Οι φυτικές ίνες είναι αναγκαίες για την υγεία μας και όμως οι περισσότεροι από εμάς δεν καταναλώνουμε αρκετές. Οι ειδικοί συνιστούν 28-34 γραμμάρια φυτικών ινών καθημερινά, ωστόσο η πλειονότητα των ανθρώπων δεν ακολουθεί αυτές τις συστάσεις. (Διαβάστε εδώ πόση ποσότητα χρειάζεστε και πώς θα αυξήσετε την κατανάλωσή τους.)

Ακολουθούν τα 10 κορυφαία οφέλη των φυτικών ινών, σύμφωνα με διατροφολόγους στο Eating Well, και γιατί αξίζει να τις προσθέσετε στη διατροφή σας.

1. Υγιεινή απώλεια βάρους

Οι φυτικές ίνες βοηθούν στη μείωση του βάρους, καθώς ενισχύουν την αίσθηση κορεσμού και μας κρατούν χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Nutrition έδειξε ότι η αυξημένη κατανάλωση φυτικών ινών, σε συνδυασμό με σωματική άσκηση, μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια κιλών.

2. Έλεγχος βάρους

Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους είναι πιο εύκολη με την κατανάλωση φυτικών ινών. Πρόσφατη μελέτη στο Frontiers in Nutrition έδειξε ότι άτομα που καταναλώνουν περισσότερες φυτικές ίνες είναι συχνά πιο αδύνατα. Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν επίσης στην πρόληψη της επανάκτησης των κιλών, κάτι που τις καθιστά εξαιρετικό σύμμαχο για τη μακροπρόθεσμη διαχείριση του βάρους.

3. Μείωση κινδύνου διαβήτη τύπου 2

Η αυξημένη κατανάλωση φυτικών ινών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με έρευνα στο Journal of Diabetes Investigation. Οι φυτικές ίνες επηρεάζουν θετικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ενισχύοντας τη λειτουργία του εντέρου και μειώνοντας τις φλεγμονές στο σώμα, κάτι που βοηθά στην πρόληψη του διαβήτη.

4. Καρδιαγγειακή υγεία

Η κατανάλωση φυτικών ινών, ειδικά των διαλυτών, σχετίζεται με τη μείωση της χοληστερόλης και την προστασία από καρδιαγγειακά νοσήματα. Οι ίνες μειώνουν την απορρόφηση των λιπιδίων από το έντερο και καταπολεμούν τις φλεγμονές που μπορούν να οδηγήσουν σε καρδιοπάθειες. (Δείτε σχετικές έρευνες εδώ, εδώ και εδώ.)

5. Ενίσχυση της ευεργετικής χλωρίδας του εντέρου

Οι φυτικές ίνες αποτελούν «τροφή» για τα καλά βακτήρια του εντέρου, που βοηθούν στη μείωση των φλεγμονών και προστατεύουν από χρόνιες παθήσεις. Η κατανάλωση φυτικών ινών μπορεί να ενισχύσει τη χλωρίδα του εντέρου μέσα σε λίγες μέρες, αρκεί να υπάρχει σταθερή πρόσληψη.

6. Μειωμένος κίνδυνος καρκίνου

Οι φυτικές ίνες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, ιδίως του παχέος εντέρου και του μαστού. Έρευνες (δείτε εδώ και εδώ) έχουν δείξει ότι η αυξημένη κατανάλωση φυτικών ινών από δημητριακά ολικής άλεσης και φρούτα σχετίζεται με μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης αυτών των καρκίνων.

7. Μακροζωία

Η επαρκής κατανάλωση φυτικών ινών έχει συνδεθεί με τη μείωση της πρόωρης θνησιμότητας από καρδιακές παθήσεις και καρκίνο. Η παρουσία φυτικών ινών στη διατροφή φαίνεται να προσφέρει προστασία ακόμα και όταν προκύπτουν προβλήματα υγείας.

8. Κανονικότητα στις κινήσεις του εντέρου

Οι φυτικές ίνες μαλακώνουν τα κόπρανα και αυξάνουν τον όγκο τους, διευκολύνοντας τη διαδικασία της αφόδευσης. Ιδιαίτερα το ψύλλιο, μια μορφή φυτικής ίνας, έχει αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματική στη ρύθμιση της δυσκοιλιότητας.

9. Φυσική αποτοξίνωση

Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην αποβολή τοξινών από το σώμα. Οι διαλυτές φυτικές ίνες απορροφούν επιβλαβείς ουσίες και μειώνουν την απορρόφησή τους, ενώ οι αδιάλυτες φυτικές ίνες βοηθούν στην ταχύτερη αποβολή αυτών των ουσιών από τον οργανισμό.

10. Ενίσχυση της υγείας των οστών

Ορισμένες διαλυτές φυτικές ίνες, γνωστές ως πρεβιοτικές, αυξάνουν την απορρόφηση ασβεστίου και άλλων θρεπτικών συστατικών που συμβάλλουν στην υγεία των οστών. Τα τρόφιμα που περιέχουν πρεβιοτικές ίνες, όπως οι μπανάνες και οι ξηροί καρποί, ενισχύουν την οστική πυκνότητα.

Πολλαπλά οφέλη για την υγεία

Οι φυτικές ίνες αποτελούν σημαντικό μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, προσφέροντας πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας. Προσθέστε περισσότερα φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, δημητριακά ολικής άλεσης και όσπρια στη διατροφή σας, για να εξασφαλίσετε ότι θα λάβετε τις απαραίτητες φυτικές ίνες που χρειάζεται ο οργανισμός σας για να λειτουργεί σωστά.