Το επίπεδο στομάχι δεν είναι μόνο ζήτημα αισθητικής, αλλά και υγείας. Η σωστή διατροφή αποτελεί το θεμέλιο για την απώλεια κοιλιακού λίπους, τη μείωση του φουσκώματος και την ενίσχυση του μεταβολισμού. s
Αν και η άσκηση και ο γενικός τρόπος ζωής παίζουν ρόλο, η fitness coach Jenna Rizzo τονίζει δύο κατηγορίες τροφίμων που συνήθως παραβλέπουμε αλλά είναι απαραίτητες για την επίτευξη αυτού του στόχου. Πρόκειται για τις πρωτεΐνες και τα ζυμωμένα τρόφιμα.
1. Πρωτεΐνες
Οι πρωτεΐνες είναι «εργαστήρια» καύσης θερμίδων. Η διαδικασία πέψης τους απαιτεί την καύση περισσότερων θερμίδων συγκριτικά με τα λίπη ή τους υδατάνθρακες.
Σύμφωνα με τη Rizzo, πολλοί δεν καταναλώνουν αρκετές πρωτεΐνες, ενώ αυτές είναι ζωτικής σημασίας για την απώλεια λίπους. «Οι πρωτεΐνες κρατούν την πείνα υπό έλεγχο για μεγαλύτερο διάστημα και φυσικά ενισχύουν την ικανότητα του σώματος να καίει λίπος», αναφέρει.
Η συνιστώμενη πρόσληψη είναι 30 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά γεύμα. Στις καλές επιλογές περιλαμβάνονται:
- Κοτόπουλο στήθος
- Μοσχάρι ή γαλοπούλα χαμηλών λιπαρών
- Τόνος και άλλα θαλασσινά
- Γιαούρτι και τυρί κότατζ
- Γάλα χαμηλών λιπαρών
- Τυριά με χαμηλά λιπαρά
- Μείγμα για τηγανίτες με υψηλή περιεκτικότητα πρωτεΐνης
2. Ζυμωμένα τρόφιμα
Τα ζυμωμένα τρόφιμα είναι πλούσια σε προβιοτικά, δηλαδή ωφέλιμα βακτήρια που βοηθούν στην αποτελεσματική διάσπαση της τροφής και στη μείωση του φουσκώματος.
Όπως εξηγεί η Rizzo, τα προβιοτικά είναι απαραίτητα για την υγεία του εντέρου, το οποίο συνδέεται άμεσα με τη μείωση της έντονης επιθυμίας για φαγητό και τη σταθερότητα των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. «Ένα υγιές έντερο μειώνει δραματικά το φούσκωμα, προσφέροντας πιο επίπεδη εμφάνιση στο στομάχι», λέει.
Κορυφαίες επιλογές ζυμωμένων τροφίμων:
- Γιαούρτι
- Ξινολάχανο
- Kimchi
- Kombucha
- Κεφίρ
Η ενσωμάτωση περισσότερων πρωτεϊνών και ζυμωμένων τροφίμων στη διατροφή σας μπορεί να κάνει τη διαφορά για ένα επίπεδο στομάχι. Αυτά τα τρόφιμα όχι μόνο συμβάλλουν στη μείωση του κοιλιακού λίπους και του φουσκώματος αλλά και στην ενίσχυση της συνολικής υγείας του σώματος.