι ασθενείς με ημικρανία παρουσίασαν μέτρια έως πλήρη ανακούφιση από τις ημικρανίες κατά τη διάρκεια του σεξ.

Αποδυνάμωση των μυών του πυελικού εδάφους

Το σεξ βοηθά στη διατήρηση της δύναμης των μυών του πυελικού εδάφους, ειδικά για τις γυναίκες, καθώς αυτοί οι μύες εμπλέκονται κατά τη διάρκεια του οργασμού (δείτε εδώ και εδώ). Η αποχή από το σεξ μπορεί να οδηγήσει σε εξασθένιση αυτών των μυών, κάτι που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, όπως ακράτεια ούρων.