Η δίαιτα iDip (Individualized Diet Improvement Program) είναι ένα καινοτόμο πρόγραμμα διατροφής που σχεδιάστηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ιλινόις, με στόχο την αποτελεσματική απώλεια βάρους μέσω της προσαρμογής της διατροφής στις ατομικές ανάγκες κάθε ατόμου.

To Εξατομικευμένο Πρόγραμμα Βελτίωσης Διατροφής βασίζεται στην αύξηση της κατανάλωσης πρωτεΐνης και φυτικών ινών, ενώ περιορίζει τις θερμίδες, προσφέροντας έναν επιστημονικά αποδεδειγμένο τρόπο για την απώλεια βάρους.

Πώς λειτουργεί η δίαιτα iDip;

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα iDip κλήθηκαν να αυξήσουν την ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης σε 80 γραμμάρια και φυτικών ινών σε 20 γραμμάρια. Παράλληλα, περιορίστηκε η πρόσληψη θερμίδων στις 1.500 ημερησίως, ένα σημαντικά χαμηλότερο επίπεδο από το συνιστώμενο εύρος των 2.000 έως 2.500 θερμίδων για τους περισσότερους ενήλικες.

Ένα βασικό χαρακτηριστικό της δίαιτας iDip είναι ότι οι συμμετέχοντες ενθαρρύνονται να συμμετέχουν σε εκπαιδευτικές συνεδρίες διατροφής, καθώς και σε ατομικές συναντήσεις με συμβούλους.

Η διατροφή αυτή επιτρέπει στο άτομο να πειραματιστεί με διαφορετικές προσεγγίσεις στη διατροφή του, ενώ ταυτόχρονα μαθαίνει να κάνει πιο υγιεινές επιλογές για την απώλεια βάρους και τη μακροπρόθεσμη διατήρησή του.

Τα αποτελέσματα της μελέτης

Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Obesity Science & Practice, συμμετείχαν 22 άτομα, τα οποία παρακολούθησαν το πρόγραμμα για 25 μήνες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 41% των συμμετεχόντων, ακολουθώντας τις συστάσεις, κατάφερε να χάσει κατά μέσο όρο 12,9% του αρχικού τους βάρους μέσα σε έναν χρόνο.

Το υπόλοιπο 59% των συμμετεχόντων έχασε μόλις λίγο παραπάνω από το 2% του αρχικού βάρους τους, ωστόσο οι ερευνητές σημειώνουν πως πρόκειται για αυτούς που δεν έδωσαν έμφαση στην κατανάλωση περισσότερης πρωτεΐνης και φυτικών ινών. Όσοι εστίασαν σε αυτόν τον συνδυασμό πέτυχαν τη μεγαλύτερη απώλεια βάρους.

Η κατανάλωση πρωτεΐνης συμβάλλει στη διατήρηση της μυϊκής μάζας, κάτι που είναι κρίσιμο κατά την απώλεια βάρους, καθώς η απώλεια μυϊκού ιστού μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον μεταβολισμό. Παράλληλα, η αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών βοηθά στη σταθερή ενεργειακή απόδοση και στον περιορισμό της όρεξης, μειώνοντας έτσι τις «λιγούρες» μεταξύ των γευμάτων.

Πρωτεΐνη και φυτικές ίνες

Ο βασικός άξονας της δίαιτας iDip είναι η αύξηση της πρωτεΐνης και των φυτικών ινών, συνδυασμός που είναι αποδεδειγμένα ωφέλιμος για την απώλεια βάρους.

Παρότι το ελάχιστο συνιστώμενο επίπεδο φυτικών ινών είναι 25-30 γραμμάρια ημερησίως, η πραγματική κατανάλωση για τους περισσότερους ανθρώπους είναι περίπου 15 γραμμάρια. Αυτό σημαίνει πως η πρόσληψη τουλάχιστον 20 γραμμαρίων φυτικών ινών στο πρόγραμμα iDip είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για τη συνολική υγεία.

Παράλληλα, η κατανάλωση 80 γραμμαρίων πρωτεΐνης ημερησίως, όπως προτείνεται στο iDip, είναι πιο αυξημένη από το γενικό συνιστώμενο επίπεδο των 54 γραμμαρίων για έναν άνθρωπο περίπου 70 κιλών.

Η έρευνα επισημαίνει επίσης ότι η αυξημένη πρόσληψη πρωτεΐνης και φυτικών ινών είναι απαραίτητη για άτομα που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή για την απώλεια βάρους, όπως το Ozempic. Αυτά τα φάρμακα μειώνουν την όρεξη και μπορούν να οδηγήσουν σε ταχεία απώλεια βάρους, κάτι που ενδέχεται να οδηγήσει σε απώλεια μυϊκής και οστικής μάζας, εάν δεν υπάρχει επαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης.

Συμπέρασμα

Η δίαιτα iDip παρέχει μια ελπιδοφόρα προσέγγιση για την απώλεια βάρους, επικεντρωμένη στην αύξηση της κατανάλωσης πρωτεΐνης και φυτικών ινών και στη μείωση της πρόσληψης θερμίδων.

Παρόλο που τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι η επιτυχία μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο, η έμφαση στη διατροφική εκπαίδευση και την προσαρμοσμένη προσέγγιση καθιστά τη δίαιτα αυτή ενδιαφέρουσα για όσους επιθυμούν να βελτιώσουν τη διατροφή τους και να χάσουν βάρος με πιο βιώσιμο τρόπο.