Το τζίντζερ, γνωστό και ως πιπερόριζα, χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες τόσο στη μαγειρική όσο και στην παραδοσιακή ιατρική.

Πλούσιο σε βιοδραστικές ενώσεις και αντιοξειδωτικά, έχει διαπιστωθεί πως συμβάλλει στην καταπολέμηση της φλεγμονής και της οξειδωτικής βλάβης.

Μελέτες, σύμφωνα με το Health, αποκαλύπτουν τα δέκα από τα πιο εντυπωσιακά θεραπευτικά οφέλη του τζίντζερ…

1. Μείωση της χοληστερόλης

Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση έως 2 γραμμαρίων τζίντζερ ημερησίως μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση της συνολικής χοληστερόλης και τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα, όπως τα τριακυλογλυκερίδια (TAG).

2. Ανακούφιση από διαταραχές του πεπτικού συστήματος

Το τζίντζερ είναι γνωστό για τις καταπραϋντικές του ιδιότητες στο στομάχι. Μια μικρή ποσότητα, περίπου 1,5 γραμμάριο, μπορεί να μειώσει ναυτία και εμετό, ειδικά κατά την εγκυμοσύνη. Επιπλέον, μπορεί να συμβάλει στη διαχείριση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (GERD) και στη μείωση του φουσκώματος.

3. Αντιμετώπιση της ημικρανίας

Η ημικρανία είναι μια κοινή νευρολογική διαταραχή που συχνά απαιτεί τη χρήση αναλγητικών ή αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, ανάλογα με την περίπτωση. Έρευνες δείχνουν ότι η συμπληρωματική χορήγηση τζίντζερ μπορεί να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα των θεραπειών, μειώνοντας τον πόνο και βελτιώνοντας τη λειτουργικότητα των ασθενών.

4. Ανακούφιση από την οστεοαρθρίτιδα

Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια εκφυλιστική πάθηση των αρθρώσεων που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Το τζίντζερ, χάρη στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συμπληρωματική θεραπεία, μειώνοντας τον πόνο και τη φλεγμονή.

5. Μείωση των πόνων περιόδου

Τα ενεργά συστατικά του τζίντζερ, όπως η τζιντζερόλη, μπορούν να ανακουφίσουν από τους πόνους περιόδου, μειώνοντας τους μυϊκούς σπασμούς και την εντερική δυσφορία που συχνά συνοδεύει τις ορμονικές αλλαγές.

6. Ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης

Το τζίντζερ μπορεί να συμβάλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης αναστέλλοντας το ένζυμο ACE, το οποίο εμπλέκεται στην ανάπτυξη της υπέρτασης. Παρόλο που χρειάζεται περισσότερη έρευνα, η κατανάλωση περίπου 3 γραμμαρίων τζίντζερ ημερησίως μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα.

7. Μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα

Τα συστατικά του τζίντζερ έχουν και αντιδιαβητικές ιδιότητες. Έρευνες δείχνουν ότι η καθημερινή λήψη 2 γραμμαρίων τζίντζερ μπορεί να μειώσει τα επίπεδα γλυκόζης νηστείας και τον δείκτη HbA1c, βελτιώνοντας τη μακροπρόθεσμη γλυκαιμική ρύθμιση.

8. Ανακούφιση από πόνους στα δόντια και τα ούλα

Μελέτες δείχνουν ότι το τζίντζερ μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και τον πόνο στη στοματική κοιλότητα, στα δόντια και τα ούλα. Σε έρευνα, μια δόση 400 mg τζίντζερ, τρεις φορές την ημέρα, αποδείχθηκε εξίσου αποτελεσματική με την ιβουπροφαίνη στη μείωση του πόνου και του οιδήματος.

9. Αντιμετώπιση κρυολογήματος και βήχα

Το τζίντζερ περιέχει φυσικά αντιβηχικά συστατικά και αντιμικροβιακές ιδιότητες που βοηθούν στην ανακούφιση από τον βήχα και τον πονόλαιμο. Η κατανάλωση τσαγιού με τζίντζερ ή οι καραμέλες με τζίντζερ μπορούν να προσφέρουν άμεση ανακούφιση.

10. Καταπολέμηση της αλλεργικής ρινίτιδας

Η αλλεργική ρινίτιδα προκαλεί συμπτώματα όπως ρινική συμφόρηση, φαγούρα και ερεθισμό στα μάτια. Έρευνες δείχνουν ότι το τζίντζερ μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικό με τα αντιισταμινικά φάρμακα, προσφέροντας ανακούφιση με λιγότερες παρενέργειες.

Πώς να καταναλώσετε το τζίντζερ – Πότε πρέπει να το αποφεύγετε

Το τζίντζερ είναι ένα «δώρο της φύσης» με εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία. Μπορεί να καταναλωθεί φρέσκο, αποξηραμένο, σε σκόνη ή σε μορφή εκχυλίσματος. Συνήθως προστίθεται σε ροφήματα, φαγητά ή λαμβάνεται ως συμπλήρωμα διατροφής.

Η συνιστώμενη ημερήσια δόση είναι έως 4 γραμμάρια. Παρότι γενικά είναι ασφαλές σε φυσιολογικές ποσότητες, όσοι λαμβάνουν φάρμακα για την αραίωση του αίματος ή τον διαβήτη θα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους πριν το καταναλώσουν.