Η ημικρανία είναι μια πολύπλοκη νευρολογική διαταραχή που προκαλεί πονοκεφάλους μέτριας έως σοβαρής έντασης, συνήθως – αλλά όχι απαραίτητα – στη μία πλευρά του κεφαλιού.

Οι επιθέσεις ημικρανίας μπορεί να διαρκέσουν από τέσσερις έως 72 ώρες, ενώ τα συμπτώματα, εκτός από πονοκεφάλους, περιλαμβάνουν και ευαισθησία στο φως και τους ήχους, ναυτία, σφίξιμο ή βάρος στο κεφάλι, καθώς και αύρα, μια οπτική διαταραχή που εμφανίζεται στο ένα τέταρτο των ατόμων που υποφέρουν από τη νευρολογική νόσο.

Αν και δεν υπάρχει πλήρης θεραπεία, υπάρχουν διάφοροι τρόποι να μειώσετε τη συχνότητα και την ένταση των επεισοδίων.

Παρακολούθηση και αποφυγή ερεθισμάτων

Κάθε άτομο με ημικρανία μπορεί να έχει διαφορετικά ερεθίσματα που τις προκαλούν. Η καταγραφή αυτών των ερεθισμάτων μπορεί να σας βοηθήσει να τα αποφύγετε.

Τα ερεθίσματα μπορεί να είναι τα έντονα φώτα ή φώτα που αναβοσβήνουν, οι δυνατοί θόρυβοι, η ελλιπής διατροφή με απώλεια γευμάτων, η υπερβολική χρήση παυσίπονων, η σωματική εξάντληση, το άγχος, οι έντονες οσμές, ο καπνός, και οι αλλαγές στον καιρό.

Ορισμένα τρόφιμα και ποτά, όπως το αλκοόλ, η καφεΐνη και τα επεξεργασμένα κρέατα, μπορεί επίσης να συμβάλουν στην εμφάνιση επεισοδίων.

Διατροφικές Επιλογές

Οι διατροφικές σας συνήθειες μπορούν να επηρεάσουν τη συχνότητα και την ένταση της ημικρανίας. Όπως αναφέρει το Health, είναι σημαντικό να κάνετε υγιεινές διατροφικές επιλογές:

  • Προτιμήστε τρόφιμα ολικής άλεσης για να αυξήσετε την πρόσληψη φυτικών ινών,
  • πίνετε αρκετό νερό καθημερινά,
  • περιορίστε την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων, καθώς και τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι ή ζάχαρη,
  • συμπεριλάβετε φρέσκα φρούτα και λαχανικά στη διατροφή σας,
  • μειώστε την κατανάλωση καφέ σε λιγότερο από δύο φλιτζάνια την ημέρα,
  • προσπαθήστε να μη χάνετε γεύματα.

Άσκηση

Η τακτική άσκηση μπορεί, επίσης, να μειώσει τη συχνότητα των επεισοδίων. Αν και η υπερβολική άσκηση μπορεί να είναι θετικός παράγων, λόγω σωματικής εξάντλησης, η μέτρια άσκηση, όπως η αερόβια, μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα.

Διαχείριση άγχους

Η αποτελεσματική διαχείριση του άγχους είναι σημαντική για την πρόληψη της ημικρανίας. Τεχνικές όπως οι ασκήσεις αναπνοής, ο διαλογισμός, η γιόγκα αλλά και η γυμναστική βοηθούν στη χαλάρωση και τον περιορισμό του άγχους.

Βελτίωση ύπνου

Η έλλειψη ή η κακή ποιότητα ύπνου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης ημικρανίας. Στοχεύστε σε 7-8 ώρες ύπνου κάθε βράδυ, αποφύγετε τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών στο κρεβάτι, όπως οι τηλεοράσεις και τα smartphones, και διαμορφώστε ένα περιβάλλον σκοτεινό και ήσυχο.

Φαρμακευτική Αγωγή

Σύμφωνα με το «Health», μερικοί άνθρωποι βρίσκουν ανακούφιση με τη χρήση φαρμάκων, όπως οι αναστολείς ACE, οι βήτα-αναστολείς, οι αναστολείς των υποδοχέων της αγγειοτενσίνης ΙΙ, τα αντισπασμωδικά φάρμακα, οι αναστολείς διαύλων ασβεστίου κ.α.  

Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας, για να εξερευνήσετε τις κατάλληλες επιλογές θεραπείας για εσάς. Με την κατάλληλη καθοδήγηση και τις σωστές αλλαγές στον τρόπο ζωής, μπορείτε να βελτιώσετε την ποιότητα της ζωής σας και να μειώσετε την επίπτωση της ημικρανίας.