Τα ψάρια συγκαταλέγονται στα βασικά συστατικά της Μεσογειακής διατροφής λόγω της υψηλής θρεπτικής τους αξίας. Το περιεχόμενο των ψαριών σε θρεπτικά συστατικά διαφοροποιείται ανάλογα με την ηλικία, το μέγεθος, την εποχή του χρόνου και το είδος του νερού που κατοικούν (αλμυρό ή γλυκό). Τα ψάρια του γλυκού νερού πέπτονται ευκολότερα από τα θαλασσινά αν και φαίνεται να έχουν μικρότερη θρεπτική αξία.
Γιατί να τα φάτε;
Τα ψάρια αποτελούν μια από τις καλύτερες πηγές πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας και πολύτιμων λιπαρών όπως τα ω-3 λιπαρά. Εκτός, όμως, από ενέργεια, τα ψάρια μας προσφέρουν σημαντικά μικροθρεπτικά συστατικά για να ανταπεξέλθουμε στους έντονους και γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας.
Ηρεμήστε τα νεύρα σας
Τα ψάρια αποτελούν πολύ καλή πηγή των βιταμινών του συμπλέγματος Β (ιδιαίτερα της Β3, Β12, Β6 και φυλλικού οξέος), μαγνησίου και ω-3 λιπαρών. Οι βιταμίνες Β συμμετέχουν στην ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, ενώ το μαγνήσιο βοηθά στην καλύτερη φυσική κατάσταση των μυών, την απομάκρυνση της κούρασης και της έντασης των μυών.
Τονώστε το ανοσοποιητικό σας
Η ένταση και η εξαντλητική δουλειά μας κάνει ευάλωτους σε ιώσεις και κρυολογήματα. Τα ψάρια σε συνδυασμό με την κατανάλωση 5 φρούτων και λαχανικών ημερησίως μπορούν να ενισχύσουν την άμυνα του οργανισμού. Η βιταμίνη Α που περιέχουν ενισχύει τη λειτουργία των λευκοκυττάρων και αυξάνει την ανταπόκριση των αντισωμάτων, ενώ ο ψευδάργυρος φαίνεται πως ενισχύει την παραγωγή μικροφάγων και άλλων ‘αμυντικών’ κυττάρων του αίματος.
Βελτιώστε τη μνήμη και τη διάθεσή σας
Τα ω-3 λιπαρά, που περιέχονται σε μεγάλο ποσοστό στα ψάρια, αποτελούν κύριο συστατικό των νευρικών κυττάρων. Μάλιστα έρευνες δείχνουν πως τα ω-3 λιπαρά οξέα μπορούν να δράσουν προληπτικά αλλά και θεραπευτικά μειώνοντας την εμφάνιση ή τα συμπτώματα κατάθλιψης σε πάσχοντες ασθενείς.
Πηγή: nutrimed.gr