Ο Έλον Μασκ έχει θέσει πολλούς φιλόδοξους στόχους για το μέλλον και ένας από αυτούς είναι μέσω της Neuralink να εγκαταστήσει εμφυτεύματα στον ανθρώπινο εγκέφαλο, που θα διορθώσουν ή και επεκτείνουν τις ανθρώπινες ικανότητες. Στόχος λοιπόν, είναι οι τυφλοί να ξαναδούν και οι παράλυτοι να περπατήσουν ξανά, όπως ανακοίνωσε σε πρόσφατη παρουσίαση, ο CEO της Τesla.
Οι συγκεκριμένοι στόχοι όμως, είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας ή εφικτοί; Οι New York Times προσπαθούν να απαντήσουν στο ερώτημα και παραθέτουν μια σειρά από δεδομένα που υπάρχουν, αλλά τις ανησυχίες που εγείρονται.
Εξάλλου, ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος μπορεί ανέκαθεν να έχει υποστηρίξει ιδέες που στη θεωρία εξυπηρετούν το κοινό καλό, όμως πολλές φορές φαίνεται πως ενεργεί με γνώμονα το επιχειρηματικό συμφέρον.
Τι είναι τα εμφυτεύματα της Neuralink
Η εταιρεία Neuralink που ιδρύθηκε το 2016 από τον Μασκ, έχει δημιουργήσει ένα εμφύτευμα το οποίο ονομάζεται «συστοιχία Γιούτα» και είναι μια συσκευή που περιλαμβάνει ένα μικρό πλέγμα ηλεκτροδίων που βυθίζονται μόλις δύο χιλιοστά στον εγκέφαλο.
Αυτό τοποθετείται μέσω ρομποτικής εγχείρησης, ενώ συνδέεται με ένα μηχάνημα που είναι τοποθετημένο στο κεφάλι και μέσω καλωδίων με έναν άλλο υπολογιστή. Στη συνέχεια, πλέκει 1.024 έλικες ηλεκτροδίου στον εγκέφαλο και αλληλεπιδρά τη συσκευή στο κεφάλι.
Μέχρι στιγμής, έχουν γίνει πειράματα σε περισσότερα από 1.500 ζώα, με αποτέλεσμα το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας να πραγματοποιεί επίσημη έρευνα για κακοποίηση. Ταυτόχρονα, η εταιρεία έχει καταθέσει αίτημα στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ για να δοκιμάσει την τεχνολογία της και σε ανθρώπους.
Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση του Austin Beggin, ενός άνδρα που έμεινε παράλυτος μετά από τροχαίο και χρησιμοποιεί το εμφύτευμα για ερευνητικούς σκοπούς.
Πόσο ρεαλιστικό είναι και τα ηθικά διλήμματα
Αρχικά, οι ειδικοί τονίζουν ότι μπορεί πράγματι τα τελευταία χρόνια να έγινα επιτυχημένα βήματα στο συγκεκριμένο τομέα και το εμφύτευμα της Neuralink να δημιουργεί ελπίδα, όμως χρειάζεται πολύ καιρός ακόμη για να υλοποιηθεί το εγχείρημα. Όπως σημειώνουν, οι χειρισμοί μέχρι στιγμής είναι ιδιαίτερα λεπτοί και ένα μικρό λάθος μπορεί να οδηγήσει σε τεράστιο πισωγύρισμα. Έτσι, σε περίπτωση που συνεχιστεί η πρόοδος με τον ίδιο ρυθμό, θα χρειαστούν δεκαετίες για να θεωρηθεί ολοκληρωμένη τεχνολογία ως ένα βαθμό.
Έπειτα, δημιουργούνται ηθικά διλήμματα, τόσο ως προς την προσβασιμότητα του προϊόντος, αφού είναι πολύ ακριβό, όσο και ως προς τις επιδιώξεις του Έλον Μασκ.
Ο δισεκατομμυριούχος μπορεί να διατυμπανίζει ότι το δημιουργεί για ανθρώπους που αντιμετωπίζουν σοβαρά κινητικά προβλήματα, όμως πρόσφατα δήλωσε ότι «η συσκευή της Neuralink θα μπορούσε να επιτρέψει σε οποιονδήποτε να χρησιμοποιεί τηλέφωνα και άλλα μηχανήματα με νέα επίπεδα ταχύτητας και αποτελεσματικότητας».
«Υπάρχει ένα ηθικό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί και δεν έχει λάβει ακόμα απάντηση», είπε χαρακτηριστικά ο Δρ. Ajiboye, αναφερόμενος στις δηλώσεις του Μασκ, αφού εγείρονται ερωτήματα και για άλλες χρήσεις που μπορεί να αποκτήσει αυτή η τεχνολογία, οι οποίες ενδέχεται επίσημα να μην εξυπηρετούν το γενικό καλό.