Ίσως το τελευταίο πράγμα που σκέφτεστε, τώρα που ετοιμάζετε τη βαλίτσα των διακοπών, είναι η γυμναστική. Το μυαλό σας ήδη ονειρεύεται το άραγμα στην παραλία κάτω από την ομπρέλα και το κολύμπι στη θάλασσα. Ωστόσο, μαζί με την μάσκα και τα βατραχοπέδιλα θα σας πρότεινα να προσθέσετε ένα λάστιχο αντίστασης ή γυμναστικής, όπως λέγονται. Δεν πιάνει χώρο και γνωρίζοντας τα οφέλη που έχει η άσκηση στη ζωή μας, αποτελεί τον ιδανικό σύμμαχο για να διατηρήσετε την καλή φυσική σας κατάσταση όπου κι αν βρίσκεστε. Εκτός όμως ότι δεν πιάνει χώρο, σας δίνω και άλλους πέντε λόγους να το πάρετε μαζί σας. 

1.Είναι ελαφρύ, δεν κοστίζει και αξίζει.

Ακόμα κι αν διαλέξετε την πιο μεγάλη αντίσταση, πάλι ελαφρύ θα είναι. Και με ελάχιστο κόστος είναι η πιο οικονομική επιλογή από όλα τα όργανα γυμναστικής. Και αξίζει γιατί είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά βοηθήματα που προσφέρει πολλές επιλογές ασκήσεων που γυμνάζουν και ενδυναμώνουν όλο το σώμα.

2. Είναι ευέλικτο

Στα μαθήματα πιλάτες που παραδίδω χρησιμοποιώ με τους μαθητές μου το λάστιχο αντίστασης πολύ συχνά είτε για ασκήσεις ενδυνάμωσης είτε για ασκήσεις στρέτσινγκ. Αντίθετα με τα βαράκια, με ένα μόνο όργανο, ο ασκούμενος προσαρμόζει την αντίσταση που είναι κατάλληλη για αυτόν αλλά και για την εκτέλεση μίας άσκησης. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το λάστιχο για να εμβαθύνετε τις διατάσεις ή για να σας βοηθήσει σε μία διάταση.

3.Μπορείτε να γυμναστείτε παντού

Είτε είσαστε σε ένα στούντιο ή γυμναστήριο, στο σπίτι σας, σ’ ένα δωμάτιο ξενοδοχείου, σε οποιοδήποτε εξωτερικό χώρο ή ακόμα σ’  ένα σκάφος, το δένετε σε μία πόρτα, το περνάτε γύρω από ένα στύλο ή ένα δέντρο και φτιάχνετε το προσωπικό σας γυμναστήριο. Και όταν το παίρνετε μαζί σας στις διακοπές ή σ’ ένα επαγγελματικό ταξίδι και είναι σαν να παίρνετε μαζί ένα κινητό γυμναστήριο.

4.Καλύπτει όλες τις ανάγκες

Θέλετε μυϊκή ενδυνάμωση ή μυϊκή αντοχή; Μήπως για συντονισμό και ευλυγισία; Θέλετε να γυμνάσετε όλο το σώμα ή μεμονωμένα τα πόδια, τους γλουτούς, το στήθος και τα χέρια; Από τα πλεονεκτήματα που έχουν οι ασκήσεις με το λάστιχο γυμναστικής είναι ότι είναι μία εξαιρετική προπόνηση αντίστασης που όμοια δεν προσφέρουν τα βάρη ή τα μηχανήματα. Ο λόγος είναι, ότι το λάστιχο παρέχει αντίσταση σε όλο το εύρος της κίνησης, οριζόντιο, κάθετο και διαγώνιο με την αντίσταση να αυξάνεται προοδευτικά όσο τεντώνεται, αυξάνοντας με αυτό τον τρόπο και την απόδοση. Και είναι ένας από τους λόγους που οι φυσικοθεραπευτές το προτείνουν για αποκατάσταση μετά από τραυματισμό. 

5.Προσαρμόζετε την άσκηση στα μέτρα σας

Ένα ακόμα από τα πλεονεκτήματα που προσφέρει το λάστιχο είναι ότι εσείς προσαρμόζετε την αντίσταση. Πόσο μεγάλη ή μικρή θέλετε να κάνετε την αντίσταση εξαρτάται από την απόσταση που το κρατάτε. Όσο πιο ανοιχτή είναι η λαβή σας τόσο πιο ελαφριά θα είναι, το αντίθετο όσο πιο μικρή είναι η απόσταση που το κρατάτε τόσο πιο έντονη θα είναι.

Και κάτι ακόμα: σαφώς στις διακοπές μας θέλουμε να χαλαρώσουμε. Όμως για να μην πάει χαμένη η καλή δουλειά που κάνετε όλο το χρόνο, ένα μικρό πρόγραμμα έστω και δέκα λεπτών θα κρατήσει τη φόρμα σας χωρίς να στερήσει το χρόνο σας.

Η Αϊνόλα Τερζοπούλου είναι δημοσιογράφος, δημιουργός του www.livelifewell.gr, πιστοποιημένη δασκάλα στη μέθοδο πιλάτες και γιόγκα 200-RYT Yoga Alliance και πιστοποιημένη NLP Master & New Code Practitioner από την NLPGreece, τον επίσημο φορέα του πανεπιστημίου Santa Cruz-California. Συμμετέχει με την ιδιότητά της ως wellbeing coach στην ομάδα της nlpingreece®.