Το σάντουιτς είναι μια αγαπημένη επιλογή για πάρα πολλούς ανθρώπους, άμα θέλουν να φάνε ή να τσιμπήσουν κάτι, ωστόσο σύμφωνα με τους ειδικούς μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στον οργανισμό.

Το αθώο φαγητό που κάνει θραύση, μπορεί εύκολα να μεταμορφωθεί σε «ωρολογιακή βόμβα», καθώς περιέχει συστατικά τα οποία φθείρουν την ανθρώπινη υγεία, με την πάροδο των ετών.

Η nypost.com συγκέντρωσε τους 5+1 τρόπους που μπορεί το σάντουιτς να αποτελεί μια «φονική επιλογή» και τους παρουσιάζει.

1.Ψωμί

Το ψωμί είναι το βασικότερο συστατικό του σάντουιτς, ωστόσο δεν είναι όλα τα ψωμιά υγιεινές επιλογές. Συγκεκριμένα, το λευκό ψωμί είναι πηγή θερμίδων από υδατάνθρακες, οι οποίοι αναγκάζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα να ανεβαίνουν και στη συνέχεια να πέφτουν.

Σύμφωνα με την Lisa Young, Ph.D., R.D., καθηγήτρια διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης «είναι πολύ πιο υγιεινό το σάντουιτς να περιλαμβάνει ένα ψωμί ολικής αλέσεως, όπως το σιτάρι ολικής αλέσεως. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως περιέχουν φυτικές ίνες, οι οποίες σας βοηθούν να αισθάνεστε χορτάτοι, καθώς και άλλα οφέλη για την υγεία, όπως η διατήρηση του σακχάρου στο αίμα σας σταθερό».

2.Νάτριο

Το νάτριο συμβάλλει πρωτίστως στην υψηλή αρτηριακή πίεση, την καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό και υπάρχει σε πολλά σάντουιτς. Ενώ υψηλές ποσότητες νατρίου βρίσκονται σε επεξεργασμένα κρέατα όπως το ζαμπόν, το σαλάμι και το μπέικον, μπορεί επίσης να εισχωρήσει κρυφά στο σάντουιτς με τη μορφή καρυκευμάτων, ψωμιών ή τυριού.

3.Κορεσμένο λίπος

Τα κορεσμένα λιπαρά βρίσκονται στα τυριά και τα κρέατα, τα οποία είναι τα κύρια συστατικά σε πολλά σάντουιτς. Στην πραγματικότητα, το 79% των σάντουιτς περιέχουν κρέας, πουλερικά ή ψάρι ως κύρια γέμιση, σύμφωνα με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των ΗΠΑ.

Σάντουιτς

4.Ζάχαρη

Η ζάχαρη βρίσκεται σε αρκετά σάντουιτς, μέσω της ραφιναρισμένης ζάχαρης και περιλαμβάνειτα σε αρκετά καρυκεύματα. Παραδείγματος χάριν, η σάλτσα μπάρμπεκιου ή η μουστάρδα μελιού περιέχουν συχνά εκπληκτικές ποσότητες ζάχαρης, που προσθέτουν κενές θερμίδες στο σάντουιτς.

5.Νιτρικά άλατα

Τα νιτρικά και τα νιτρώδη άλατα προστίθενται στα επεξεργασμένα κρέατα κατά τη διαδικασία ωρίμανσης του κρέατος. Αλλά στο έντερό, τα νιτρικά άλατα και τα νιτρώδη «μπορεί να δημιουργήσουν καρκινογόνες χημικές ουσίες… που μπορούν να συμβάλουν στον κίνδυνο καρκίνου», αναφέρει η Young.

6.Μέγεθος μερίδας

Το σάντουιτς πρέπει κανονικά να είναι μικρό με βάση τους ειδικούς, καθώς στόχος δεν είναι να χορτάσει τελείως αυτός που το καταναλώνει, αλλά να σταματήσει για λίγο την πείνα του. Έτσι, ένα μεγάλο σάντουιτς όσο ελκυστικό κι αν φαίνεται, στη πραγματικότητα κάνει κακό στην υγεία.